Korra legendája #3

Őszintén megmondom: már megint totál elfelejtettem! Ilyen tényleg nincs, szerintem a következő évadnál is megőrzöm ezt a jó szokásom, már csak a hagyomány kedvéért is. Gyakorlatilag 26-án realizálódott bennem, hogy hoppá, 27-én premier lesz. Azért ehhez tehetség kell.

Előzőleg volt szerencsém az előzeteshez, ami nem sok jót ígért, illetve de, csak kicsit túl sok volt benne a jóból. 13 részre annyi szereplőt és sztorit lengetett be, amit az előző évadok ismeretében lehetetlen normálisan megvalósítani ennyi idő alatt. Légidomárok, Dai Li, Föld Királynője, Zuzu (oppardon, Zuko bácsi), Lin, tápos idomárellenfelek… Aztán belelestem picit abba a pár részbe, ami a teljesen életképtelen spanyol szinkronstúdió miatt kiszivárgott, de a franc fog spanyolul rajzfilmet nézni 😆 (Egyébként meggyőződésem, hogy az ilyen “véletlen” kiszivárgások tényleg csak idézőjelesen véletlenek. Nem hiszem el, hogy valaki ennyire béna legyen.)

Igazság szerint az előzetes hiába próbálta magasra pakolni a lécet, én elég alacsonyra tettem, és úgy voltam vele, hogy bármi jöhet, csak ne legyen műdráma, műszenvelgés, és műepikusság. A triplapremier elég ütősre sikerült, és kellemesen csalódtam. Hogy sikerül-e tartani a szintet? Nagyon remélem! 🙂
1. fejezet: Friss levegő
2. fejezet: Újjászületés
3. fejezet: A Föld Királynője
4. fejezet: Veszélyben
5. fejezet: A fémklán
6. fejezet: Régi sebek
7. fejezet: Az eredeti légidomárok
8. fejezet: Belső ellenség
9. fejezet: Megfigyelés
10. fejezet: Éljen a királynő!
11. fejezet: Ultimátum
12. fejezet: Lépj be a semmibe!
13. fejezet: A Vörös Lótusz mérge

1. fejezet: Friss levegő

tlk0301Miután Korra richtig nem csukta be az átjárókat, elég komoly változások történtek. Szellemek kommandóznak a világban, még Vaatu dzsungelesítette a várost, és emberek a semmiből lesznek légidomárok. Ez utóbbi ad egy remek új célt Korrának és Tenzinnek: összeszedni az összes ilyen noobot, hogy a levegő nomádjai legyenek. Egy rém veszélyes és rém jól (hahaha) őrzött fickó közben a frissen szerzett légidomár skilljével megpattan a börtönből, és a “hamarosan vége az avatárnak” szlogenje nem sok jót ígér.

Oké, hát ez elég erős lett. Sokat változott a sztorimesélés és ahogy elnéztem, a grafikán is módosítgattak. (Azért a szemszíneket még mindig nem sikerül megőrizni, és a gigantikus izék renderelése (remélem, jó szót használok) is elég béna helyenként. Bár az Így neveld a sárkányodatnál is belekötöttem pl. abba, hogy a madarak a levegőben lógnak, pedig az a film aztán látványorgia a javából.)
Bumi levegőidomár. WHAT THE HELL, HOW???  Ráadásul BUMI? Egyszerre örülök és rettegek. Megérdemli az öreg, de ez eléggé le fog vonni a karakterértékéből. Azért lássuk be: Bumi legnagyobb erőssége, hogy a többiekkel ellentétben zérós idomításból; az Avatárcsapat Sokkája ebből a szempontból. Odadobni neki jutalomfalatként, hogy tess, eddig tepertél bizonyításvágyból, jó fiú, már idomíthatsz, nem tudom, nem a legjobb ötlet. Majd elválik, mit hoznak ki belőle. Nagyon cuki amúgy, ahogy kiskedvencként megőrizte a szellemét 🙂 Ahogy próbálja kimagyarázni, hogy “de könyörgöm, tényleg van erőm” – ilyen jelenetek jöhetnek még! Tenzin különösen jó, ahogy kis híján agyvérzést kap a tesója friss kattanásától 😀 A légidomárosdit azért remélem, kimagyarázzák tisztességesen, mert az, hogy az univerzum Korra machináció miatt félálomban megvakarta a hátsóját, és hirtelen felriadt azzal, hogy “basszus, 200 éve nincsen komolyabb légidomár-populáció”, elég sovány. Különben is, tisztes univerzumban ennek úgy kéne működnie, mint pl. a boldogult Trickster MMORPG-ben, ahol egy-egy pályán állandó számú szörnyike kolbászolt. Aang meg annyira ultraspirituális srác volt, hogy neki egy ilyen glitchet illett volna kikalapálnia 😛 (… nem, nem vagyok kocka)
Az elnök meg az újságírók életszagúak még mindig. Az emberek sajnos a valóságban is csak eddig látnak el az orruktól. Ja, hogy itt kis híján káoszba fulladt a világ, meg beköszöntött a sötétség, és szenvedés, stb? Na so was, az avatár megoldotta, most takarítson fel maga után! Azt hiszem, ezért vagyok aszociális :/ Itt amúgy borzasztóan tetszett a nyelvezet, magyarul nem is sikerült jól átadnom; a “polls pan prez plans” és a “snappy put-downs” olyan szépek angolul 🙂
Asami, vegyél már fel valami világos ruhát, dögös a cuccod, de olyan jól mutatna rajtad valami világosabb! (Jó, nem vagyok egy divatguru; plusz lehet, hogy a saját portámon kéne söprögetnem.)
Bumi jön a légidomáros hírrel, és Tenzin is otthon van. Oké, hazament, de elég fura, hogy a várost csekkolta Korrával, és hamarabb hazaért, mint Bumi, aki csak a szigeten kódorgott 😀
Mako, a sztahanovista zsaru. Az a boxeralsó! 😆 És az asztal alatt alszik. Félelmetes a srác. Azzal se tud mit kezdeni, hogy Korra és Asami okán a Facebook-beállítása nem lehetne szimplán “complicated” a kapcsolatoknál, mert az enyhe kifejezés lenne, és gőze sincs, hogy kezelje a helyzetet 😆
Csajos autókázás. VÉGRE! Köszönöm! Vége a tinidrámának (úgy fest), nem lett weird, nem lett baromság, csak… Nos, normális. Örülök, hogy sikerült áthidalni a Korra-Asami problémát. A párbeszéd a kocsiban priceless. “Szerinted Mako meddig fog még úgy beszélni velem, mintha épp a fogát húznák?” 😆 Meg a ki mikor csókolta meg Makót, jajj :mrgreen: Csak nem rájöttek a t. forgatókönyvírók, hogy röhej volt az egész kavarás, és öniróniát vetnek be?
Daw az egyik kedvenc mellék-mellék-mellékszereplőmmé avanzsált. Ahogy totál bepánikol az új erejétől – nem kérte, nem akarja, és akaratlanul is bánthat vele másokat – az nagyon szépen lett megvalósítva. Nagyon jól átjön a kétségbeesése. Ennyit arról, hogy biztos mindenki örülne, ha idomár lehetne.
Korra megváltozott. Most tényleg. Nem a tűz az elsődleges eleme; eddig non-stop azt használta, amiért mérges is voltam. És nem a vízre állt át, a saját elemére, hanem a levegőre és földre – végre valami értelmes változás és karakterfejlődés. Sőt, már magától próbál meditálni 😆 (Ez most kicsit előretekintés, mert a későbbiekben fogja aktívan használni a földidomítást, ill. ebben a részben mindössze a fel-alá korzózás könnyítését szolgálta a légidomítás.)
Tenzin nagyon kis naiv. Attól még, hogy a világon eddig lézengő légidomárok kis pacifisták voltak (mínusz Meelo, aki rögtön sereget akar az újakból), egyáltalán nem biztos, hogy mindenki olyan hippisen veszi ezt a levegő-erőzést, és templomba akar költözni, meg forgó ajtókkal gyakorolni. Szép az átkötés az új főgonoszra, Zaheerra, aki spec szintén légidomár lett, és a maga módján nem rácsodálkozón ismerkedik a légidomítással, hanem rögtön arra használja, hogy szökjön. Ez egy elég jó start 🙂
Ha már Zaheer: oh, cool, még egy eszes főgonosz. Az ilyenekkel van a baj. Bár pl. Ozai nem volt eszes, csak tápos, és ő mégis jobb gonosz lett, mint mondjuk Unalaq… Plusz nála a fő motivációban nem voltak ideológiai izék, mert azt nem nevezném mély ideológiának, hogy “igázzuk le a világot, mert csak”. Ezek után fogalmam sincs, hogy nyomja le Ozai az összes eddigi főgonoszt, de sikerül neki… (Valószínűleg a terror-faktor teszi. Sokkal veszélyesebbnek tűnt, mint akár Vaatu.) Szóval kétesélyes a dolog, de gonosz légidomár még nem volt, az összes a felhők közt élt (minden értelemben), szóval izgatottan várom, mit hoznak ki belőle. A Fehér Lótuszos fickókat nem tudom, milyen HR-es vette fel, de kirúgnám. Milyen mentalitás az, hogy “a világ legveszélyesebb bűnözője hadd szökjön, a parancsnok élete fontosabb”? Fiúk, kicsit többen halhatnak meg, ha Zaheer szabadlábon kóricál… Jobb lett volna egyszerre megsütni a parancsnokot és Zaheert…
És tudjuk le a sírást előre: az előző évadnál eddigre volt olyan rész, amit tízezren néztek meg; ebből 4, azaz négy ember bírt annyit bekommentelni, hogy thx. Értem én, hogy sokan abban a tévhitben élnek, hogy fordítani bárki tud, de mivel állandó önértékelési zavarral küzdök, jó lenne, ha időnként megerősítenének abban, hogy megérdemelten kaptam a diplomám egy fordításelméletes szakdogára 😛 Arról már ne is beszéljünk, hogy mennyi munkaórám van a feliratozásban…

2. fejezet: Újjászületés

tlk0302Az Avatárcsapat felkerekedik, hogy légidomárokat gyűjtsön be, de nem sok sikerrel járnak. Zaheer sorra szabadítja ki a pajtijait, és amolyan Antiavatárcsapatot rak össze.

Hát ez a léghajó… Aú. Szép háttér megy, egy hajó nem?
Mako marha jó, hagyjuk meg ilyennek, légyszi! 😀 Irtóra bírom a bénázását 😀 Bolin is végre normalizálódott, köszönjük az életveszélyes szituációkat, amik észhez térítik a karaktereket 😛 (A nagyis jelenet eljátszásán jót vigyorogtam. „>>Mako, miért? Mako… Nem bírom tovább… Nem…<< És meghal.” 😆 )
Elképesztő, mennyire tehetségtelenek a lótuszos fiúk. Fogadjunk, hogy a jegyellenőrzés az idomárpankrációs arénában, vagy a Ba Sing Se-i gyorsvasúton testhezállóbb munkakör lenne számukra. Ghazan viszont tetszetős a lávaidomítgatásával. (Ha jól látom, ilyesmit művel.) Ming-Hua leginkább parás, jó, van, akinek hadonászás nélkül is megy az idomítás, de ez elég kemény szint. Zaheer Amon 3.0 a “helló, az én utam a helyes” dumával. Plz, legyen jobban felépítve, mert az, hogy az előzőhöz képest még jobban kimaxolunk egy ilyen tévutas fickót egyszer is sok, nemhogy duplázva.
Klassz a légidomár-toborzás is. Egyrészt jó látni, hogy kb. mindenki leszarja ezt a „mi aztán olyan helyre hagyományőrzők vagyunk, csatlakozz!” mentalitást, és hogy Tenzinnek valami reformmal kell előrukkolnia. Másrészt jó a jelöltek sokfélesége, nincs az, hogy csak bizonyos típusú emberek kaptak erőt, ez tényleg random ment az univerzum részéről. (Ryu, a hikikomori. Jaj.) Harmadrészt a kicsi térképen is szakadtam, a rendes sorozat poénjait idézte. Kai nagyjából az első pillanattól gyanús, nagyon szeretne eltűnni, szóval nem nagy meglepetés, amikor fény derül az igazságra. A jó útra térése persze pont akkora kamu, mint az első meséje, de egy tolvaj mindig jól jön a csapatba.
ZUKO. Még nem sokat mutatott fel, de előre is megelőlegezem neki a bizalmat, mert ő Zuko, a Tűz Exura 😀 És mert sárkánya van. Lehet még ezt a menőséget fokozni?

3. fejezet: A Föld Királynőjetlk0303Az Avatárcsapat Ba Sing Sében próbálja összeszedni a légidomárokat, de a Föld Királynője nemhogy nem kooperatív, de kis szívatás után ki is tenné a szűrüket a városából. Kai szénné lopja az elitet, Bolinék pedig nem tudják lekapcsolni, de a hajsza közben belebotlanak a családjukba és a Dai Li machinációiba.

Yey, Ba Sing Se! Csak léghajók ne lennének, még mindig rontják az összképet… (Nem maguk a hajók, a grafikájuk.)
Egy szál csávó fogadja az avatárt? Komolyan? Rendben, nem Raiko ugrott át teázni, de helló, AVATÁR! Tudjátok, az az emberke, aki mindig kihúz titeket a csávából, ha globális problémák vannak, hm? Gunt nem fogom szeretni, barokkos körmondatai vannak, ráadásul nem vesz közben levegőt, és nem lehet szétszedni több sorra a feliratot :/ Az állatkertet meg egy fél pillanatig hiányoltam a panorámaképből, de utána Gun bácsi közölte, hogy bocs, a házinéni nem tűri a homo sapiensen kívüli fajokat. (Mínusz koi, mert medence van.)
A királynő nem apucira ütött, aki ugyebár egy tökkelütött, de aranyos fazon volt a medvéjével. Ez a némber szörnyű. És nem csak az attitűdje miatt, amitől elsőre egyszerűen csak a hatalomba belekényelmesedett boszorkánynak tűnik, hanem mert az epizód végére kiderül szépen, hogy hoppá, már megint rossz célokra használjuk a nemzetbiztonsági szolgálatot. (Helyi nevén Dai Li.) Az avatár ugráltatása vicces, csak nem túl eredeti; gyűjtsünk adót > helyi Robin Hood & Vidám Fiúk, kinek van igaza, etc. Viszont Asami csodálatos harci bemutatót tart (asszem, Korra ezért is örülhet, hogy Mako miatt nem kaptak össze 😆 ), Korra pedig prezentálja, hogy leszokott tűzidomításról.
Ahogy Bolinék üldözik Kait, az nagyon jó. Nagyon hiányzott az ilyen jellegű világbemutatás és melléksztorizgatás ebből a szériából. De két Dai Li ügynök biztonsági trollként egy peronon? 😀 Ne már, ennyire nem lehetnek agresszívak az utasok :mrgreen: Mako meg lehetetlen pózokban alszik, van ember, aki képes így ülve durmolni? Tényleg nagyon kijöttek a gyakorlatból, ha nem képesek összedobni egy pihe-puha fekhelyet pusztán hulladékból 😛 Még amin értetlenkedek, hogy a rokonság ismeri Bolint (elvégre celeb a srác), de nem tudta vele felvenni a kapcsolatot? Ez nem lehet ennyire bonyolult…
Eska és Desna meglepetés-visszatérése. Nem tudom, voltak-e az előzetesben, de így is, úgy is megleptek. A Zukóval folytatott párbeszéden szakadtam, ilyen legyen méééég! 🙂 „P’Li nagy erejű tűzidomár, az elméjével képes robbantani. Ironikus, de magam is felbéreltem egyszer egy hasonló képességű férfit, hogy ölje meg az avatárt. Nem járt sikerrel. – Semmi baj. Én is megpróbáltam megölni Korrát, miután tönkretette az esküvőm. Van ilyen.” Tonraq meg a kis wtf-fejével néz, hogy bassz, és ezek hatalmi pozíciókban vannak, kész csoda, hogy még áll a világ 😆 P’Li izgi lesz, ha tényleg a Csillagszóró Bummember női verziója; kíváncsi leszek, hogy rokoni kapcsolat van-e köztük, vagy ez tanulható skill, esetleg egy kihalt nép utolsó tagjai, vagy ilyesmi.
Ez a légidomár-janicsárosdi szintén érdekes lesz. Ahhoz képest, hogy Meelo csak locsogott össze-vissza, hogy katonaságot akar, a Föld Királynője elég komolyan gondolja a dolgot. Gyanítom, marha egyszerűen nagyhatalmi tervei vannak, némi ostoba „de az az én földem, adjátok vissza” alapozással, csak az a furcsa, hogy elvileg a Dai Li elég kéne, hogy legyen erre. És hogy akarja kiképezni a légidomárokat? A másik gond, hogy van két db konfliktusforrás, és sanszos, hogy jól végigrobogunk mindkettőn, de egyikbe se megyünk bele tisztességesen, mert egész egyszerűen nem lesz rá idő… 14 rész alatt szerintem még Zaheer brancsát se lehetne normálisan felépíteni, megszerettetni velünk, majd kiiktatni valami grandiózus csatában. Ehhez képest vannak Zaheerék, van a Föld Királynője, és van a légidomár civilizáció újjáépítésének kérdése, külön-külön kitennének egy évadot, egybe nehéz lesz megoldani mindhárom kérdést, és már csak négy óra műsoridő maradt rá…

4. fejezet: Veszélybentlk04Zaheerék és Korráék is börtönös mentőakciót folytatnak le, és mindkét csapat sikerrel jár.

Zuko! Könyörgöm, mi ez már?? Egy: nem képes különbséget tenni egy hóvihar meg egy légidomár / vízidomár páros manőverezése mögött (az nem érv, hogy Aang meg Katara egyszer se használt ilyet ellene 😛 ); kettő: elég lazán lenyomják. Hajlott kor ide vagy oda, azért Zuzu elég tápos egy pasas. (Volt. Biztos nem ivott elég teát.) És mínusz egy sárkány 😦 Nem hagyják, hogy az ember kirajonghassa magát… Az ikrek tüskeerdős akcióján sírtam. Persze, nyilván ha az ellen elé emelsz egy ilyen akadálypályát, marhára sokat érsz vele. Nem ám felnyársaljuk, vagy ilyesmi, neeeem, csak a kicsi lábai előtt csinálunk jégbüfét. A Fehér Lótusz Security továbbra sincs sehol. Ez a szintzuhanás azért elég durva. Azt is szeretném, ha elmagyarázná valaki, hogy képzeljük a „kitörünk a börtönből, és két másodpercen belül hadra foghatóak vagyunk, sőt, lezúzzuk az összes ellent, akik pedig nyilván jobb kondiban vannak” dolgot. De legalább a Team Zaheeron belül jók az interakciók, ha pszichopaták is, eddig mindegyik bedobott már legalább egy olyan sort, amitől legalább kicsit szimpibb. Ez az eddigi főbossokról nem igazán volt elmondható.
Mako laza kúlsággal ácsorog, míg Bolin nem kap levegőt. Aztán jön a Föld Királynője, és széttüsszögi magát az allergiája miatt. Maradjon ez az irány a humornál, légyszi!
Bumi rámutat, hogy helló, ha nem is szép, de tök jogos az erőszakos sorozás. Evvan, majd ha köztársaság lesz, lehet fellebbezni meg törvénymódosítani. Az milyen azért, hogy az öreg vitte magával a kis szellemháziállatát? 😀 Ezt remélem, kihasználják, mert hasznos lehet húzósabb helyzetben. Bumi katonai dumája amúgy marha nagy; csak azt hiányoltam, hogy ő miért nem idomít, ha már egyszer képes rá?
Miért Mako és miért nem Jinora dobja be a Laogai-tavat? Jó, kell neki is egy kis screentime, de pont ezzel…?
Jinora szellemtrükközése kicsit horrorosra jön ki, nem is csoda, hogy Kai frászt kap, amikor a semmiből megjelenik nála 😀 Vicces lett volna, ha pár perccel korábban teleportálgat, és az edzés közepére csöppen, gyanítom, a Dai Li tiszt kiugrott volna a csizmájából 😀 Vagy ha a templomnál pár munkás tartózkodik az állványzaton, és az egyik észreveszi, hogy egy fél gyerek nézelődik kifelé a földből :mrgreen:
Kap egy kis plusz támogatást a „miért zártuk el Korrát” háttér, bár az az érzésem, hogy ez megint csak utólagos maszatolás, és nem így tervezték eredetileg. Néha az írókat kisegíti az ilyen „mert csak” megoldásoknál, ha írhatnak folytatást 😀
Légidomárok vs Dai Li. Oké, utólagosan megbocsátva Zaheerék „kiszabadulunk, és egyből lezúzunk mindenkit” sikere, mert itt jutott eszembe, hogy hát hoppá, általában egy fogolynak picivel több motivációja van a szökésre, mint az őrnek arra, hogy ebben megakadályozza. Ezért mindkét esetben elfogadom, hogy emiatt tudnak meglépni.
Innentől kicsit bonyolultabb lesz ám légidomárokat verbuválni, mert ha tényleg az a megoldás, hogy „ajánlj mindent – úgyse mennek; ajánlj szabadságot – jackpot”, akkor előbb mindig be kell börtönöztetni egy alvállalkozóval a jelölteket, hogy látszólagos mentőakció keretében meg lehessen nyerni őket 😆

5. fejezet: A fémklántlk05A road movie Zaofuban, a fémklán városában folytatódik, ahol is – ta-da-dam – Lin unokahúga lett légidomát. Az tényleg csak apró-pici probléma, hogy Lin nem kicsit fúj a komplett családjára. Zaheer beépül a légidomárok közé, de elég hamar le is lepleződik, hogy aztán meglépjen, és inkább Korra nyomába eredjen.

Most akkor Lin miért is csatlakozott az Avatárcsapathoz? Miután párszor lebőgött a városában (és leszerepelt nálam), tényleg a legjobb ötlet, hogy vigyázzon ő Korrára? A Fehér Lótusz Security nem épp kiemelkedő képességű alkalmazottai, Zuzu és Tonraq is csúnyán zakózott, ezek után nem hiszem, hogy Lin sokkal jobban teljesítene testőri pozícióban. Ugye nem csak alibinek kell, mert a sok rajongó sírt, amiért eddig nem derült ki más hivatalos pairing és családi hátteresdi a Katara / Aangon kívül? (Utálom a rajongói szóhasználatot, nem fogok Kataangot írni. És tessék, mégis megtettem 😛 ) Linnek amúgy is tessék adni egy adag vidámítót (mittomén, Jägert, vagy ha már Amerikában pár helyen legális, egy spanglit), mert határozottan kezd irritálni a fantasztikus stílusa.
AIWEI. Nagyon küzdöttem, nehogy egyszer is Ajvét írjak a feliratba 😀 A kis orrlánca, jaj. (Mintha egy másik fantasy-ben valamelyik nemesfém segített volna a hazugság leleplezésében…)
DAW!! Köszönöm! Említettem, hogy jó a pasas, és most visszatér, hurrá! De hogy milyen hülyén áll mindenkin a kis narancs hacuka…
És jön Zaheer, és milyen jó már, végre valaki komolyan veszi a beépülősdit, és nem szimplán más cuccot húz, de konkrétan leborotválja a fess szakállát és a kissé zilált, de szintén elég fess tincseit. Még jó, hogy fel lehet ismerni a szemöldökéről 😀
Toph, amint kóricál a világban, hogy megvilágosodjon. Hát. Van, amikor nem szeretem, hogy öregszenek a karakterek, mert nem annyi idő alatt változnak, mint amennyi idő alatt én ezt a változást látom, és ilyenkor kicsit nehéz megemészteni, hogy hoppá, egész mások. Ez ilyen eset.
És két apuka. Oké, húzzuk a rajongók agyát, mert Lin apjának pozíciójára se volt elég jelölt! Plusz szemét húzás: egyiket se fogjuk megismerni 😆 Vagy legalábbis nem Linéktől, az tuti. Thanks. Bár így legalább az sanszos, hogy egyik se elég fontos. És csak nekem tűnik úgy, hogy az eredeti Avatárcsapatból senkinek nem ment túl jól a szülőszerep? 😆 (Tenzinékről már esett szó, itt Linék kapnak hajba, és Zukóék háza táján sem volt minden rendben)
Azért Suyin is kedves – gyanítom, direkt Lin szívatására rendez család- és otthonbemutatót, demonstrálandó, hogy tess, nézd meg, én mit hoztam össze, és aztán filózz el azon, hogy te hol tartasz. Ha máskor is így mutatta a békülékenységét, akkor meg is értem, hogy Lin nem akarta betenni hozzá a lábát 😛 (Az egyéb konfliktusoktól eltekintve.)
És egy családon belül van minden. Mérnök, könyvmoly, erőember, nagyonművész. És az egész kompánia élén a világcsavargóból lett mintavezér. Hát. Nem sok ez egy kicsit? 😀 Persze, ne legyen mindenki egyforma, de egy családon belül ekkora szórás…
A légidomár-tanoncokat miért Meelo oktatja? 😀 Abban a srácban egy kattant őrmi veszett el, de a légidomárkodáshoz ez rossz kombó, Ikki inkább beválna. De legalább miután mindenki jól lebőg az ajtókkal (ahol is legalább Ikki megjegyezhetné bátorítólag, hogy fel a fejjel, az avatár speciel olyan béna volt, hogy inkább szétgrillezte a kiképzőpályát 😀 ), Zaheer villoghat, bár – talán a termete miatt – ő sem tűnik épp kecsesen libbenő levélnek. Vagy csak rosszul oldották meg az animátorok a feladatot. Zéró elegancia.
Varrick mindig színt hoz a sztoriba, mondjuk már a sokadik színt, és jó lenne tudni, most miben mesterkedik. Remélem, tényleg csak mágnesvasútban. A szövegei, aú! :mrgreen:
Mako! Ne már! Tényleg hajzselét használsz? Azt hittem, természetes módon áll a séród ilyen idétlenül, most csalódtam benned… Cserébe ki is járt, hogy visszaállj normál kerékvágásba, és szívasd a tesód. (De komolyan, Bolin csajválasztásai…)
Opal cuki, de ennyi. Remélem, felmutat majd valami pluszt, egyelőre tök unalmas a csaj.
Kya vs Zaheer. Egy fél pillanatig kétséges, hogy Zaheer meg tud-e lépni, de sajnos profi menekülő… Kya viszont legalább az első, aki úgy tűnt, ellenfél lehet számára. Sanszosan nem fognak többet találkozni, de mivel Korra is elsősorban vízidomár, így ez biztató.
Lin kiteszi Opal szűrét. Őszintén? Tökre megértem 😆 Nem szimpi Lin puffogása, de kell a francnak egy rokon, aki a füledbe nyöszörög, amikor rossz napod van. (Aztán persze – ahogy Lin – bánhatja az ember, ha ez a legrosszabbat hozza ki belőle, de Korra is kétszer meggondolhatta volna, mielőtt mediátorkodásba kezd és ráküldi Linre Opalt.)

6. fejezet: Régi sebektlk06Míg Korra fémidomítást gyakorol – Bolin meg rászánja magát a kurzusra -, Lin egy tűpárnás kezelésen néz szembe a múltjával, hogy utána rendezhesse a kapcsolatát a testvérével.

Tudjuk le hamar a Team Zaheert – annyira gagyi a meneküléstechnikájuk, hogy meglep, hogy tudtak megszökni a sittről 😀
Tudjuk le Bolint is – végre, normális kerékvágás, maradjon ilyen! Retteg, hogy nem tud fémidomítani, holott ugye  Köztársaságváros Ásza, szóval jó, hogy végre kicsit kicsúszik a lába alól a talaj. Érdekes, hogy bezzeg a tesó tud villámozni, pedig az is spécibb skill a tűzidomításon belül. (Talán ez is rátesz Bolin teljes töketlenkedésére a fémidomításnál.)
Lin továbbra is úgy rohangál, mint egy idegbajos, nem csoda, hogy kap egy névjegyet a helyi dokihoz 😆 Aki nem mellesleg heveny kétoldali csíblokkolást diagnosztizál, ami roppant kedves, szóval akkor ha egy csí-blokkolóval harcolt volna Lin (ahogy nem igazán tette még az első szériában sem, ha jól rémlik), annak nem sok dolga lett volna 😛 A háttérsztori, amiből már volt kóstoló, klassz, nem a legeredetibb ötlet ugyan a testvéri rabló-pandúr felállás, de anyuci ebből fakadó dilemmája és Lin idáig megőrzött haragja sokat dob rajta. Bónuszként még a sebhelyre is van magyarázat, ami pláne nonstop erősítheti Linnél a Suval szembeni ellenérzéseket. (Felkel, és minden reggel ezt látja a tükörben. Még csak nem is valami epic harci díszsebhely, hanem a tökkelütött tesója kente fel a képére a saját sodronyát. Ciki.) Lin vs Su, fú, na, ez nagyon menő lett. Nem lennék Lin ellensége 😆 (Sué se :mrgreen: ) A lezárás kicsit fura, mármint bamm, Lin beájul, és ta-dam, CHANGE. Hoppá. Ez a könyv címe is, most esett le. Hát, ha lesz még pár hasonló szép ívű, jól megírt változás, hajlandó vagyok elfelejteni az első két könyv összes Barátok közt-típusú és mertcsak-mélységű jelenetét.

7. fejezet: Az eredeti légidomároktlk07Tenzin megint felsül a pedagógiai módszereivel; de amikor vadászok csapnak le a repülő bölényekre, az összekovácsolja az új légidomárok kis csapatát.

Azt hittem, Tenzin már Korránál rájött, hogy nem jó nonstop az elméletet nyomatni, pláne nem érthetetlen és/vagy dögunalom módban. Oké, most légidomárokat próbál képezni, de szerintem még a régieknél se volt mindenki penge a Rém Bölcs Guruk listájából. Igaz, legalább a készítők elsüthették az Otaku nevet, amiért is pacsi jár 🙂
A rádió is pazar ötlet, már olyan jól kimozdultunk a városból, hogy időnként elfelejtem, micsoda fejlődés ment végbe. Nameg ahogy szerepcsere megy végbe, és Korra osztja az észt Tenzinnek – szupi. Kai remélem, végig megmarad ilyennek; ez az, lázítsuk a népet, térjünk le a jó útról, juhú! 😀 Kicsit Aang-beütésű a srác, na. Visszaidézi a régi szép időket.
Bumi, ahogy előadja a kiképzőtisztet – atlétában, pocakkal, jajjjj 😀 Az az érzésem, leginkább az zavarja, hogy Tenzin ugráltatja, holott korábban ő volt a Nagy Tábornok. Nameg az, hogy rá kell jönnie, nem olyan fene fitt és kemény, amilyennek mutatja magát 😛
Daw is legyen még! Az milyen, amikor fontosabb szereplők kevésbé érdekelnek, mint egy ennyire mellék-mellékalak? 😀 A hajborotválás és a későbbi megvilágosodása, hogy jé, ez praktikus, megint az Aang-szériát idézte, tényleg maradjunk ezen a pályán!
Bosco, nooooo! Megették Boscót!! És ez egy kid’s show… (Oké, lehet szimpla ijesztgetés is, de amilyen kattant a Királynő, kinézem belőle…)
Na, most akkor tisztázzuk már: eredeti ez-az-amaz. Az előző évadnál morfondíroztam már ezen, és arra jutottam, hogy ez az ilyen-olyan állattól tanultunk csak legenda (az oroszlántekiktől jött az az erő, csak öröklődött); de amikor beszélnek róla, az még akkor is összezavar. Kérek egy hivatalos álláspontot, hogy az oroszlántekik vagy a többi jószág-e az idomármester 😀 Bár azt is olvastam már rajongói spekulációként, hogy az erő jött a tekiktől, a technikázás (avagy hogy használjuk az erőt) meg a többiektől. Hm…
Tudom, nem a tetkó a lényeg, de Jinora tetkóval, komolyan? 😆

8. fejezet: Belső ellenségtlk08Opal elutazik, Zaheer és bandája pedig némi segítséggel lecsap Zaofura. Mivel ez az “itt nincsenek titkok” városa, megindul a nyomozás, hogy ki a tégla.

Enyhén szólva sok az akció. Általában nincs kifogásom ellene, de most tényleg túlteng. Inkább a sztorit építsük, plz.
Bolin nonstop rivaldafényben van, Makót és Asamit meg teljesen elhanyagolják. Ha a készítő urak komolyan gondolták, hogy a Mako/Korra páros elválaszthatatlan, ideje lenne tenniük valamit, mert a végén megint a semmiből fogják újraépíteni a kapcsolatot, én meg rühellem az “igazából nem is érintkeztünk / beszéltünk iksz rész alatt, de megmentettük a világot, járjunk megint” megoldásokat. Nem kérek izzadságszagú töketlenkedést, Mako is ugye kezd normalizálódni, ne rontsuk el ezzel, de azért ennél kicsit gyorsabban kéne haladni. Jelenleg a kapcsolatépítés másik végletében tartózkodunk, nem történik semmi, bezzeg az előző évadokban meg viharos sebességgel kellettek a műdrámák…
Su elég gyanús kijelentéseket tesz. Bár amíg megül a kis ideológiájával Zaofuban, addig semmi gond.
Kisgatyóban harcolás, ezazzzz! 😀 Mako és Bolin is nagyon szexin idomítgatnak 😀 Eddig amúgy is leginkább a pasiknak kedveztek (Korra, khm), ideje volt már egy kis más irányú fanservice-nek 😛
P’Li képes nem szimplán ívesen, de éles kanyarral robbantani, what??
Félelmetes, hogy egy rakás képzett fémidomár nem bír lezúzni négy embert. Ehhez képest elég kiütni a robbantós csajt, és borul minden. Akkor most az a tanulság, hogy a négyből egyet ki kéne mindig iktatni, és akkor rögtön szétesne a Team Zaheer? A vizes csaj meg amilyen tápos, véridomítgatnia kéne, gondolom, neki nincsenek skrupulusai, hogy “jaj, az olyan csúnya dolog”. Szóval ennél kicsit többet várok ettől a csapattól, ha már olyan veszett hírük van. Még arra lennék kíváncsi, hogy Zaheer hogy jött bele eredetileg a képbe, nagy svádája lehet, ha már idomítás nélkül is ő volt a vezér három vérpisti idomár mellett.
Visszautalgatásoknál tetszett P’Li kiütése (Sokkásan történt), a bemártogatósdi, illetve a shirshu méreg is. Utóbbinál felmerült bennem a sivatagi szál, mert ott volt ilyen – és hoppá, Su is élt a sivatagban, ráadásul nem túl disztingvált emberekkel érintkezett akkoriban, meg radikális is, lesz ebből valami vajon? Az nem merült fel bennem egy percre sem, hogy ő lenne a tégla, de a jövőre nézve azért megjegyzem ezeket az érdekes kapcsolódási pontokat…
Volt már morzekód is (így írtam, kevésbé lóg ki, mint nagy betűvel), de most a Lyme-kórnál elgurult a gyógyszer nálam. What the hell man??? Ez egy fantasy! Egy keletiesre vett fantasy! Ne vigyünk már bele ilyeneket! Tolkiennél is fenn szoktam akadni azon, hogy szerinte a sárkányos tűzijáték expresszvonatként száguldozott, de ő legalább csak a narráció tengerébe dobta bele egyetlenegyszer ezt az egy szem hasonlatot, és nem karakter szájába adta. Rendben van, ha szólásmondások okán vannak modern eredetűek (bár nem rémlik amúgy ilyen, de biztos tele lenne velük a padlás, ha kicsit feltúrnám a szövegkönyveket), de ilyen morzekód meg Lyme-kóros megjegyzések nem kellenének. Az “úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa – ez egy rohadt kacsa” módszer alapján nem szokás átnevezgetni dolgokat, de ferdíteni ér, mint a satomobillal, és elkenni is ér, nem éreztem szükségesnek ezt a két kifejezést, sőt, fordítóként pipa voltam miattuk.
Szegény srácot, akire rá akarták verni a balhét, sajnáltam, csóri fiún látszott, hogy tényleg ártatlan, bár elsőre az agymosást se zártam ki. Az is frappáns megoldás lett volna, jó kis mandzsúriai jelöltként mondjuk meglátta Zaheer kopasz buráján a kenshines ikszet, és beállt ideiglenesen anarchistának; de Ajvé Aiwei sem rossz megoldás.
Lin már megint nem használja a fejét, Makóval ellentétben. Javaslom Lin nyugdíjazását, és Mako kinevezését rendőrfőnökké, mert ez már nevetséges.
Aiwei szövegénél, miszerint “fogalmad sincs, mi vár rád, avatár”, rávágtam, hogy bassz, nekem, nézőnek sincs, de mivel már jön lassan a finálé, roppantul örülnék, ha legalább engem beavatnátok! Megint össze lesz ez csapva, érzem…

9. fejezet: Megfigyeléstlk09

Korráék követik Aiweit, aki elég körülményesen elvezeti őket Zaheerhoz. Kiderül, hogy semmi vész, csak az apokalipszis lovasait óhajtja rászabadítani a világra egy titkos társaság.

Oké, van egy apró pici gondom: nem lehetne minden rész ilyen tempójú, de közben azért ne legyen összecsapva a sztori vége? Ellentmondásos, de tényleg ilyen lassabb epizódok is kellenek, mert végre ment a karakterépítés. (Bár elég későn…)
Cukik a sivatagot ellepő szellemek 😀 És nem csak az oázisban dekkolnak, hanem a lakatlan helyeken is, ami tök jó. (Gondolom, fel akarták dobni a nagy büdös semmi tájképét.)
Naga végre villoghat, nagyon el lett hanyagolva szegénykém. Pedig egy bazi nagy kutya. Szóval elég hasznos lehet a nyomkövetésen túl is. Mondjuk összenyálazhatná P’Lit 😛
Bolinból megint kibújik a ripacs, bár eleve ilyen srác, a porondmesterkedés is megy neki. Még jó, hogy a tesó picit értelmesebb, és leállítja, ha kell. Bár az is tény, hogy néha mintha Bolinnak lenne több esze… (Nagyobb az esélye, hogy Aiweit valaki a kis bizsujáról azonosítja, mint a ruhájáról.) Sőt, Makónak kisüthette pár agysejtjét a nap, mert a dzsip átkutatása meg se fordult a fejében… Ahogy az se, hogy tán nem kéne csiricsáré sárgában parádézniuk, ha követni akarnak valakit… Az egész városban nem láttam szerintem senkin ilyen útiköpenyt.
Mi a francért kell Zaheer??? Nem csak Aiweit kellett volna elfogni? Vagy teázásra készül a Team avatar Zaheer bandájával? Másban nehezen tudnák megverni őket…
A fogadói jelenetek megint a régi sorozat szép pillanatait idézték. A fogadósné, aki morcos a kamaszokra, de egy sztár bármikor jöhet vendégnek. A rajongók, akik amilyen mordak, olyan elborultak. És a pai sho!! Az valami félelmetes! 😀 Bolin és Asami párharca volt a legjobb ebben a részben, és még egy kis előzetes tanulság is kinézett belőle – mindenkinek megvannak a maga szabályai 🙂 (Zaheer feltehetően nem olvasta soha a szabálykönyvet.)
Korrának hirtelen nagyon megy az áttájolódás a szellemek világába. Vagy már egyszerűbb vízumot szerezni, mióta nyitva vannak az átjárók? És mit tesz isten, pont oda kerül, ahova kell, nahát!
Oké, akkor most valakit gyakorlatilag kinyírtak, rendesen, mutatva, meg minden? Jó, csak Aiwei lelke ment az előző évadból megismert kedves pszicho szellemlevesbe (aka. elveszett lelkek köde), a testével a jó ég tudja, mi lesz, de akkor is… Amúgy tényleg, ilyenkor mi van a fizikai részleggel? Kóma? Elmebaj? Meghalni ettől még nem kéne neki… A kicsi porhüvelye el se dől az ágyon, és nem hiszem, hogy a full stabil lótuszülés miatt.
Zaheer hol a meg nem értett bölcset adja, hol a pszichopatát. El kéne döntenie, melyik szerepet viszi.
Vörös Lótusz. Hát, nem is csodálom. A Fehér egy rakás selejt. Ó, várjunk, belerakták Unalaqot! Jé! Ez egész ötletes húzásnak tűnik, csak megint előáll az az apró-pici problémám, hogy ugye ez nem csak utólagos maszatolás? És szupi, ezek szerint a Vörös Lótusz intellektuel pszichopata arcok klubja. Remek. Amon, valaki? És mi az, hogy ott aztán milyen király avatárt képeztek volna Korrából? Levegőidomítás, hm? Honnan szándékoztak legombolni egy levegőidomárt? És a káosz a legszupibb rend? Igen? Globális anarchia? Gratulálok. Idióták. Na, nem baj, majd bebizonyosodik, mennyire hülyék vagytok, apukám.
Szegény Laghima guru szerintem forog a sírjában. Várom, hátha majd valaki egyszer azt mondja egy idézetre, hogy “ez nem is úgy van, te jó ég, még idézni se tudsz!”.
“Bolinnal feltartjuk őket.” Nem vagy kicsit túl nagyra magaddal, öcsi? 😀 Azon röhögtem még, hogy Bolin, az észkombájn egy láva- és vízidomár elől hova menekül? A medencébe! 😆 Mako pedig villámozhatna. Nem szép, de basszus, vesztésre állnak, és elég sok forog kockán.
Az a lekötözési mód! :mrgreen: Miért van olyan érzésem, hogy meg fog ugrani a Korra / Asamis fanartok száma? 😀 Adják itt a lovat az aberráltabb rajongók alá… Azért azzal csak megleptek, hogy a Föld Királysága tette rá előbb a mancsát Korráékra. Nahát, Zaheerék megint elcseszték az akciót 😀

10. fejezet: Éljen a királynő!tlk10

 Korra és Asami a földes fiúk kezéből próbál kiszabadulni, erre a sivatagban találják magukat, míg Zaheer elunja, hogy rájuk várjon, és gyorsan szétkapja a fennálló intézményrendszert Ba Sing Sében.

Kis háttérinfós nyavaly: Jó, ez már tényleg nevetséges! Kezdem azt hinni, hogy a folyamatos epizódszivárgások nem véletlenek, csak a Nick taktikázik a háttérben. Az is a világ leghülyébb indoklása volt, hogy azért megy a netre a sorozat, mert ott jóval többen nézik – marhaság, tessék egy hétig a tévében nyomatni, és csúszással felrakni a netre! Plusz azt is hozzá kell ilyenkor venni, hogy egy csomó embernek nincs Nickje, illetve hogy az online felület akkor is globálisan elérhető, ha elvileg U. S. only a hozzáférés. (Bár én a Korrához nem vagyok elég elvetemült rajongó, de pl. a Shonen Jumpot így olvastam el a múltkor. Tisztességesen fizettem érte, de kiskapuznom kellett a hozzáférésért.) Plusz az előző meg ez a rész is elég darkos lett, de mivel nem mutattak semmi extrát, és mivel más Nick-szériákban is meg-megjelent már felnőttesebb rész, ezért remélem, nem most akarnak álszenteskedni, hogy jaj, hát ezt nem adhatjuk tévében, mert megköveznek a szülők!
Korra! Milyen avatár vagy te, hogy pislogással nem megy az idomítás?! 😆 Nem baj, Asami helyetted is aktívkodik, előbb szépen pillog egy-kettőt az őrre, akinek esélye sincs, aztán szétbontja a hajót. Így kell ezt csinálni, Asami power! De jó, hogy megint előtört belőle a Lara Croft-beütés! Az őr úgyis tök süket… (Vagy ebédszünetre pályázott el.)
Bolin elcseverészik Ghazanékkal. Imádnám ezt a részt, ha nem az foglalt volna le fordítóként, hogy kifüleljem, mit motyorászik aktuális Bajszoskánk. Remélem, nem fordítottam félre, és tényleg csillagképeket nevezgetett át a rácsok mögötti unalmában… Így is jó viszont látni, hogy próbálják közelebb hozni a nézőhöz a rosszfiúkat. Jó lenne megismerni végre az ő sztorijukat!
A hét szava: magnanimous! :mrgreen: Mindig egy csomó klassz kis kifejezést használnak, de mindig van olyan, amin különösen elgyönyörködtet. Ez olyan dallamos és szép szó, hogy nagyon megtetszett, akkor is, ha a hárpia szájából jött. És akkor is, ha utána Zaheer kicseréli wackóra a fellépését.
Bolint plz ne rontsák el majd azzal, hogy akkor tud fémet idomítani, ha Opal kerül bajba… Az nem lenne túl eredeti. De hogy Mako miért nem kezdi rögtön olvasztani a rácsot, az rejtély. Zsaru, csak lenne ötlete, hogy leplezze el…
Jó lenne, ha Lint nem csak azért szeretném meg újra, mert az egy perces jelenetében fél percig nem kellett semmit fordítanom 😀
Asami, a mechanikus. Winry óta imádom az ilyen csajokat, mutathatnák többször ezt az oldalát!
Cuki, hogy a Team Zaheer nem képes lazítani se 😀 Egyedül P’Li tudja, hogy kell elegánsan elnyúlva élvezni az életet egy palotában. (Zaheer csak bambul a kis gorillafejével, ami amúgy borzasztó, visszanöveszthetne egy szexi szakállkát; Ghazan az ajtófélfát támasztja; Ming-Hua meg nem rendeltetésszerűen használja a székét, és a támlán ül.) Lehet, hogy emögött is sztori van, és P’Li magasabb rangú, vagy csak belelátok már mindenbe mindent, mert megöl az infóhiány?
A Dai Li sem a régi. A földidomárok nem érzik a kis tappancsukkal a mozgást? (Mármint hogy valaki ott oson mögöttük, pl.) A másik, jó, Zaheer légidomárkodik, de attól még egy kétajtós szekrény a pasas! Nehogy már láthatatlanul suhanjon a plafonon!
A Zaheer vs királynő jelenet félelmetesen jó. Egy pillanatra azt hittem, a lelkét idomítja tán ki, de eszembe jutott, hogy “csak” légidomár, és a tüdejéből veszi ki a zoxigént. Brr. Kemény. Hát, igen, minden idomításnak lehetnek pszichopata technikái… Az sejthető volt, hogy mivel ennyi szó esett a vezetők elsöpréséről (Zaheer és Su is kifejtette erről a nézeteit), ezért csúnya vége is lehet a vén satrafának, de hiába volt elragadó mindvégig, azért nem írtam volna bele egy Death Note-ba a nevét. Meg akármilyen hatalma is volt, messze nem tűnt olyan veszélyesnek, mint Ozai. Igaz, Ozai is elkezdte valahol a birodalomépítést…
Hát ez a Zaheer, ez félelmetes. Ez a hapsi tényleg elhiszi, amit mond, nem csak kamuzik jobbra-balra, ez tényleg nem akar hatalmat, csak anarchiát. Szuper lesz. Azt hiszi, hogy mindenki vígan piknikezik majd a szivárvány alatt, és habos torta lesz a menü reggel-délben-este?
Jól látom, hogy Bolin véletlenül sem a priccsen ül, hanem a budin? 😀 “Idomítsd a fémet, képes vagy rá, öh, bár per pillanat inkább úgy festesz, mint akire rájött a hasmars…”
Mi a pékért kell műkliséből kampókéz egy kapitánynak?? Jó, ezért dugdosta a zsebében, és háhá, apró kis jópofaság, de nem lehetett volna más? (Abba már bele se kötök, hogy összvissz négyen vannak a hajón.)
Atyaég, teljesen tönkretett a 9gag! Zuzu, hova nézel te köszönéskor? 😆 (Mondom, 9gag hatás, másodszorra nézve látom, hogy csak a fejét biccentette lejjebb, de ugyanúgy Korra szemébe néz… remélem, nem vagyok még menthetetlen…)
Amúgy ha már így összejöttünk: Zuzu és Tonraq is vezetők. Nem bíztak még az erejükben Zaheerék, épp elég volt elmenekülniük, vagy miért nem éltek a lehetőséggel, és tették el láb alól őket az első találkozáskor?

11. fejezet: Ultimátum0311

 Makóék futárkodnak egy sort – mint kiderül, Zaheer ultimátumot prezentált (ld. a címet), és Korra méltóztasson feladni magát, különben annyi az újsütetű légidomároknak. Míg Korra megoldást keres, a Vörös Lótusz le is csap Tenzinékre, de nem olyan egyszerű a túszejtés, ha ellenállás van.

Szerencsétlen Ba Sing Se, ez a város már többet szívott, mint Trója. Most épp a prolikra jött rá a puccs után a bolondóra, mindent visznek, ami mozdítható és just for fun gyújtogatnak, elmebetegek. Ennyit arról, hogy éljen az anarchia.
A kedves fosztogató urak miért állnak le bájcsevegni az őrrel, amikor nyugodtan be lehetne robogni mellette a kapun? Ja, hogy azért, mert gyanúsan nem aktívkodnak a mellék-mellékszereplők? 😛 És komolyan – ki az a hülye, aki kitép egy rádiót a helyéből? (Thx, Mako, hogy rámutattál.) Kicsit nehezebb lesz használni / értékesíteni, nem? 😀
Bassz, ha tényleg van “Fel” gomb, a léghajón, a Káposztás Hapsi vállalata tényleg nincs a mérnöki tervezés csúcsán. Léghajót csak Asamitól – jó a rejtett marketing.
… Yin nagyinak a Cavintonon kívül nem ártana egy kicsit rebellisebb családi kör sem, félelmetes, hogy mindenki ül a fenekén a tűz közepén, csak azért, mert a nagyi tökkelütött módon nem hajlandó kimenni a házból. Nem, ehelyett süljön meg vele együtt 20 uszkve 30 másik ember is. De legalább az viccesen jön ki, hogy Bolin beveti a Nagy Családi Szirupszöveget, Yin meg úgy fest, mint akit sikerült meggyőzni, majd kategorikusan kijelenti, hogy akkor se megy sehová 😆
Néha be lehetne dobni azért a logikai eszmefuttatásokba egy “remélhetőleg”, “valószínűleg”, neadj’isten “bízzunk benne” kitételt, mert elég wtf tényként kezelni, hogy egy katonai léghajó egy bizonyos légi folyosót vett igénybe, és egyáltalán nem tért le róla. Főleg ha azt tudják, hogy lezuhant, és hogy jó eséllyel Korráék aknamunkája miatt.
Mako félelmetes egy pilóta, egy baszott nagy sivatag közepén képes Zuko sárkányára parkolni :mrgreen: Btw, sárkányon meglepődni ér, ha már a földes katonák kiakadtak rajta.
Én kértem, hogy kezdjünk el dolgozni a kapcsolat-újjáépítésen, de elég erőltetett, amit felmutat az epizód…
Értem, hogy spórolunk, de soha nem fogom magam túltenni azon, hogy amikor egy szereplő hülyét csinál magából, a többiek a háttérben úgy ácsorognak, mintha mi se történt volna. Bolin hiperventillál Zuko látványától – Lin legalább facepalmozhatna, Tonraq meg vigyoroghatna, ennyire nem lehet szűk a büdzsé. Ja, hogy Ba Sing Se felgyújtására ment el a pénz, világos 😛
Ha Mako tényleg nonstop áradozott a nagyinak Korráról, akkor nem értem, hogy lehet Asamival összekeverni, bár Yin már bizonyította, hogy Cavinton kéne neki. Igaz, vicces a jelenet 😀
A rádió ismét megmenti a napot (vagy legalábbis majdnem). Hasznos ketyere. Kicsit gyorsabb a sólyomnál 😛 Viszont lyuk van a sztoriban – oké, nem ülünk a rádiónál állandóan, de nyilván nem tíz perc Korráéknak eljutni Zaofuig, és utána is elég sok vacakolásba kerül a kapcsolatfelvétel – mi a fenét csinálnak a templomban? 😀 Nem kell 24 órában ott ülni, de akkor legalább kéne arra a vacakra valami led fény, hogy önnek egy új hívása volt, vagy hangosítás, vagy valami, mert így gyakorlatilag pont olyan felesleges a rádió, mint apámnak a fullextrás okostelefon.
Makóval ellentétben Korra legalább leszögezi a kis Zaheeros teóriája előtt, hogy elég merész tipp. És tényleg – honnan a pékből tudhatná, hogy folyton a kis szellemes ligetben lóg-e? Nem is lóg ott (van jobb dolga), Iroh viszont gyanús körülmények közt kerül elő, talán Zaheer kicsit felbolygatta odaát a dolgokat, és Iroh bácsi a körmére akart nézni. Ez a cameo viszont megint pazarul jön ki, Iroh olyan pont a sztoriban, amivel nem lehet mellényúlni. Akkor se, ha csak annyit mond, hogy Zuko 😀
Ez amúgy egy nagyon hülye tanácsnak bizonyul, mert Zuko konkrétan nettó ostobaságokat hord össze. Aang lehetett akármilyen ultraszuper pártatlan avatár, azért miután egyszer már sikerült kiirtani a népét, nem hiszem, hogy egy másodszori kísérletnél ne pipult volna be. És ezt Katara mellett pont Zukónak kéne a legjobban tudnia. Szóval vagy szenilis az öreg (meg az írók), vagy csak nem akarja belelovalni Korrát egy veszélyes csetepatéba. Az ilyen részeknél hiányzik mindig a feloldás, mert nem tudom eldönteni, hogy az írók a hülyék, vagy csak nem tudták kellőképp kifejteni, amit akartak. És különben is, most akkor mi van? 😀 “Oké, a légidomárok veszélyben, de legyél avatár, az kell a világnak”, wtf, megint egy olyan tanács, amit Korra kb. a hajára kenhet, mert semmit nem ér vele 😆 (Nyilván újfent belém nem szorult elég ész, de nem értem a dolgot.)
Ne lelkizzünk, harcoljunk, az jobban megy 😀 Zaheer önmagában kevés Tenzin ellen; Kya és Bumi viszont rosszul fogják ki az ellenfeleiket. Kya mondjuk brillírozik, kicsit visszaidézi Katarát 🙂 Bumi nem sokat tud tenni Kazánnal szemben (sorry, olyan hülyén ejtik az amerikaiak a fickó nevét, Gha-zán, naná, hogy este tízkor én ebből kazánt hallok ki), úgyhogy lenyúlja Suárez testcselét. Sajna, ez sem válik be… Kai is igyekszik, és egész jó a fiú, amíg P’Li komolyan nem veszi, mert utána már nincs esélye. Ez a csata az eddigi legjobb a komplett Korra-részlegből, mert végre van tétje, nem igazán éreztem azt, hogy “ugyan már, úgyis mind túlélik, ez egy mese”, tényleg súlyosan lesérül mindenki, és elég csúnya az állás… A végén az Aang-széria fantasztikus jó jelenete ugrott hirtelen be, amikor Sokka közli, hogy “bumeráng nem jön vissza”. Persze nyilván mindenki túléli, mert ez egy mese – bár ezt azért felül kéne bírálnom Ajvé és a királynő esetének tükrében, de így se hiszem, hogy Tenzint kiírják. Ő az egyetlen trú légidomár mester, Zaheer csak a full Vörös Lótusz Teammel tudja padlóra vinni, nem egy szimpla kis légidomár, és épp ezért fontos lehet Zaheernak.

12. fejezet: Lépj be a semmibe!tlk12

Team Avatar vs Team Zaheer, igen, ez most tényleg csak erről szól, de…

De ez a csata ismét az Aang-féle szép napokat idézi. Izgalmas, téttel, parádés megoldásokkal.
A “Hogy mentsünk meg mindenkit” öszvérmegoldása nem lenne rossz, csak épp az elejétől az járt a fejemben, hogy ez mindenképp patthelyzet lesz. “Előbb add fel magad! – Előbb ide a légidomárokkal!” – borítékolható egy ilyen roppant szellemi mélységű párbeszéd a két oldal közt, és mivel Korra veszíthet jóval többet az üzleten, így egyértelmű a végkimenetel is. Eddig tehát nincs különösebb meglepetés – de az a duplatrükk Zaheernál, hogy csak Tenzin igazi, a légidomárok meg csak instant verziók vízből, hű, ez briliáns húzás! Komolyan leesett az állam. Trükkre számítottam, de ez minden várakozásomat felülmúlta. Tudnak Mike-ék menőzni, ha megerőltetik az agyukat!
Zaheer addig Laghimázik, hogy már túlfeszíti a húrt, a pajtijai helyében én már felrúgtam volna. És vicces ez a kötelék-elszakítós duma is, mert valaki nagyon nem lesz képes ilyesmire, ha közben csaja van. (Ezt a megállapítást közben tettem, nem utólag, de jól ráéreztem a lényegre, mint kiderült 😀 ) Btw, itt tűnt fel, hogy P’Li jóval magasabb Zaheernál. Ugyanitt belengetnek némi háttérsztorit, de véletlen se annyit, hogy egy magamfajta részletmániás jóllakhasson vele. Szóval P’Li is Bummember nyomdokain járt, érdekes. Főleg annak tükrében, hogy elvileg a száz éves háború óta kábé nyugi van. Lehet, hogy Zaheer pont egy újabb nagy globális csetepatét előzött meg P’Li ki(vagy fel?)szabadításával? Meg P’Li milyen optimista: tudta, hogy Zaheer kiszabadítja őket. Too bad, hogy Zaheer barátunk erre nettó képtelen lett volna, ha az univerzum nem vágja a pofájába meglepiként a légidomítást.
9gages kiszólással élve: the amount of I love yous is too damn high! Nem azért, de az Aang-szériában egy évad alatt nem mondták talán ennyiszer, hogy szeretlek, mint itt tíz percen belül 😆 Nem jó ötlet agyonhasználni, mert Linnél már egyszerűen elröhögtem magam, drámai pillanat ide vagy oda.
Apuci & Korra vs Zaheer. Végre egy olyan csata, ami tényleg kicsit átgondoltabb, mint az eddigiek. Korra ugyanis eléggé limitáltan tud idomítani (thx ismét az első évadban pazarul kitalált platinának), de küzd azért, és apuci csak rátesz az epicnessre, mindig elfelejtem, hogy ő is idomár 🙂 És milyen kúl idomár! 🙂 Azért azt is előre lehetett sejteni, hogy egy kis dráma kinéz nála, be is váltják, de éreztem, hogy nem lesz komoly a dolog 😛 (Akkor Korrának sokkal jobban ki kellett volna borulnia, és egyszerűen nem volt elég drámaian felépítve ez a jelenet.)
Makóék menekülgetése. Lefelé, komolyan??? A láva merre is szokott folyni? Nem mintha a tetőn több esélyük lenne, de a léghajón nem hagytak senkit?
Tonraq esetében hiányoltam a dráma súlyát, és felírtam, hogy még visszatérhet, P’Li esetében viszont egyértelmű, hogy a Team Zaheer veszteségrovatába kerül. Su vasálarcos trükkje fenomenális és egyben kicsit horror, ha az ember belegondol, hogy P’Li így gyakorlatilag lerobbantotta a saját fejét… (Eddig van két halott + egy zombi.) De legalább a járulékos veszteség árán Zaheer Son Goku lesz. Na, éreztem én, hogy kell még valami a gurusághoz – mínusz egy csaj. Éljen a cölibátus?
OMFG, Bolin lávaidomár. Második döbbenetes fordulat egy rész alatt, mi van, agyvihar volt a forgatókönyv-író értekezleten?? Bár utólag persze lehet mondani, hogy föld + tűzidomár felmenőkkel erre megvan az esély, de mivel erről elég rég esett szó, Kazán barátunk pedig friss hús a szereplőlistán, mint lávaidomár, így szerintem senki se tippelt volna erre. Csak nehogy ettől az eddigieknél is nagyobb arca legyen a srácnak! 😀
Kai saves the day. Bár a kompakt bölényével csoda, hogy nem zuhannak le, és Makónak is bírságot kéne kiszabnia, elvégre autóknál is van korlátozás a beszuszakolható utasok számánál…
Kuvira nekem borzasztó gyanús. Egyrészt visszatérő mellékszereplő – bár Daw is az -, másrészt nagyon forszírozzák így a végén a bemutatását. Mintha be akarnák vésni, hogy van itt egy fémidomár csaj, érdemes rá figyelni. Bár az utolsó részben nem hiszem, hogy rajta múlna bármi, talán talonban van, a következő évadra.
Korrát imádják kikötözni. Ez valami új hobbi, vagy csak kihasználják, hogy női avatár van, és így be lehet vonzani egy csomó pasi nézőt? És még mérget is kap, hogy örüljünk, szupi. De hogy fognak leszámolni a komplett Vörös Lótusszal egy rész alatt, ha sokan is vannak, és pihentebb tagok is akadnak?

13. fejezet: A Vörös Lótusz mérgetlk13

Team Avatar vs Team Zaheer 2. kör, igen, ez is “csak” ennyi, de…

De ez egyben a lezárás is, amit épp ezért epicebbre kell venni az előző résznél, és pontosan ez történik! Fuhh, komolyan, ez a finálé simán lemossa a pályáról a másik kettőt a szériában, annyira szépen sikerült megkomponálni.
Kezdjük ott, hogy letöltés után nem bírtam magammal, és a végére tekertem 😆 Rossz vagyok, na 😛 Nem akartam nagyon lelövögetni a poénokat, ezért kicsit wtf-fejjel konstatáltam, hogy jé, barna szemű Aang, és mi a francért ül Korra tolószékben? De úgy öt másodperc után úgy döntöttem, erre marhára nem érek rá, és inkább betoltam a részt Aegisubba, hogy lefeliratozzam 😛 (Így jár az, aki tudja, hogy vagy száz ember ül tűkön, hogy magyar felirattal is megnézhesse a részt.)
Tényleg hobbi lett az avatárkikötözősdi. Szörnyű! 😀 Plusz mérget is kap, ami azért kiakasztó, mert némi hentai-beütése lett a jelenetnek… (Még jó, hogy amikor feliratoztam, apám nem volt itthon, tuti bejött volna kommentálni, hogy mi a fenét nézek én.) Aztán ezt így váltogatják a többiek harci jeleneteivel, és én ekkor közöltem, hogy ha ezt nem fejezik be sürgősen, kiakadok. Vagy szenvedjen gyorsan, és aztán kapja össze magát, de ne legyen itt nekem 22 percnyi agonizálás. (Elnézést, vannak olyan jelenet-típusok, amiket nem tolerálok. Még lesz egy ilyen mindjárt 😛 ) Bár a haluzás része tetszett.
Verbálisan is megyünk a sötétebb irányba, egy őr lazán cseverészik arról, hogy bakker, hát milyen már, hogy a többiek élőben követhetik órabérért az avatár döglődését, ők meg rabokat őrizgetnek. Hát öregem, ha az összes Vörös Lótuszos ilyen pszichopata, szadista állat, nyírjátok ki egymást… A légidomárok viszont legalább rájönnek, hogy Korrára kár várni (jól jön Jinora teleportos skillje), és inkább akcióba lépnek, csak épp nem sokat érnének vele, ha… Ha Su nem robbanna be teljesen jó időzítéssel 😀 Na meg Asami, akit mindig öröm akcióban látni – főleg a kis elektrosokk-kesztyűivel! 🙂 Bár ő azok nélkül is nagyon kúl harcos, de nincs is felemelőbb, mint egy ájultra grillezett Vörös Lótuszos biztonsági ork látványa 🙂
Zaheer kis tervének van egy marha nagy hátulütője. Aang egy 12 éves kis vakarcs gyerek volt, megspékelve jó adag pacifizmussal, és nem volt minden elemben profi. Na, amikor ő avatárállapotban bekattant, lehetett csomagolni és sprintelni a reptérre, hátha van még egy last minute járat valahol, mert nagyon rossz ötlet volt ilyenkor az útjába kerülni. Korra ehhez képest egy kigyúrt, 18 éves csaj, akinek az a hobbija, hogy hátsókat rúg szét, és ha nincs balhé, akkor ő biztos, hogy csinál; emellett minden elemet elég pengén használ. Biztos az a legtutibb, ha felhergeljük apuci megölésének tudatával, majd behaluztatjuk, és avatárállapotba visszük? BIZTOS?? Némi kezdeti agónia után full avatárállapotba megy át, és játszi könnyedséggel szétbarmolja a láncait, lecsapja Ming-Huát és ha jól láttam, Kazánt is. Zaheer tiplizik, Korra meg megy utána, és itt nem igazán értettem apucit, aki felbukkan, és közli, hogy segítsünk neki 😆 MINEK? 😀 (Jó-jó, méreg meg minden, de na. Úgy fest, boldogul.) Mako meg wtf-fejjel néz, szerintem titokban örül, hogy már túl van a szakításon, és lehet, átgondolja a kapcsolat-újraépítősdit is 😆
Valaki magyarázza el azt is, mi ez a mánia az olyan tereppel, ahol sziklaoszlopok meredeznek, és ennyi? Az Aangban még oké volt, most ugyanott vagyunk, vagy mi van? Egyáltalán, milyen geológiai cucc ez? Nem értek túlságosan az orogenezishez és egyéb kőzetizés nyalánkságokhoz, de baromi fura a helyszín 😛
Ééés itt a másik nemkedvenc-jelenettípusom: röpködünk a nagy büdös semmiben. Alapvetően shounen marhaságokon szocializálódtam, de ez sok… Meg voltaképp ez a csata elég Aang vs Ozai 2.0. Csak épp közben az avatárunk halódik, ez dob rajta, ezért nézem el, hogy ismétlünk, ezért tetszett en bloc az egész rész. Na meg, avatárállapotban még Aang se volt pacifista, Korra meg komplett hegydarabokkal bombázza a kissé döbbent ellent.
Tonraq-nál beakad a lemez. Felfogtuk, segítsünk Korrának! Még az a jó, hogy a főfőfőmufti nettó használhatatlan, így Jinora villoghat – háháhá, a végén még stafétaátadás is befigyelhet 😆 (Megint ráéreztem valamire, megy ez nekem!)
Bolin nagyon magabiztosan áll ki Kazán ellen – egy a gond, drága fiam, te friss lávás vagy, ez a hapsi meg ki tudja, mióta van az iparban. Mako legalább antielemmel harcol, meg Ming-Hua annyira rá van szorulva a vízre, hogy amint nem áll rendelkezésre, bénázik. Csak utána egy medencében landol… Még jó, hogy Mako használja a fejét, így az eredmény plusz egy db. frissen grillezett, jó esetben csak ájult Vörös Lótusz-tag. De ha Ming-Huát is eltették láb alól, akkor pacsi, mert három hulla + egy db zombi eddig az állás… Mako gyors eredménye azért is jön jól, mert Bolin egyedül mégse olyan nagymenő, és igencsak rászorul a bátyó segítségére. Kazán erre nem tököl, vesszen minden, barlangomlasztósdi, szóval jó eséllyel négy hullánk van a listán.
Zaheer ezalatt Korrát tréningeli, akinek szerintem avatárállapotban is eltört minimum 95 csontja, a bokája, és úgy nyolc pár bordája. (Plusz-mínusz kettő.) Még jó, hogy Jinoráék elég pöpec kis tornádót kreálnak, ami a szupi kis vákuumával beszippantja Korrát. Újabb piros pont a lánc meghagyásáért, mert milyen jól jön, ha a rosszfiú végleg feladná, és egyedül is, de menekülne 😀
Itt kábé fél pillanatra felmerült bennem, mekkora menőség lenne tényleg kiiktatni az avatárt – most komolyan, nem kell mindig a nyáltenger happy end. Jinora szerencsére a jó ég tudja, honnan, de kitippeli, hogy bakker, a méreg fém. (Tényleg nem tudom, honnan veszi. Bár a teleportálgatásával lehetett lehetősége kifigyelni, de könyörgöm, akkor mondja meg, vagy mutassák, vagy valami, de ez így nem korrekt. Abból leszűrni meg, hogy Zaheer Sunak címezi, hogy bocs, de elkéstetek, hát… Elég meredek.) Itt még egy pillanatra átszáguldott az agyamon, hogy hoppácska, Kuvira, még a végén megszegi Su parancsát, jön, és esetleg bekavar itt valamit, hogy ne menthessék meg Korrát, de nem, Kuvira nem jön. Su ellenben nagyon tutin akcióba lép, és kiszedi a mérget Korrából. (Ami jó eséllyel higany. Az, hogy mérgező, fém, folyékony halmazállapotú, bőrön át szívódott fel, és a szimptómák eléggé erre utalnak.)
IMÁDOM a lezárást. Egy újabb pazar Korra & Asami jelenettel nyit, és az Így neveld a sárkányodat után megint be mer vállalni végre valaki olyat, hogy egy lezárásban a főhős egész konkrétan leszázalékolható állapotban van. Csak Korra még depis is. Igaz, én személy szerint kevéssé értem ezt, mert sanszosan hipp-hopp fel fog épülni, mert avatárállapotban csapta szét a szervezetét a higany, tehát nem lesz komolyabb baja, csak ideiglenesen bénult le. És lehetne vidámabb, apuci se halt meg. Meg a Team Avatarból senki. És ez egész jó arány. Vagy az a probléma, hogy marha sok minden szakadt a nyakába, mert Zaheernak vannak még emberei, és mert épp összeomlóban a Föld Királysága, ő meg mozgásképtelen? Hát. Ez legyen a legnagyobb gondja – néha az avatár is vehet ki betegszabadságot. Tenzinék meg intézkednek. És felteszem, a Fehér Lótusznál is komolyabb lesz a rosta a HR-nél. Szóval kicsit pozitívabban! Most mentetted meg a légidomárokat a kihalás 2.0-tól!
Jinora avatása félelmetesen jó. Jó, nem az a része, amikor apuci megtartja a szokásos szentbeszédet, hanem amikor kiderül, hogy a barna szemű Aang nem más, mint Jinora, ugyanis leborotválták a haját, kapott tetkót, plusz mesteri fokozatot. (Tenzin szerintem rájött, hogy ideje nyugdíjba menni, mert kevés ő a reformokhoz.) Meg ahogy utána a légidomárok nekiállnak idomítgatni. (Még Ryu is befigyel, csak csatlakozott!) Meg ahogy az egész nyomorult finálé képes azzal zárni, hogy Korra sír. Én nem sírtam, csak majdnem. (Azért ennél több kell ahhoz, hogy engem meghassanak 😛 De a majdnem is szép eredmény, amihez gratulálok 🙂 )
És ezek után most azonnal követelek egy negyedik évadot! MOST! AZONNAL! Ahogy a légidomárok, úgy a sorozat is remekül visszatért a gyökereihez, végre-valahára nem az érdekel, hogy mikor sikerül szintet lépni, vagy hogy a következő évadra túllépnek-e a bénaságokon, hanem a SZTORI érdekel, és igen, most már Korra is, pedig eddig gyakorlatilag majdnem mindenki jobban érdekelt, mint ő. Persze voltak gyenge pontok, de akkor is: sikerült végre istenesen megfogni – már nem csak fordítóként, de Avatár-rajongóként is borzasztóan várom, mi lesz a folytatás.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: