Cenzúra, te csodás

Na, én most borultam ki, de nagyon.

Borzasztóan sok van már a CN rovásán nálam, onnantól, hogy az amerikai képtelen normális marketingre, odáig, hogy a hazainál a hangsávot a szentlélek tartja egyenesben, mert az én körzetemben vagy három román hangsáv van, vagy román-angol, vagy mono az egész mindenség, vagy csúszik a képhez képest, és mindezeket egyre tovább tart javítani. Ja, a fordításokat hagyjuk, a Steven Universe posztom mindent elárul arról, hogyan vélekedek a színvonalról. (Tisztelet a kivételnek!)

De a cenzúra.

Atyaég, hogy nekem mennyire tele van már a hócipőm a cenzúrával!

Nagyon sokszor, és szerintem legtöbbször joggal akadok ki rajta. Aktuálisan az tett be, hogy azt hittem, egy nyelvi régión belül maximum a képet vágják, de nem, újabban fogják, és a kedves drága angol szinkronossal felvesznek egy b-verziót a szövegből. A Steven Universe-t (mi mást) ugyanis serényen nézem, csak épp angol hangsávval, és a Story for Stevenben vártam Marty “poénját”, miszerint Greg, bakker, minek neked egy óriás nő, amikor van egy csomó kis termetű 😆 Na, itt jött a pofára esés, jött Marty, angol szöveg: “Don’t get distracted by these small town girls. They don’t matter.” Tíz percig pislogtam, hogy mi a búbánatos franc volt ez, én emlékszem rosszul, vagy a mono hangsáv-problémától csengett a fülem, vagy mi a túró történt, de nem, egyszerűen csak a U.K.-szöveget kaptuk meg, ahol ki tudja, miért, de hajlamosak variálni. (Slusszpoén: a magyar szöveg az amerikait követi és még csak ki sem vágták ezt a részt.) Itt eltört bennem valami, de nagyon.

Nem értem, mi szükség van erre. Hogy miért érzik úgy egyre többször a CN-nél, hogy “jajj, védjük meg a szegény ártatlan gyermekek lelkét”. Hát basszus, ha ez ennyire izgat titeket, talán ne is vetítsétek ezeket ott, ahol necces (pl. Oroszország), mert kiherélitek a saját történeteiteket. És érdekes, hogy ez mostanában ilyen fontos lett, valahogy nem rémlik nekem olyasmi, hogy anno egy egész évadnyi részt akart volna bárki elsumákolni, mert cinkes (a Kalandra fel! járt így kis híján, de jelen állás szerint, ha jól tudom, mégis leadják a süllyesztőbe szánt részeket nálunk is). És nekem ne jöjjön senki ártatlan gyermeki lelkekkel, én a fél gyerekkoromat a tévé előtt töltöttem, antiszociális nem amiatt lettem, más problémám meg tudtommal nincs 😆 Nem okozott nálam lelki törést pl. a Boci és pipi, sem a Samurai Jack (aminek az új évadát naná, hogy követem 😆 ), a Bátor, a gyáva kutyától ugyan paráztam rendesen (jézusom, az űrcsirkés pilot részt egy csomószor láttam, de még mindig kitör tőle a frász :mrgreen: ), de az más tészta; és emlékezetem szerint egy csomó ambiguous poénkodás minden probléma nélkül átment az ORTT rostáján. Ja, hogy akkor még angolul ment minden? Én kérek elnézést. De komolyan, nem kis képmutatásra vall, ha valamit a szinkronos változat kedvéért nekiálltak vagdosni, de bezzeg angolul belefért minden. Lehet, hogy most más szelek fújnak, és nem a szinkronra való átállás, hanem a szülői hiperérzékenység miatt alakult ez így (erre akkor döbbentem rá, amikor egy rokonom olyan kifejezésekkel kezdett dobálózni, mint “szeparációs szorongás”… vajon régen is ennyire túlspilázott volt a gyereknevelés?), de akkor sem érzem fairnek.

Szóval állatira elegem van már. Legyenek korrektek az alkotókkal és a rajongókkal szemben, mert ebben a szituációban szerintem jelenleg nincs nyertes, csak olyan vesztes, aki tudja, hogy az (az alkotó), és olyan, aki nem tudja (a cenzúráról nem tudó néző). Ja, meg vannak azok a vesztesek, akik még pár ősz hajszálat is szereznek az idegtől, mint én 😀

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: