Yae no Sakura

Yae_v02_p001-002

Már megint egy “uncsi” szamurájos cucc a 19. század közepéről, pf.

Én vonzom ezeket. Komolyan!

Ezt most nem is kerestem, mert anno az eredeti regényből készült sorozatba belenéztem, de az első öt-tíz perc csata után kiderült, hogy attól kezdve 40+ rész múltidézés lesz (= hogy jutottunk el idáig), és ilyet csak a Peacemaker Kurogane esetében fogadok el, hogy 1869. 2 oldalon -> snitt, 1863. Oké, a Shinsengumi! is ilyen.

De ma feltették AnimeAddictsre az adatos ismertetőjét a mangának, gondoltam, megnézem, ez az a Yae no sakura-e, az volt, és elkezdtem olvasni csak úgy.

És beszippantott.

Ezt direkt csinálják a mangakák. Ha ronda is a grafika (amit később magamban átkeresztelek egyedire), akkor is megfognak az ilyen szamurájos-sógunátusvégés cuccok. (Kivéve Tezukát, na, az ő Shinsengumija tényleg ronda, de annyira, hogy csak átpörgettem, és ikszeltem örökre.)

Itt ráadásul egy kevésbé piszkált terep van a középpontban: a puskák és Aizu. Oké, Aizuval szoktak foglalkozni, mert legalább olyan megkerülhetetlen az 1860-as évek történetében, mint Satsuma vagy Choushuu, de a puskákat annyira nem szeretik, mert a szamuráj = kard. (A Kaze hikaruban is kicselezte a kérdést a mangaka: van puska, de egy-két lőgyakorlattól eltekintve nem látjuk őket. Bemutatta őket tisztességgel, hogy utána eltegye a raktárba.) És a Kaze hikaru mintájára itt is nő a főhős, igen, egy pasitársadalomban, ahol megy a meccs a hatalomért. Bár rosszul mondom, nem a Kaze hikaru mintájára, mert van egy nagy különbség: Yamamoto Yae, a főhős valós történelmi személyiség. És mit akar a drága? Puskákkal rohangálni! Ezen így kábé meghaltam a röhögéstől, mert bátyuskája alapból azt alig bírta kisírni, hogy legyen rendes lövészetoktatás Aizuban; ő meg nő létére akar lődözni, hát mit akarnak még, McDonald’s-ot ne nyissunk Aizu szívében? 😆 De tökös egy csaj, meg kell hagyni.

Szóval az alap tetszős, és ráadásul úgy fest, Matsudaira Katamori Higo-no-kami nagyúr is komoly szerephez jut majd, amit díjazok, mert szeretem a fickót. Mondjuk itt elég nyámnyila feje van – és ez másra is igaz, a sorozat egyik gyengesége a pocsék egyedi grafika, aminél mindenki 20 évvel fiatalabbnak néz ki a kelleténél, akkor is, ha nincs még 20. Pl. Yae bátyuskája kiakasztott, mikor kiderült, hogy 29… Nem akarom azt mondani, hogy KENSHIN, de KENSHIN. (Ez olyan mértékű áthallásnak érződik, hogy nem lehet véletlen.) Kenshinről jut eszembe: itt végre kiderül, hogy fest – még ha más elképzelése szerint is – Tokio, Saitou Hajime t. neje. Néztem ki a fejemből: Tokio? Ez az a Tokio? És az, mert Aizu, és rémlett, hogy valami fejesnél volt, és igen, ez bizony ő! Úgyhogy lesz itt még Saitou Hajime is a végén! (Előre félek…)

Még egy baj lesz a sorozattal: a már említett Kaze hikaru párhuzam. Nagyon-nagyon-nagyon jó, hogy másutt van a cselekmény középpontja, de sok hasonló téma lesz, érzem, és ilyenkor mindig a Kaze hikaru javára fog billenni a mérleg. Még csak az ölni-nem ölni volt ilyen, de olyan gyengén oldották meg itt, hogy aú. Persze, ez egy shounen, szóval ne nagyon várjak nagy drámázásokat, és nagy igazságokat, tényleg szép és eredeti csomagolásban, de attól még ez gyenge pont lesz. Majd igyekszem azért kikapcsolni az agyam Kaze hikaru központját…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: