Az ember tag-édiája

Nem szeretem túlhasználni az angol szavakat – ó, dehogynem! -, de néha muszáj, mert nincs rá normális, frappáns magyarítás (én meg lusta vagyok kitalálni bármi kreatívat), szóval: meg lettem tagelve (taggelve?) ezer meg egy éve egy hónapja könyves témában, szóval jöjjön pár teljességgel érdektelen infó olvasási szokásaimról.

1. Hogy találsz új olvasnivalókat?
Per pillanat a Molyon. Meg filmek kapcsán. Meg kedvenc írókat figyelek. Ez nagyjából elég is ahhoz, hogy máris irreális mértékben és az örökkévalóságig kitartóan nőjön a kívánságlistám.

2. Miért kezdtél olvasni?
…….. Figyelembe véve, hogy amióta az eszemet tudom, olvasok, így ezt a kérdést nem tudom ebben a formában megválaszolni 😀 Szóval mondjuk úgy, hogy azért, mert a szüleim teljesen elrontották a nevelésem a mesekönyvekkel és diázásokkal 😀

3. Hogy változott az ízlésed az elmúlt évek során?
Megtanultam értékelni a kötelező olvasmányokat? :mrgreen: A főbb trendeket tekintve most is ugyanazt olvasom, mint teszem azt, tiniként: fantasy, Rejtő, kultúrtöri, történelem.

4. Milyen gyakran veszel könyveket?
Rendes, igazi könyvet nem sűrűn, mert ahhoz már nagyon be kell találni nálam egy könyvnek, hogy pénzt adjak ki rá. (Régen bármit megvettem, ami megtetszett, aztán jött a felnőttkor, hurrá…) Mondjuk félévente veszek 5-6 kötetet akció vagy antikváriumi körút keretében. Mangát azért két-három havonta újítok, mert egyesével nem olyan megrázó az ár, mint ha hosszabb idő után kéne beérnem egy sorozatot.

5. Hogyan reagálsz, ha nem tetszik egy könyv vége?
A “mi a franc van?!” kifakadáson túl kiakadok, morgok, aztán blogon / FB-n / egyebütt kiakadok-morgok róla 😀 Megfenyegetem az írót – persze csak az említett módon -, hogy megkeresem, és lassú tűzön megpirítom, vagy kivárom, amíg egy sötét sikátorban sétál, és a könyve kemény kötéses kiadásával felszerelkezve alaposan elbeszélgetek vele a lezárásról.

6. Meg szoktad lesni a könyv végét?
Nagyon ritkán. Utoljára talán a Poirot karácsonya volt olyan, hogy lestem, de az annyira elrontotta az egészet, hogy azóta igyekszem megállni a kísértést. A spoilerek azért nem zavarnak, de az ilyen XY meghal az utolsó oldalon infókat még azokban se szeretem.

7. Puha borító vagy kemény kötés?
Tök nyolc, csak ne essen szét a könyv, és ne legyen negyven kiló.

8. Hol és mikor olvasol a legszívesebben?
Mivel nem nagyon tömegközlekedek mostanság, így jelenleg a nappaliban, a kanapén, mert van lámpa 😀 Régen este, az ágyamban olvastam rengeteget, de pár éve olyan elcseszetten lett átrendezve nálam a terep, hogy nincs olvasólámpám, és egy nagy szobai lámpát égetni egy könyv miatt nem kényelmes és nem hangulatos 😦 Időpontra a délután-este volt is, meg maradt is a legjobb.

9. Mik azok, a hülye apróságok, amik a legjobban kiborítanak egy könyvben?
Logikai baromságok (fültől papucsig tele van lőszerrel az ürge, mert sose fogy ki a pisztoly), kultúrközeg ignorálás, mélységre törekvés helyett totál sekélyes mondandó, az olvasó hülyének nézése, pocsék fogalmazás, helyesírás, fordítás, borító (REJTŐ…). Szóval van mibe belekötnöm, és általában meg is teszem, nagyon kekeckedő tudok lenni, de ha egy sztori nagyon jó, akkor általában az se számít, ha a felsoroltak egy része igaz rá. (Megint csak Rejtőt tudom felhozni. Akármilyen gáz a Népszabadság-féle kiadás, Rejtő annyira jó, hogy a tördelést, a szerkesztést és ocsmány borítókat is megbocsátom. És akkor azt nem is említeném, hogy a sivatagból elvileg nem lehet átesni fél méter alatt a dzsungelbe 😛 )

10. Mi az, amivel azonnal rabul ejt egy könyv?
Egy nagyon frappáns kezdés – klisés megállapítás lehet, de a kezdés rengeteget elárul egy könyvről. Fülszöveg dettó. Bár A trónörökös (Diana Wynne Jones) borítója nem jött be, és hangyáknak írták a fülszöveget, a szövege miatt nekiálltam, és nem bántam meg. Ez az instant win szituáció, kész, jó fülszöveg, jó stílus, ledarálom a művet. A többi – jó karakterek, sztori, etc, etc. – már csak később tesz ehhez hozzá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: