Winie-the-Poor

Belerángattak abba, hogy olvassam el a Winie Langton-szériát. Magamtól nem vágtam volna bele, a formátum nem az én esetem (mangában-képregényben oké a rövid kötet, regényfolyamban nem szeretem), de kölcsönkönyvet visszautasítani nem illik.

Szóval elolvastam. És nem igazán értem. És most így ömlesztve küldöm, ami eszembe jut, és én leszek a rossz zsaru, de nem érdekel.

Mi a koncepció? Mi a sztori? Miért ott van vége az egyes köteteknek, ahol? (Gonoszkodva jegyzem meg: ugye nem ott volt kávészünet?) Mi akar lenni a műfaj? És egyáltalán: hogyhogy csupa szép-jót írnak róla molyon, pláne a harmadik kötetről? A userek nem olvastak még istenes akciót, vagy az írónál akartak bevágódni, vagy szimpla jófejségnek éreztek egy pozitív kritikát? Vagy nálam van valami rossz kapcsolóállásban, ami miatt nem értem meg a széria nagyszerűségét? (Ebből a szempontból Sötétségre ébredve érzésem van, de mivel a kettő ég és föld egyébként, itt vége is részemről az összehasonlításnak.)

Nem fogok önfényezést rendezni, sőt, leszögezem: én nem vagyok író. Viszont anno (~gimi végén) firkálásokat rendeztem, és nekem is volt tökös, a csajos izéket utáló hősnőm, aki kijárt kocsmai bunyókhoz, sőt, eltette láb alól a gazdag, undok nagybácsiját egy szappannal (rejtősen rákente az egészet a küszöbre, a nagybácsi meg heveny mosdókagylófejelésben elhunyt), de elég hamar átment az egész kliséparádéba (Mr So Very Gentlemannel, jajj…), és rájöttem, hogy ez így nem pálya, és ennyiben hagytam 😛 Nos, Winie-nél úgy éreztem, ilyesmivel végeztem volna, ha folytatom a saját sztorim.

De ennek nem örülök. Ugyanis ez a sztori jó lehetett volna – akadtak ígéretes pillanatok, de mindből csak az ígéret maradt. A Mesterkulcsnál pl. végig vártam, hátha teljesül a steampunk, és valami ezer fogaskerekes cucc, amit pillanatok alatt végig lehet állítgatni, és a főbb kulcstípusokat helyettesíti, ehhez képest…. Nos, ehhez képest fogalmam sincs, mi a túrót csinál. Jó, át lehet menni vele a falon – ergo a Mesterkulcs egy szép kövér irodalmi cheat code. Nem mintha más jobban teljesített volna. Ugrottunk az időben – de mintha visszafele sikerült volna az ugrás, nem előre, de nem derül ki, miért így alakult a civilizáció plusz három világháborúval később. Mert így kényelmes. Minden úgy működik, ahogy az író szeretné (pl. büntetőbíróság), viszont nem magyarázkodik. Tényleg bennem lehet a hiba, de én igénylem a magyarázatokat. Ha pörgős (?) akciózásról (?) van is szó. Jaigen, pörgősség. Az nem igazán van. Pl. a harmadik kötet elején a Will gyereknek rohannia kéne és egyből közölnie, hogy rohadt nagy gáz, Winie-t elcsípték, help, erre leülünk csevegni, amiből Langton papáék veszekedése marad, a cselekvés helyett, és elmegy egy rahedli oldal a semmire. Az akciók sem nagyon ütnek, Winie hiába húz be párszor pár embernek. Attól sajnos még nincs akció, hogy elhelyezünk pár horgot (aminek a fele szerintem inkább egyenes akart volna lenni, de nem vagyok bokszbajnok, sem lebujharcos). A tolvajlásokról a boldogult TK kezdő játékosai jutottak eszembe – a tolvajok nyolcvannégy dobótőrrel az alsójukban, a harcosok dupla pallossal a hátukon, sőt, volt, aki azzal kezdte a játékot, hogy széttűzvarázslatozta a csehót, mire rászóltak, hogy helló, itt nincs mágia 😀 Ahhoz képest, mit állít magáról Winie, a fasorban sincs pl. drága jó TK-öcsikémhez, Damienhez képest 🙂 (Az a baj, hogy minden tolvajkaraktert automatice Damienhez hasonlítok, amiből senki se jön ki jól. Bár Damien persze XXXL-re növekedett arccal vigyoroghat. Jaigen: ő nem az én karakterem 😀 ) Nincsenek részletes akcióleírások, viszont a rövidekben is vannak logikai gikszerek. (A vén szatyornál pl. nem hiszem el, hogy simán bementek egytrillió macska közé. Nálunk a szomszédban az egy db macskához nem lehet úgy bemenni, hogy ne kezdene azonnal szirénázni.) Van pár nagyobb ívű sztoriszálra utalgatós momentum, de ezek kb. kettő perc után betoncsizmásan mennek a Mariana-árokba, a tank és a könyv is ilyen. Mindkettőnél egy csomót tepertek, majd igazából egyik se kellett semmire. (Nem, az a kódex tök felesleges volt, Will anélkül is tudta, hogy használja a gyűrűt, a Mesterkulcsról meg semmi plusz se derült ki, pedig elvileg azért akarták.)

A Nagy Sztori a Mesterkulcs cheat code jellege miatt vérzik el, és a karakterek sem emelik sajnos a szintet, mert öt másodpercekre ha mutatnak mélységeket.

Az állandó kötetvégek se segítenek. Úgy értem, egy kötet nem így néz ki. Lehet valami rövid, de egyben önálló sztori, Rejtőnek vannak a filléres cuccai, azok szerintem még rövidebbek is, de megállnak a lábukon. A kötet pedig önálló sztori kéne legyen. Lehet sorozat belőle, de akkor is legyen önmagában élvezhető egy rész.

A steampunkon még kicsit hadd sírjak – kevés közöm van a műfajhoz, de olyan szegényesek a leírások, és azokban olyan minimális steampunkot sikerült felmutatni, hogy komolyan azon filózom, az író annak tartja-e, és ha nem, más miért érzi annak. Több kütyü és kütyühasználat és több ruha/berendezésleírás jót tett volna az ügynek.

Pozitívumnak a stílust tudnám felemlegetni, mert az jópofa, tényleg vicces. Sőt, egyszer még kultúrpoént is sikerül elsütni, ami nem tudom, mennyire szándékos, de jót vigyorogtam rajta (“lakataszámon” ígéret, crossmyheart mozdulattal; telitalálat, lehetett volna több ilyen! az angol rokonosdi nagy kihagyott ziccer volt nekem ebből a szempontból)

Az első kötetben tragikus volt a helyesírás, a másodikra ez feljavult, a harmadikra pedig egy szövegszerkesztőt is sikerülhetett szerezni, mert addigra alig maradt hiba. Az elsőnél így is kiakasztott a nyolcmillió szörnyűség; erre nagyon érzékeny vagyok.

Más azt hiszem, nincs. Így is biztosan elég csúnyán fog rám – de legalábbis a monitorra – nézni, aki ezt rajtam kívül olvasta, valahol biztos lesz, aki megtalál azzal, hogy én nem értem meg ennek a szériának a csodálatosságát, de őszintén szólva nem érdekel. Ez egy indokolatlanul túlértékelt sztori, és részemről a továbbiakban csak akkor olvasok el kölcsönkönyvet, ha a fülszöveg is meggyőző.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: