Így folytasd jól a filmedet 2.

httyd2

Kezdjük némi felvezetéssel, mert egy ISZONYATOSAN SPOILERES leírás jön az Így neveld a sárkányodat 2.-ről, és a felvezetés biztonságos. Szóval aki még nem látta, az kerülje el nagy ívben a bejegyzést, mert komolyan mondom, fele olyan élmény nem lesz számára a film.

Amióta bejelentették, várok erre, követtem a sorozatokat is becsülettel, bár a második évadot nem volt képes magyarul befejezni a Cartoon Network (én pedig Hamvas Dani miatt csak és kizárólag magyarul vagyok hajlandó nézni; aki szerint Jay Baruchel az igazi, az süket). Volt is bennem némi félsz, hátha kell a megértéshez, de 99%-ban semmi probléma nem akadt, a sorozatok se kellenek az élményhez, de tagadhatatlan, hogy átkötésnek jók. Egyébként gyakorlatilag a bejelentéskor eldöntöttem, hogy premiernap látnom kell, ehhez képest ma helyettesítenem kellett a melóban, és mivel már 12 órás műszakban dolgozom, nem sok híja volt, hogy töröljem a programot. Végül zombi mód ide, zombi mód oda, nem bírtam ki 😀 (12 órás nap, 6 óra alvás, 6 órás fél nap, végig monitor előtt, erre még másfél óra mozi, nem vagyok normális.)

A DreamWorks iszonyat marketinget tolt az arcomba a Facebookon, ami a végére egész egyszerűen dühített, mert úgy tűnt, nem tudnak majd nagyon meglepni. Nos, ennél nagyobbat nem tévedhettem volna.

Innentől spoilers, úgyhogy csak az kattintson a továbbra, aki már látta a filmet – én szóltam!

Dagur, az elmeroggyant (vagy hasonló jelzős) és Alvin, a szimplán idegesítő után nem tudtam elképzelni, ki lehet olyan hülye, hogy Hibbant szigetére támad. Pláne ki az, aki tényleg ellenfél lehet. Most komolyan, van egy db. törzsfő egy hegyomlás méretű sárkánnyal (ez volt az 1%, amit nem értettem, gondolom, apuci sárkányt váltott a sorozat második évada végén), van a pici fia, aki ugyan eddigre megkérdőjelezhetően (khm, örvész…) tápos sárkánnyal, de irtó sok ésszel van megáldva (megverve?), meg egy pár kattant srác, akik azért 40 rész alatt elég rendesen elsajátították, hogy neveljék a sárkányukat. Ki az a marha, aki azt hiszi, van esélye ellenük?

Hát, Drago ugyan nem az év főgonosza, de tagadhatatlan, hogy elég menőre sikerült. Alvin után ő lett az új minisztere a “nyírjunk ki mindenkit sárkányhátról” tárcának, de mivel egész más technikákat hozott, ezért sikerült Alvin bénasága fölé emelkednie. (Sárkánybőr köpeny. Erre miért nem jött rá eddig senki? Nem úgy volt, hogy évszázadok óta harcoltak a sárkányokkal? Senkinek nem jutott eszébe, hogy a bőrük nyilván tűzálló, és legalább kutatási célból megnyúzhatnának egyet? Mármint még akkoriban, amikor ment a harc ellenük.) Ráadásul már nem szimplán “az én sárkányom táposabb” volt a felállás, hanem “az én sárkányom szétkapja az összes többi kicsi elméjét, how ’bout that, punks?”. Az egész alfa-ötlet úgy epic, ahogy van. Így visszamenőleg lehet magyarázni az 1. részt is azzal, hogy az a bitang nagy dög is alfa volt, csak úgy telezabálta magát, és elkényelmesedett, hogy nem irányítgatta a többieket, csak terrorizálta. Drago emellett az eredeti könyvsorozat alapján idomít – ott ugyanis van egy “How To Train Your Dragon” kisokos, amely Hablaty nevelési metódusához képest elég egyszerű rendszerre épít, mert mindössze egyetlen mondatból áll: “Yell at it!“. Lehet azt mondani, hogy Drago érthetetlen módon kommandírozza a saját túlméretes ölebét, de innen nézve mégse olyan érthetetlen, csak az adaptációban nem ehhez voltunk hozzászoktatva.

A felvezetés elég jó lett, egy átlagos nap Hibbanton – ugyanaz, ami a sorozatban is ment, jó átkötés onnan, és az első filmről is (kekeckedés: mióta élnek ennyien a szigeten?). Hablaty narrált, és csak akkor tűnt fel, hogy ő nincs sehol, amikor ezt így apuci szóvá is tette. WTF, filmkezdés a főhős nélkül, jól van 😀 Aztán bejött ő is a képbe, és el kellett ájulni a szexi szerkójától (viking-steampunk, annyi kütyü van beépítve; a vállrész vörös halálfeje meg ugye remekül passzol Fogatlan cuccáéhoz), a szexi sérójától (minicopfok, komolyan? 😀 ), a szexi szemszínéről nem is beszélve (Percy Jacksont is lenyomja). Ő is hozta az átlagos napot, nem bírt megülni a fenekén – illetve nem olyan átlagos a nap, mert apuci át akarta már rá testálni a főnöki címet, ő meg meglépett, nem is értem. Az első filmben és a sorozatokban végig bizonyítani akart neki (Portrait of Hiccup as a Buff Young Man – nem szívlelem az angolt, de ez így jobb cím volt; na ez a rész bizonyítja a legjobban; Hablaty nekiállt levadászni egy olyan kincset, amit egy hozzá hasonlóan kissé kirívó viking rejtett el, és apucinak se sikerült megtalálnia), de a főnöki címmel nem tud mit kezdeni, mert mint Astrid rámutatott, kissé sok melóval jár, és lőttek a felfedezősdinek és non-stop sárkányozásnak. Ez a jelenet Astriddal egyébként azért is szuper, mert itt mutatkozott meg először, mennyire menő már az animációs technológia; a gesztikulálós poénkodás irtó jó. (És a Dreamworks meganimálhatná egy sorozat keretében a Percy Jackson-szériát. A fenti szemszín-összehasonlítás mellé tegyük oda Astridot. A sorozatbeli dizájnjával elég Annabeth-jellegű. Egy próbát megérne 😀 És igen, ez ennél a jelenetnél jutott eszembe, mert ha már az animációval is sikerül meggyőzni két szereplő közti chemistry-ről, akkor ott jól csináltak valamit 😀 Egyáltalán, Hablaty minden mozdulata mesteri, bár a mellék-mellékszereplők mozdulatain ezzel arányosan spóroltak. De nem is nekik kell villogniuk.)

Hablaty nyitóröpködése en bloc lemosta a pályáról az összes idei animációs repülést, visszamenőleg és előre is. A Dreamworksnek, a Blue Skynak és a Disneynek is teljesen felesleges tovább próbálkoznia (Peabody; Rio, Repcsik vagy mi a pék), ezt a repülésélményt egész egyszerűen nem fogják tudni felülmúlni, bocs. Bónuszpont jár azért a kis ötletért, hogy Fogatlan alárobbantgat Hablatynak, hogy felhajtóerőt biztosítson, és a visszatérő poénért, hogy a mutatvány vége richtig nem akar sikerülni. Bevallom, az első megnézés után kicsit értetlenkedtem, hogy nem látunk le a földre, vagy mi a bánatért nem lehet előre kiszámítani, ha már Hablaty ilyen mérnökzseni, hogy hova potyogunk, de mivel rohadt magasról kell lepotyognia az élményért, ezért logikus, hogy bizonyos magasság felett a viking területen (nonstop esik a víz/hó/etc.) nem lehet belátni az alant elterülő placcot.

És bejöttek a képbe a sárkánycsapdászok. (Dragon trapper, ha Speier fordított, kissé elbambulhatott; de a szöveg több más helyen is elég lapos, sőt, néha magyartalan lett. Szerk. : mint kiderült, egész jól éreztem, hogy valami nem oké, ezt a filmet nem Speier vitte, holott az első film és a sorozatok is az ő munkáját dicsérik. Persze, ő is néha mellé-mellényúl, de nagyon jók a szövegei.) Eret fia Eret elég szerencsétlen, de legalább volt kivel poénkodni, mert az elég igazságtalanul (bár a film időkorlátait figyelembe véve érthetően) háttérbe szorult mellékszereplőknél a “ráhajtunk Kőfejre” csak az első tíz másodpercben vicces (Halvér sárkánykártyái azért jók). Ezzel együtt bejött a képbe Drago, hoppá, van ez a megalomán fickó, apuci meg rácsap a pánikgombra (mennyit fejlődött már a sziget? 😀 a sorozatban még a villámoknál is alig hitték el, hogy szimplán a bazi magas tárgyakba vág bele, most meg kész hi-tech lakhelyük lett 😀 ). Hablaty persze elpályázott tárgyalni, mert ő képviseli a cuki naivitást – meggyőzőerő, haha, apucival szemben is nagyon hatásos, köszönjük.

A mindenféle kavarás és kevéssé lényeges Eret-momentum után érkezett, amire az előzetes után szerintem az összes rajongó várt: felbukkant az epic sárkánylovas (öh, igen, ez is egy elég hülye magyarítás, ha az ember belegondol…); a felhőből kiemelkedése nekem valamiért Miyazakit juttatta eszembe 😀 (Szan és Nauszika miatt. Vadakkal bánás + spéci fighting skill + menő cucc. Illetve ha az ember belehallgat az alatta játszott témazenébe, kissé Joe Hisaishi-beütés gyanús 1:10-től, leginkább laputás.) Hablaty jól mondta: volt honnan örökölnie a drámaiságot 😀 Valkánál is remekeltek egyébként, bár a dizájnja nem tetszik, de a mozgása, az félelmetes jó. Ahogy lazán végiglépked a repülő sárkányokon, vagy ahogy Fogatlanhoz közelít először, remek példa erre. Komolyan, isteni volt mindkét jelenet.

Valka nagyon jó, de egyszersmind meglehetősen elcseszett karakter is. Amikor ennyire nyilvánvalóan halott valaki, nem illik visszahozni, akkor se, ha egy kazal utalás volt rá (a sorozatokban; a film eleje ezeket csak külön megfejelte, és elég nyilvánvaló volt szerintem az előzetes ismerete nélkül is, hogy anyucit feltámasztják). És mi az, hogy “óh, sorry, otthon mindenki ölte a sárkányokat, és mivel le se szarták, amit mondok, inkább úgy tettem, mint aki meghalt; na so was, otthagytam a családot”, WHAT THE HELL, WOMAN? Ezzel a résszel nem voltam kibékülve. Igaz, én azzal se vagyok kibékülve, hogy emberek képesek mindent hátrahagyni mondjuk egy vallásért; és anyucit bátran be lehet sorolni ebbe az eszelős fanatikus kategóriába. Anyway, az viszont, ahogy Valka a sárkányok közt él, az félelmetes jó. Az ember belegondol, hogy basszus, ha Hablaty nem megy haza, ő is ilyen kattant lesz a végén 😀 Még jó, hogy ez nem jöhet szóba, belépett apuci, és következett egy epic family reunion – Pléhpofa énekelni is kezdett, mire egy fél másodperces csendnél egy kisgyerek benyögte a moziban, hogy “csúnya hangja van” :mrgreen: (Kissé WTF-jelenet volt elsőre, de aztán elég jól el tudtam helyezni, mint tök normális saga-kelléket. Elvégre szinte az összes mondában, mítoszban, sagában van valami happening, ahol énekelnek; ez speciel elég kézfogós-happeningre komponált műnek tűnt. Amíg nem lesz belőle vikingmusical, addig teljesen jó ez így. Akinek meg kifogása van ellene, az valószínűleg nem érti, hogy nem olyan a funkciója, mint egy átlag betétdalnak.)

Pléhpofánál a későbbiek ismeretében a lehető leghülyébb ötlet volt az “egy kis tűztől még nem halok meg”-jellegű megjegyzés; ráadásul utána duplán is kapott, szóval most rettegjek, hogy visszahozzák? 😀 (A Dokinak már sikerült máglyáról is visszajönnie, szóval edzett vagyok az ilyen őrültségekkel szemben.)

Aztán bekopogott Drago, és felrúgta a piknikkosarat. Szabad ilyet? Egyáltalán: honnan szedett össze ennyi ágyútölteléket, akiket később javarészt a saját sárkányai pörköltek meg? És itt volt megint egy olyan szép csavar, mint az első filmben, egy olyan szükségszerű, mégis bátor lépés, amiért vállveregetés illeti a Dreamworks-csapatot. Tudtam, hogy valaki meghal, mert a stúdió FB-oldalán addig olvastam én hülye a kommenteket, amíg egy ködös, mégis spoileres félmondatba nem botlottam – ezután ikszeltem amúgy a stúdió bejegyzéseinek követését… A “lépjünk apuci örökébe” probléma miatt felvetődött ugyan bennem, hogy esetleg Pléhpofa is lehet, de… Azt hittem, Valkát teszik el láb alól. Jó, kétszer kinyírni nem szép, de annyira nem illett a sztoriba, el nem tudtam képzelni, hogy hazamegy Hablattyal, vagy hogy él tovább a sárkányok közt, mintha mi se történt volna. Erre azt a Pléhpofát írták ki, aki egy film + 40 rész alatt elég long history-t alakíthatott ki a nézőkkel, és így sokkal nagyobbat is ütött a halála. Moziban tartani szoktam magam, és amúgy is immúnis vagyok a megható jelenetekre, de üzenem a Dreamworksnek: sikerült, ti nyomorultak, kicsaltatok belőlem pár könnycseppet, most boldogok vagytok?? Így utólag, némi mélázás után egyébként az a talán nem is túl mélyenszántó gondolatom támadt, hogy jé, az első részben ugye volt az a felállás, hogy nyertünk egy sárkányt, elvesztettünk fél lábat = egyensúly; és hát itt is elég hasonló kártyát játszottak ki… (Csak a veszteségrovatba Pléhpofa, a profithoz meg Valka került. Nem feltétlen a legjobb csere, de ha a következő sorozat is átkötő elem lesz, csak most a 2-3. rész közt, majd elválik, mit hoznak ki belőle.)

Bónusz: Fogatlan. Remek, ez az, tépjétek ki a szívemet, menjetek át rajta traktorral, aztán dobjátok sósavba, ez az, ne kíméljetek!! Ez egy olyan húzás, ami… Hát… Nehezen emészthető. Hablaty szerencsére elég jól átvészelte, elvégre szegény jószág mandzsúriai jelöltet játszott, de akkor is… Megint értetlenkedek azért: 1. Drago hogy tudott rajta repülni, amikor ehhez Hablaty kell, mert más tuti nem igazodik ki az auto sebváltón se; 2. oké, maradjunk a gyerekfilm-kategóriánál, de legalább némi hamut igazán lehetett volna digitálisan pingálni, minimum a földre… bár a gyerekfilm-kategóriára eddig is magas ívben tettek; 3. Hablaty és Fogatlan között olyan köteléket építettek fel idáig, amit brutálisan romboltak itt le, nem éreztem teljesen helyénvalónak, akkor se, ha a végén ezt ellensúlyozták, és Hablaty úgymond elérte őt. Fogatlan nonstop védte Hablatyot, az első filmtől a sorozatokon át egész az alfa felbukkanásáig. (Amikor Valka sárkányai körbevették őket, akkor is annnnnnyira szépen volt megkomponálva, hogy automatikusan védőállásba helyezkedett Hablaty körül.) Aztán Drago jön, lát, és a markába röhög. Meg a mi képünkbe. “Helló, azt hittétek, ti szerencsétlenek, hogy ezt a párost aztán soha nem lehet egymás ellen fordítani? Háh.”

Ezután kicsit vissza lehetett volna ám venni a tempóból, mert elsőre nem tűnt valami kedvesnek, hogy Pléhpofát alig tették vízre, de már poénkodunk, csakhogy abból a szempontból meg, hogy haza kell jutni, mert Drago nyomul előre, jó volt és kellett. Időnként akadtak ilyen kettős érzést kiváltó jelenetek. Érthető, de valahogy nem az igazi.

A zárócsata kissé kiszámítható, de ettől még nem rossz. Drago remélhetően elhalálozott, mert minimum ezt érdemelte a mocsok, miután a néha bosszantó, de azért ezer év alatt csak a hülye rajongó szívéhez nőtt Pléhpofát indirekt módon eltette láb alól, ráadásul az univerzum legszemetebb módján. Valkát továbbra sem tudom elképzelni normál anyuka-szerepben, amint ül a fenekén a nem átlagosan, de mégiscsak unalmas Hibbanton. Hablaty felnőtt a film végére, kitört a jópofa, de kicsit gyerekes narrálásból (másutt ilyen-olyan kisállat / hobbi / etc. van), és a génekhez méltón túldramatizálja a dolgokat, de nem baj, illik ez egy főnökhöz 🙂

Extrák. Túl a már említett gesztikuláción és hasonlóan szemet gyönyörködtető megoldásokon, a hátterek, és persze a repülés is lenyűgöző. Tényleg érdemes 3D-re beruházni, ez kivételesen olyan film, aminél hozzáad az élményhez. Néhol egész Avatáros lett a világ 🙂 A stáblista alatt futó artwork pedig szintén csodálatos, nem is értettem, hogy a felnőtt nézők miért igyekeznek kifelé. A zene is hozza az első rész szintjét, és bár elsőre morogtam pár ismétlődő téma miatt, azért akadtak elég jó pillanatok. (Bár a tesztrepülős ének, az nem passzolt. Jól hangzott, de nem passzolt. Az ilyen a stáblista alá való.) A sárkányokat nem tudom már követni, annyi van; élnek a világon emberek is? 😀 A mellékszereplőket említettem, velük az volt a gondom, hogy ha időben nem is fértek be, de a sorozatban olyan erősek, hogy itt zavart a lefokozódásuk. Astridra különösképp ráfért volna még pár jelenet, ha már a pasija a főhős; ráadásul a kevés jelenetéből is csak a sárkányversenyben mutatta meg istenesen, mire képes. Fényezzük a főgonosz előtt a pasinkat, komolyan?? Meg hagyjuk, hogy Eret szabadítson ki minket? Ne már, Astrid, te ennél sokkal-sokkal tökösebb vagy! Gothit emelném még ki, aki mellék-mellék-mellékszereplő, de az “öreg néni macskákkal” > “öreg néni sárkányokkal” ötlet miatt poén lett 😀 Takonypóc faterja meg lehetett volna kicsit szakállasabb, a sorozatban nem sokkal kevesebb szőr volt a képén 😀 (És kár, hogy nem volt szövege, bár a magyar szinkronnál teljesen irreleváns, hogy David Tennant, aka. Doki #10 az angol hangja.) Ami még nagyon tetszett, hogy a sorozatban volt némi gondja Bélhangosnak azzal, hogy oké, már haverok vagyunk a sárkányokkal, de akkor én, a helység kalapácsa most mit csináljak? > Lesz belőle sárkánydoki. Itt meg már viking-verziós Harley-műhelyt visz, jajjjj 😀 Az utólagos kommentárt, miszerint meleg, meg se hallottam, oké? (Van, amikor egy karakterhez ez hozzátesz; Bélhangos nem ilyen karakter. És a “meg még egy okból” nekem akkor is inkább a viking életmódból eredő testi hiányosságokat juttatja eszembe…)
A szinkron elég menő, bár a sorozat nálam így is messze maga mögé utasítja (ha tényleg végig Holl Nándor viszi Dagurt, neki is bőven kijár egy díj az alakításáért, főleg az örvészes részek miatt; “ott van az övcsatomon, a vitorrrlámo~n” :mrgreen: ), és voltak elég láma részek. Valka egyáltalán nem jött be. Hamvas Danit nem kéne tovább fényeznem, de muszáj megtennem, mert annnnnnyira tökéletesen szerepben volt mindvégig, és olyan szépen játszott. Amit a Dreamworks az animációnál, azt ő a hangnál végezte el – kész, Hablatyot nem lehet nem imádni.

Általánosságban a sztori elég lapos elemekből és szuperklisékből állt (a főhős nem akarja a családi bizniszt; halottnak hitt anyuka bejön a képbe; tűzvész kétszer; “mindenki meghalt, csak én nem”; Raszputyin-gonosz, aki a világ ellen tör; egy rosszfiú megjavul (Eret); etc.), de a Dreamworks csapata képes volt ezeket a saját kis mágiájával úgy megbolondítani, hogy ember legyen a talpán, akit nem szippant be a film, és nem ignorálja menet közben ezeket a kliséket. Néztem-néztem a filmet, és snitt, egyszer csak vége lett, és ki kellett menni a moziból, vissza a XXI. század csillivilli-elektronikás világába, és az embernek még csak egy vacak kis Basic Brown sárkánya sincs, nincs igazság a földön. És nem csak 100 percre, vagy épp a sorozatok esetében 20 percre tudom félredobni a realitást, mert – klisék ide, klisék oda – elég sok elgondolkodtató témát vetnek fel, amiken jó ideig elfilozofálhatok magamban.*ranting on*A Sárkányok-széria nagy előnye, hogy abszolút kikapcsolhatok és elfelejthetem, hogy Abszurdisztánban lakom, ahol megfordulhat képviselők fejében, hogy olimpiai éremre tanárságot adjanak, kritika miatt főszerkesztőt rúgjanak ki, csillagászati összegeket véletlen sem megújuló energiaforrásokra költsenek, diktatúrákkal pacsizzanak, börtönből önkormányzati választásra menjenek, Mucsára stadiont építsenek, botrányok után is posztjukon maradjanak, etcetcetc. Mennyivel egyszerűbb az élet egy olyan szigeten, ahol ugyan az év kilenc hónapjában esik a hó, a többi háromban a jég, de a legidegesítőbb embernek a kertjébe büntetés nélkül lepottyanthatsz egy villámvonzó, tíz méteres Thor-szobrot, és nem kell négyévente átnevezned a sárkányodat csak azért, mert a főnöknek nem tetszik teszem azt a tájbumeráng. *ranting off*

Egy kérdésem maradt még: miről fog szólni a harmadik film? 😀 Az író azt mondta, a könyvekhez hasonló lezárás lesz, ahol a végére a sárkányok elég rendesen a kihalás szélére kerültek…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: