In memoriam A+ / Animax

Hivatalosan is bejelentették: 2014-ben megszűnik az Animax, helyét a C8 nevű csatorna veszi át, egyelőre (minden kamu-FB oldal dacára) ismeretlen tartalommal.

Egy kalap alá venném az A+-t és az Animaxot, mivel nekem egybeforrt a két név, nem volt törés a váltással.

Szóval, réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban beleszaladtam egy Slayers nevű tüneménybe. Ez a találkozásom a műremekkel 2004. október 12-én történt – legalábbis a Wikipédia idevágó adatai szerint, mert a mai napig tudom, hogy miután a Cool tv-re kapcsoltam, fél perc számomra zavaros rizsa és eksön után Lina egy fán landolt, és kijelentette, hogy „koala vagyok”. Ha jól emlékszem, ekkor már azért reklámozták, hogy lesz egy ilyen A+ nevű csatorna, csupa japán jósággal – lehet, hogy csal a memóriám, és csak szeretném ezt hinni, de az hótt sicher, hogy 2004 decemberének elején ültem, és vártam a Messiást, vagyis hogy a Minimax után mi lesz. Szép lenne azt mondani, hogy az első nap full műsora kristálytisztán előttem van, de ez vaskos hazugság lenne 😆 Slayers tutira volt, talán már Inuyasha is, Pokémon biztosan, meg Yugioh, a Tsubasa kapitány asszem később jött be, de ilyesmikből tevődött össze a műsor. És néztem. Igen, a Pokémont IS, a Yugioh-t IS. (Az a nyomorult hósárkány az agyamra ment! Meg a nemtommilyen mágus! Jaj. Előhúzta a gyerek a lapot, mondom, MEGINT EZ? Hány ilyened van a talonban, öcsi?) Azokat azért kevesebb lelkesedéssel, persze, meg csak random, szóval igyekeztem nem odakapcsolni 😆 De a Slayerst bármeddig elnézegettem volna, és az Inuyasha-korszakom is akkoriban éltem (… valamikor kellett egy idióta tinikorszak, na!), talán még a Trigun is ekkor ment, na meg a Blue Gender, életem első „leszarom, mennyi vér folyik benne, és hogy amúgy rühellem, ha egy filmben valaki csak a kezét ropogtatja, és nem a csontja törik szilánkosra”; szóval elvoltam a csatornával. Volt rendes honlapja is, lehetett hasonlóan idióta fanokkal dumálni, és mostanra azért halál ciki hozzászólásokat írni 😀 (A Jetixen és az RTL-en nem ment ennyi anime. Ott is néztem őket, de itt éltem ki magam igazán.)

Aztán két évre rá átvette az Animax, és ha addig azt hittem, az A+ a jóság, hát, rá kellett jönnöm, hogy állati nagyot tévedtem. Az Animaxnál volt dohány, és nagyon sokáig tényleg rajongókényeztetés ment. De felsőfokon. Nagyon sok „ezt tényleg nem lehet überelni” pillanatot éltem át. Death Note. FMA. Hellsing. LoveCom. FMA Testvériség. Méz és lóhere. És átcsúsztunk a minőségi szórakoztatásba, ugyanis a műsorszínvonal mellett a szinkron is javult, az A+ angol anyagból dolgozott, az Animax pedig már japánból, és ezt azért észre lehetett venni. Igaz, ez nem feltétlen jelentkezett a szinkron full javulásában. (Előd Botond egy nagyon jópofa srác, de az ötvenharmadik szerep után szeretnék mást is hallani. Mellékszerepben nem lett volna vele bajom, de agyonhasználták a főhősöknél.)

Tényleg elképesztő skálán ment a műsor, Kukucskától a GITS-ig, mondjuk a régieket hiányoltam (azért vicces lett volna egy csillagos hatos minőségű Méz és lóhere után hallani egy Bújj, bújj, szellemet :mrgreen: ), de a licenszek nem tartanak örökké.

Az Animaxnak is volt egy ideig fóruma, aztán ezzel leálltak, beindult a Mondo, és én pont eddig voltam aktív fórumos; talán ez a váltás volt az is, ami katalizálta azt, hogy kicsit kinőttem ebből a „nézzünk meg mindent!” korszakomból. Nem ajánlottak animét > nem is néztem olyan aktívan. Aztán pont ekkoriban esett ki a Digi csatornapakkból az Animax, és míg a csatorna mellett simán végigtoltam egy rahedli más sorozatot számítógépen, addig ezen túl eléggé megcsappant az animenézős kedvem.

Vicces amúgy, de a kedvenc szériáimat meg hiába kaptam le a netről szinkronnal, nem nagyon néztem őket újra, bezzeg mikor visszaadták az Animaxot… Még pár sorozatot és ismétlést sikerült elcsípnem, de már csak az agóniát láthattam. Néha még arra szörfölök, de még a csatornakiosztásban eggyel alatta beállított Disney is izgalmasabb választás, mint a Verhetetlen Banzuke (amit még Austin és Ally is lenyom), meg a többi cucc, aminek aztán végképp semmi köze Japánhoz. Hiába tolják a képembe, hogy Animax, a másik énem (már rég nem, bár asszem, ez a szlogen se megy már), meg a Mondós szpotban, hogy Japán már itt van (hol? Itt volt…), az egész egy nagy vicc, és a Naruto 453. ismétlése önmagában nem igazolja az Animax névben az anime szó létjogosultságát.

Szóval ez egy végére szétcsúszós, de mégis nagyon sok szép pillanatot jelentő tíz év volt; a magam részéről köszönöm a csatorná(k)nak, hogy ennyit röhöghettem, hogy ennyi jó animét megismerhettem, hogy megtanulhattam értékelni a magyar szinkront (a maga néha blőd hibáival együtt is), és hogy elterelgetett szépen a maga módján Japán irányába.

A+ / Animax
2004-2014
Requiescat in pace

Reklámok

One Response to In memoriam A+ / Animax

  1. […] In memoriam A+ / Animax […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: