Steven Universe

Ez az egész úgy kezdődött, hogy követek pár emberkét tumblr-en a Korra-fankodásuk miatt, és majd’ kiszúrta a szemem, hogy 90%-uk egyben Steven Universe-fan is. Aztán az ANN szerkesztése közben egyszer csak belebotlottam egy cikkbe, ami azt taglalta, miért bírják ezt a sorozatot az animések. (Nem meglepő módon többek közt a kilenc tonna animés utalás miatt.)

Tettem egy-két próbát vele, de egész egyszerűen nem jó részeket csíptem el, mert persze nem álltam neki célirányosan online nézni vagy ilyesmi, hanem a Cartoon Networkre kapcsoltam. Az a két-három rész, amibe így belefutottam, egész egyszerűen nem fogott meg, olyanok voltak, mint egy átlag Gumball-rész, ami, hát, ad hoc marhulás zéró sztorival, pusztán kis kreatívkodással. (Azért néha abba is belelesek, csak lazulás szinten, mert kell ilyen nulla agyhasználós műsor is.)

Aztán már le is tettem az egészről, amikor immár tényleg tök véletlenül a Lion 2: The Movie című résszel találkoztam (még mindig a magyar CN-en). És akkor így elvesztem. Ebben a részben már több fantáziát láttam, és hát az se utolsó, hogy Connie-s rész 😀 És elindultam a tök elejétől, és módszeresen végignéztem angolul. (Ami ebben a formában kamu; először megnéztem a Stevonnie részt, utána kezdtem az elejéről.) Szóval elnézést az angolkodásokért, de teljesen tönkretette a magyartudásom ez a széria 😆 Illetve már most elkezdeném az angolkodást, ugyanis: SPOILERS!

Hát igen. Ebbe most nagyon beletenyerelt a CN. Az ilyen űrlényes-gyerekmentimegavilágot téma nem új, csak itt valahogy sikerült elég pofás hátteret hegeszteni ehhez. Nagy erőssége, hogy a Kalandra fel!-hez hasonlóan (amit szintén egy csomó animésnél látok előkerülni, és abból is maratonoznom kéne, csak Marceline nem szerepel elég részben), van egy egybefüggő sztori. Tartunk valahonnan valahová. És már a “valahonnan” is olyan pont, ami előtt egy másik csomó izgi dolog történt, tehát lehet múltidézősdit rendezni. A karakterkompatibilitási jóság se kutya, bár általában arra van kihegyezve a “ki túrja szét a csapatmunkát” részleg, hogy Steven igazi kölyökhöz méltón még a konnektort is megnyalná, Amethyst nettó rühell bármilyen szabályt és egyszemélyes tankként csapna szét mindent, illetve Pearl túlzottan szabály/Rosemániás. Plusz persze ott a szokásos “űrlények hülyék az emberekhez” problémakör is, ami szintén irtó muris helyzeteket idéz elő.

Magát a főszereplőt elképesztően utálnám, ha nem tudnám, hogy a már említett “konnektortismegnyalná” lükesége, teljes naivitása és túl energikus lelkesedése & kíváncsisága & randomitása tényleg létező valami. (Rokonnál van alsós gyerek, hát az kész, amiket művel 😆 ) Az kellemes meglepetés volt nála, hogy a kíváncsisága és a mindenféle vicik-vackok iránti rajongása, amiket a Crystal Gem tagjaként kiélhetne a fel-alá utazgatásban, egyáltalán nem befolyásolják abban, hogy a teljesen hétköznapi dolgok hozzák lázba, pl. strandbuli vagy játékterem. Az abszolút shounenes megközelítése se rossz, hogy harcosok közé kerülve ő az elméleti “weakest link”, aki ráadásul – éljenek a családi hagyományok – védelmező típus (ha Japán termelte volna ki a szériát, kikészítene a mamoru összes lehetséges nyelvtani alakja), még a “fegyvere” is egy rohadt PAJZS (play gombbal a közepén 😀 ), viszont vicces módon pont ezzel lesz ő az egész csapat legerősebb tagja, csak nem fizikai értelemben.  Szóval enyhén szólva BusoRen Kazuki-beütéses a srác. Így is az agyamra megy a kölyök, de szerencsére van bőven mellékszereplő, akit lehet fanolni, mondjuk Steven is elviselhető Connie-val 😀 Kicsit filóztam, mennyire gáz olyan shipért rajongani, ahol ennyire gyerekek vannak, de mivel igazából Connie kora nem ismert, Steven korát meg bizonyos okokból csak durván lehet megtippelni, illetve könyörgöm, a Kataang ship is milyen már, ezért nem érdekel, éljen a Stevonnie páros, mint ship! Connie szerintem az összes hülye akcióanime-fangirl megtestesítője 😆 Szóval perfekt. Annyit azért morgolódnék, hogy csúcs, volt egy fanficem (örökre fiókbanheverős, de végigvázlatolt), amiben kardos-akciózós ultratápos csajt segíti ki a civil, sztoribacsöppenős pasi átvitt értelemben pajzsként – hát kösz szépen, Stevonnie, most már tényleg nem fogom ezt soha megírni, mert nem akarok ötlettolvajnak tűnni 😛 A Crystal Gem többi tagját hadd ne fényezzem, mert egy hétig írhatnám ezt a bejegyzést, és így is a 22. verziónál tartok; mindüket bírom, csak más-más pillanataikban. Rose természetesen szintén irtó nagy favoritom a kicsit valkűrös beütésével, és örülök, hogy több flashback-részt is kapott. Aztán ott van Greg, akit dettó imádok, mert a lúzer látszat dacára azért elég rendesen odateszi magát. Az ellenre kíváncsi leszek, egyelőre vegyes a felhozatal, mindenesetre remélem, maradunk ennél a némileg animésebb beállásnál, hogy mélységük van, nem csak el akarják foglalni a világot, mert csak. (Bár a főfő alkotó a Kalandra fel!-en edződött, a Jégkirálynál jobban összerakott rosszfiút pedig ritkán látok a CN-en.) A ronda dögöknél már volt, amelyik megmutatta, hogy azért elég kettős ez az egész, és hogy vajon szükséges-e legyakni őket; a Homeworld-ös, frissen beindult sztorirészlegnél meg per pillanat Peridotban elég nagy potenciált látok ellenségből-majdnemszövetséges szerepre. (Jasper maradhat a 2D brutális harcos-szinten, belefér, csak a főfejes Yellow Diamond legyen pls komplex!)

A már említett animés marhulásokon irtó jól szórakoztam, a Garnet’s Universe rész különösen jó lett (Sailor Moon / Dragon Ball / Usagi Yojimbo mix), meg persze ott a Steven the Sword Fighter a tökéletes japán filmes marhulással (ráadásul rendes japánul beszélnek a filmben, meg kellett állítanom a lejátszást az ani-uezásnál, mert annyira kész voltam 😆 ), ahol még az is külön poén, hogy először felirattal nézik, de Steven később közli, hogy egész pofás a szinkronja :mrgreen: De egyébként annyi ilyen random beszúrt elmebaj akad (pl. Connie itadakimasu-felkiáltással esik neki a kajának, vagy ott van Ronaldo, aki szerint nem vesszük észre a gonosz háttérhatalmi ténykedéseket, mert a szinkron vs subon veszekszünk az animés fórumokon), hogy nonstop volt min röhögni 😀

És aztán valahol a 30-as részek táján kezdett bedurvulni az egész. Az eleje tényleg nagyrészt random jópofizós volt, de egyre több sötétebb rész csúszott be, és keresgéltem a padlóra potyogott állam, hogy te jó isten, mi van? Nekiálltak istenesen felépíteni a Crystal Gem-háttérsztorit, és brutál jó idáig, kicsit olyan, mintha a Doctor Who Dokija a dalekok helyett a Time Lordokat zúzná le állandóan (nem nézek túl sok sci-fit, elnézést; biztos akadna jobb párhuzam). És akkor időről időre váratlanul pofáncsapnak Rose-zal is (na, még valami, ami Doctor Who-elem lehetne 😀 ) , amit hirtelen nem is tudok mihez hasonlítani. A karakterek néha túl 2D-nek tűntek az elején, de aztán pl. Amethyst háttere is kiderült, meg Gregfaterral is nekiállt sorozatmaratonozni, amiből semmi jó nem sült ki;  Pearl elkezdte túlpörgetni a Rose-témát; Garnet növelte az ultramenőségét a saját kis hátterével; de ott van még Lapis is… Na, az ilyen részekben hirtelen az egész sztori irtózatosan döbbenetesen EPIC lett, így, csupa nagy betűvel, és nem annyira röhögtem már, inkább tátott szájjal ültem, hogy “what the hell, ez most komoly?” és esküszöm, az alkotók csodálatosak, mert amikor engem, egy 29 éves, sok animét látott embert képesek leültetni egy debil túlshounenes-főszereplős sorozathoz és annyira ráállítani, hogy egyben lehúzok 40!! részt, na, akkor ott valamit nagyon jól csináltak. Több olyan eleme volt már a sztorinak, amit el lehetett volna kenni, csak hogy gyerekbarátabb legyen, mégse tették, és ezt becsülöm az alkotókban. (Steven és Gregpapa is teljesen kikészült az első komolyabb Föld elleni támadástól, pedig akkor csak pár kisebb kaliberű ellen ruccant le, a főfőfőgonosznak beállított karakter meg a rettegett Homeworld fejlett technológiája még elő sem került. A Homeworld-kísérleteknél pedig remekül sikerült áthozni azt a hangulatot, hogy ez pont akkora para és big no, mint az FMA-ban a kiméra-kísérletek, brrrr.) Bár volt egy pont, a 63. rész, a Cry for Help, aminél úgy éreztem, hogy okkké, ez picit túl sok lesz, és ööö nem lehetne kicsit könnyedebb idétlenkedés mégis? Aztán ezt végül feloldották, és a két legújabb rész megint laza, csak rettegek, hogy nem fojtják-e meg a sztorit a sötétebb részek; most épp csak sikerült kikerülni a Deadly Dramacoastert.

Ráadásul az egészhez hozzátenném: nem a pasik mentik meg a világot! Jó, Steven a kivétel, aki erősíti a szabályt, de könyörgöm, ilyen karaktereket, mint a Crystal Gems többi tagja, meg mint CONNIE, hú, így, összezsúfolva egy amerikai ifjúsági/gyereksztoriban csak a Korrában láttam, jó, meg ott vannak a wannabe magical girl-sorozatok, de azokban inkább murisak a főszereplők és nem ennyire tökösek. (Említettem már, mennyire bírom Connie-t? 😆 Ő a helyi Asami 😀 ) – Ja, ha már itt Asamit emlegetem, way to go, CN, nem tudom, hogy ment át a szűrőn, gondolom, az elméleti nem nélküliség miatt, de… Eh, mindegy, great job, a Ruby/Sapphire páros nagyon tuti 🙂 Szokták emlegetni Pearl-t is ilyenkor, nem ok nélkül – bár nála ki lehetne mindenfélével magyarázni a Rose-mániáját, a fene akarja, és hát az egyik forgatókönyvíró is gyakorlatilag terítette a kártyát a kérdésben, szóval ez elég canon 😛 (Tényleg meg vagyok lepve, a CN nagyot nőtt volna a szememben, ha nem lenne máskülönben tele hulladék műsorokkal.)

A zenét imádom. Szeretem, ha egy sorozatban nem pusztán úgy tekintenek rá, mint egy kötelező feladatra, amit csak úgy összecsapnak, azt’ szevasz. Itt baromira ütős az a játéktermi/nintendós/segás/rpg-s zenei világ, amit komponáltak, és időnként persze a gémer-hangeffektek is hozzátesznek egy-egy poénhoz. És Steven idétlen dalait, Gregfater menőzős számait, és a többiek jó kis szólózásait még nem is említettem – Connie vívásgyakorlós száma nagy kedvencem.

Azt nem tudom, hogy újrázni fogok-e, de az tuti, hogy innentől figyelőlistás a sorozat, és malmozok és tűkön ülök és mikor jön már ki a következő rész, come on, don’t keep me waiting!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: