Over the Rainbow

Megint kicsit más és szokatlan téma, de úgy felidegesítettek a tegnapi nap során, hogy muszáj kicsit írnom erről.

Szóval, van ez a jóság, hogy az idei évben több ország is legalizálta a melegházasságot, és bár szerintem Írország  picit nagyobb durranás (sokkal konzervatívabbak), az Egyesült Államok döntése kapta a nagyobb visszhangot. Aztán a Facebook is beszállt a buliba és ellepték a pride-os profilképek, amivel igazából nincs baj, komolyabb eseményeknél volt már erre példa. Csak így talán sikerült ráerősíteni arra, hogy akiknek ez az egész nem annyira tetszik, azok úgy érezzék, megy a meleglobbi és a csapból is, és pfej. Igaz, csodálatosan leleplezte azt is, ki hogyan viszonyul a kérdéshez, és remekbe szabott empátiatesztnek is beillett. Mondjuk én még olcsón megúsztam, csak egy ismerősöm fogom ezentúl ignorálni a minősíthetetlen kijelentései miatt, és egy másiknál ismét bebizonyosodott, hogy kereszténypolgáriwhatever háttér dacára is lehet valaki bunkó, mert miután extrém vaskalapos megállapításokat tett és finoman próbáltam rámutatni, hogy miért fontos a téma, nekiállt személyeskedni. (Vicces módon még csak nem is direkt nekem írt hozzászólásban. Azért ezen is csodálkoztam. Legalább ha már személyeskedik, azt válaszkommentben tegye.) Ha meg Facebook, a “felelős” politikusi megnyilvánulásokat a magyar zászlós profilképekkel meg hadd ne taglaljam, mert csak felmegy a vérnyomásom…

Ez az egyik fele.

A másik fele, hogy este egy beszélgetős műsorban egy egyházi úriember extrém zavarosan nyilatkozott erről. Az rendben, hogy ő nem támogatja a melegházasságot, illetve hogy szerinte segíteni kell a melegek társadalmi elfogadottságát. De utána nekiállt összevissza elmélkedni, talán ő se tudta, mit akar kihozni belőle, de muszáj idéznem, annyira meredek.

Arra is lehetőséget kell adni (…), hogy adott esetben, ha valakiben talán a környezet hatására indul el a homoszexuális hajlam – hiszen olyan is van és nem genetikai – akkor orvosi, lélektani, vagy lélekgyógyászi vagy lelkipásztori segítséggel adott esetben ezt vissza tudja fojtani, és heteroszexuális kapcsolatban tudjon élni. Ma már szinte üldözik azokat és a szakmán belül kirekesztik azokat, akik lehetővé akarják tenni ezt a fajta visszaszoktatást. Hogy ha az egyház az üldözöttek mellett áll ki, akkor ebben a kérdésben is kisebbséget kell képviselnünk és bátorítanunk, hogy sarkukra álljanak.

És az úr az egyházi nyitottságot növelné. Ilyen véleménnyel. Hát. Mondott egyébként teljesen támogatható dolgokat is, de ezzel gyakorlatilag lenullázta az összes pozitív gondolatát.
(Iszonyatosan sarkítva: akkor mostantól ne tegyem ki a lábam a lakásból, mert rámköhög egy meleg a metrón és meleg leszek; de szerencsére van ellenszer, elég felkeresni egy lelkipásztort, és exorcizál, vagy mi van? 😀 )

Jó, nem viccelem el; ezek a fenti sorok amúgy is teljesen ledöbbentettek. Annyira, hogy bár a munka miatt csak át kellett volna pörgetnem, meghallgattam az egész beszélgetést. Azt hittem, az érdekesebb lesz, ahogy egy liberális meg egy jobbikos riposztol egymásnak a témában, de sajnos őket egyrészt nem eresztették össze szemtől szembe, másrészt csak a szokásos frázisokat hozták. Viszont az, hogy egy egyházi ember képes überelni egy jobbikost, nagyon meglepett. (A riportert is.) Volt szerencsém olvasni pár amerikai sztorit, amikor a drágalátos szülő is ezen elv alapján próbálta kiverni a büdös kölök fejéből a sátáni gondolatokat, és szépen felfordult tőlük a gyomrom. Azért maradt még az inkvizícióból a XXI. században is.

Egyre többször kerül elő ez a kérdés mostanában, és egyre jobban bosszant, amikor emberek nem képesek tovább látni az orruknál. És tisztában vagyok azzal, hogy vannak sokkal fontosabb kérdések a világban, de ezen legalább nem lenne olyan nehéz változtatni. Csak a megfelelő helyen a megfelelő embereknek a megfelelő dolgokat kellene mondaniuk. Én nem várom el, hogy valaki a melegházasságot támogassa, csak gondolja végig a kis mondandóját és a kis érveit és hogy azoknak milyen hatásuk lehet. Talán ez az úr is csak borzasztó szerencsétlenül fogalmazott – szeretnék ebben hinni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: