Korra legendája #2

Avagy 2. könyv: Szellemek!

Na, megint az volt, mint a múltkor: jól felspannoltam magam a sok előzetesen, aztán jól elfelejtettem, mikor is kezdődik, és az utolsó pillanatban kapcsoltam, hogy hoppáré, premier lesz, hé, és nekem ezt elvileg ugyanúgy feliratoznom kellene, mint az előzőt!

Mentségemre szóljon: most épp olyan sűrű a munkakeresési programom, hogy nem csoda, hogy kiment a fejemből a dolog…

Nade.

Nyáron volt a San Diego Comic Con, és elég ügyes stratégia mentén le is vetítették az első részt, amit én ugyan NEM láttam – őrült, aki megnézi azt a tré videót, amiből csak az derül ki, hogy valami avatáros vetítés volt, és mindenkinek tetszett -, de legalább egy nappal a premier előtt már megkezdhettem a munkát 😀

Szóval lássuk-lássuk, mit is hoznak ki Mike-ék a második évadból.

1. fejezet: Lázadó szellem
2. fejezet: Déli fény
3. fejezet: Polgárháború, 1. rész
4. fejezet: Polgárháború, 2. rész
5. fejezet: A béke őrei
6. fejezet: A csali
7-8. fejezet: A kezdetek 1-2.
9. fejezet: A vezető
10. fejezet: A spiritualitás új kora
11. fejezet: Ezer csillag éjszakája
12. fejezet: A harmonikus összekapcsolódás
13. fejezet: Beköszönt a sötétség
14. fejezet: Fény a sötétben

01

1. fejezet: Lázadó szellem

Szeretet és béke = utazhatunk. Korra a full brigáddal hazaruccan egy szellemes fesztiválra, aminek a keretein belül kapunk egy rakat új mellékszereplőt, Korra drámázik egy sort Tenzin teljes használhatatlanságán, és a végén ki is rúgja a tanárát. De nem kell félni, Mr. Spiritualitás #1 helyett kapunk egy Mr. Spiritualitás #2-t (avagy eddig volt a Bevezetés a spiritualitásba tanár, míg Unalaq inkább egy Spiritualitás erős haladóknak tanár.). Mindezt persze megspékeli némi lazulás Bolinnal, némi minimális összekapás Makóval, és a már említett mellékszereplők, akiket csak imádni lehet egyelőre.

Hát ez nagyon kellett. Őszintén megmondom, az első sorozatnak komoly hibái vannak, de annyira megszerettem, hogy nagyon vártam a folytatást, és nem is csalódtam.
De. Volt nem egy érthetetlen dolog számomra már most, a legelején.
Pl. Bumi miért nyugdíjazta magát? Mint Amon bizonyította, a szeretet és béke kora egyáltalán nem egyenlő a nyugival. Bármikor jöhet egy újabb őrült, akinek szét kell rúgni a hátsóját.
A szellemek miért csak most kezdenek mocorogni? Eddig se nagyon volt ilyen tiszteletadósdi…
Eddig végig azon volt a hangsúly, hogy Tenzin milyen überdeep spirituális pasas, erre előjön Unalaq, és lemossa a pályáról. Így kell ezt csinálni – építsünk fel egy karaktert, majd hiteltelenítsük el, kösz. Tenzin mehet a süllyesztőbe 😦
Asami viszont nagyon menő. Jó a másik arcát is látni, amikor nem olyan magabiztos, és sürgősen talpra kell rángatnia egy mamutcéget. Hoppá. Apucit vajon látogatja a börtönben?
Mako, a zsaru. Vajon próbaidős? 😀 Beifongnál szerintem már a szövegeivel megbukna, mázli, hogy ő nem hallja ezeket. (Neki tuti nincsenek megírva, sokkal jobban odaszólogatna, de csak amikor kell, és akkor is csípőből, nem pedig előre megírt szövegekkel dobálózna. De persze Lin Beifong az Lin Beifong.) A miniperpatvara Korrával már kevésbé volt érdekes; inkább lapos lett… (Vagy túl jó shoujo mangákat olvastam, és magasak az elvárásaim.)
Eska & Desna. WTF. Még emésztenem kell, de ha marad a szarkazmus, és a szereplési idő, akkor szeretni fogom őket. Szegény Bolin…
Varrick, meg a mozi. Nem hatott meg, Pratchett magasra tette a mércét. (De legalább volt honnan nyúlnom a magyarítást :lol:) Mondjuk Varrick se hatódott meg tőle túlzottan :mrgreen:
Korra faterja nem is átlagbéla, mint elsőre hittem. Ezek szerint az avatár sanszosan célzottan születik valahova… De hogy apuka mit össze machinált! És tiszta sértődött kisgyerek, “nem adom oda neked, tesó, nem tanul nálad, és kész”. Akármi is volt a háttérben, érthetetlen ez a műhiszti az avatár taníttatásán. Pláne, hogy ez elvileg fontos…
Korra továbbra is tüzeskedik első támadási reakcióként, holott elsődlegesen vizesnek kellene lennie – és ezen nem tudok napirendre térni, annyira vicces. (Nyilván szándékos, de tényleg vicces, mert Aang annyit szenvedett az ellentétes elemével, a földdel.)

A fordítás: istenem, már el is felejtettem, mennyire rühellem a 30-as évek szlengjét… Varrick az agyamra ment! Asami idióta beosztottja se könnyítette meg az életem, akinél egy angol idiómát átpakoltak avatár-módba, és a szobában ácsorgó elefántra mutogatás (= being captain obvious normális angol nyelven fogalmazva) nagyon megizzasztott. Az elefántot meg akartam tartani, mert az avatáros állatkás poén miatt kellett, így hozzácsaptam egy porcelánboltot, de szerintem nem sok embernek fog leesni… Mako is elmehet a fenébe a rossz beszólásaival, szerintem direkt adtak a szájába ennyire pocsék szövegeket.

02

2. fejezet: Déli fény

Apuka és Unalaq tovább veszekednek Korrán, mert mint kiderül, apukának elég komoly mennyiségű vaj van a füle mögött, ha berzerker szellemekről van szó. Korra végül nemes egyszerűséggel hazazavarja, és kisebb nehézségek árán végül elvégzi a szellem-lenyugtató és az egyensúly-visszaállító küldetés első feladatát, ami a szellemek és emberek világa közti kapu megnyitása. Tenzin eközben a családi üdülés részeként az egyik levegőtemplomban telel.

Az eszem megáll. Korra rühelli az összes spiritiszta izét, de most olyan lelkes, mintha nem húzott volna le egy évadot Tenzin mellett, aki mint említettem, kispályás Unalaq mellett, ha elvont dolgokról van szó.
A levegőnomád-fanok idegesítőek és pozőrek. Bár a spéci kis borotva-felújítós projektjükön jót nevettem 😀 De nem is csoda valahol, hogy Bumiék folyton szívatják Tenzint, mert látványosan mindenki őt fanolja, pusztán azért, mert ő légidomár 😛 (Bumit imádom. És Kyát is. Remélem, sokat szerepelnek majd. Legalábbis többet, mint eddig, mert megérdemlik. Jó, tudom, ez ifjúsági cucc, és épp elég, ha Korra mesterei vannak túl a negyvenen, de na.)
Örökvihar. Egy vihar, ami örök. De magyarázzuk el, hátha valaki nem bírja értelmezni…
Itt már azért eszembe jutott, hogy Katarát nagyon elhanyagolták, holott ha ilyen bajok vannak délen, akkor talán neki is illene tudnia erről. Jó lett volna, ha valakinek ez eszébe jut, mert elég karcsú a szerepe, gyakorlatilag csak Tenzinék anyja és pont. Holott tápos vízidomár is. Meg avatárfeleség. Szóval felszólalhatott volna az ügyben.
Korra vagy átkozott idegesítő kezd lenni, vagy mindig rosszkor szerepel és épp hormonális problémái vannak. (Fogalmazzunk finoman.) Mindenkivel összerúgja a port. Viszont talán ezért is kezdi kapásból fanolni a bácsikáját, mert őt még nem volt ideje megutálni. De két részen belül letolta Makót és az apját is, ami elég gyors tempó. Makót most sajnálom, jól mondta, nem könnyű az avatár pasijának 😛
Bolin cuki. Kell, mert cuki. De a Sokkás státuszt teljesen elvesztette, mert a jégen nehezen fitogtathatja a kőhajigálósdit, és így csak koloncként és vicces elemként van Korráékkal. Remélem, tud majd megint villogni, mert most tényleg csak Eska rabszolgája, ami két-három jelenet erejéig vicces, de utána csak szánalmas lesz.
Sötét szellemek. Mert a gonosz nem jó szó rájuk. Vagy gyanítom, csak nem elég kúl. Úgyhogy sötétek. De nem baj, itt az avatár, aki híres a villanykapcsolós trükkjeiről. De a déli fény magyarázata szép lett, nagyon-nagyon bejött 🙂 (Bár az északi fényre még mindig Pullmann verzióját szeretem a legjobban. Az a pasas nagyon tud.)
Ha Korrának nem hormonproblémái vannak, akkor szimplán apucitól örökölte az elragadó magatartását. Még egy karakter, akit nem fogok szeretni, bármennyire adja a bankot, hogy a lányáért tett mindent.
De ez valami öröklődő dolog lehet, mert a végén bűzlött Unalaq dumája is. Újabb zsebdiktátorunk lesz, vagy csak túlreagálom a kérdést? És mi ez, hogy az Aangban a tüzesek voltak a fő rosszfiúk, most meg a vizesek?

A fordítás: kedves Unalaq, fogd vissza magad, mert rühellek spirituális szövegeket fordítani. Bár kábé megy, mert a nagy szavakat valami érthetetlen módon továbbra is át tudom hozni (ld. Amon), de utálom. Bolin fiam, te meg lassíts! Ne hadarj, mert nem tudom kivenni, mit tud a kabátod! (A fűtés még ment, de a csipogó… És a kajatároló… Arra csak azért jöttem rá, mert Bolinról van szó, és mert utána előkapta az uborkát…) Az I’m a raftről nem is beszélve! Hú, de utálom ilyenkor a háttérzörejeket 😆 (És azt, hogy BBC-n szocializálódom mostanság; furcsa azután amerikai hangokat hallgatni. Bár közrejátszhat az is, hogy az amcsik nem jók rajzfilm-szinkron terén.) Eskáékat viszont szöveg szempontból szeretni fogom. Semmi túlspilázás, fogalmazzunk úgy, ahogy normális ember nem fogalmazna, és kész 🙂
És hogy az előző és a mostani szezon össz picsogását már most letudjam: köszönöm a visszajelzések heves áradatát, amit direktbe véletlen se kockáztat meg senki 😛 És bár igazából ezen se kéne meglepődnöm, elvégre többnyire én is a kiadókat dicsérem, nem a fordítókat (hamut szórok a fejemre, miközben a sarokban borsón térdepelek és fél kézzel ostorozom magam), de elég bosszantó tud lenni, hogy a felirat beégetőinek megy a köszönetnyilvánítás, főleg azután, hogy kiírtam, lesz saját égetett verzió…

tlk03

3. fejezet: Polgárháború, 1. rész

Unalaq Nagy Népegyesítő Programot szeretne kivitelezni, csak a délieknek ez érthetően nincs ínyére, ami előbb csak kisebb, de aztán nagyobb feszültséghez vezet. Korra nagyjából sikertelenül igyekszik megelőzni, hogy az észak-déli nagy összeborulásból Észak és Dél háborúja legyen, viszont legalább annyit elér, hogy Unalaq-ról kiderüljön, hogy újabb diktátorjelölttel állunk szemben. Ezalatt Tenzinnek meggyűlik a baja a testvéreivel, vagy inkább velük vele, és kis múltidézés mellett próbálják előkeríteni az eltűnt Ikkit.

Nahát, nahát, mily’ meglepő. Unalaq Amon 2.0-vá avanzsál, és újabb “én csak jót akarok, hát nem látjátok, hova tart a világ???” propagandával nyomul. Most komolyan, ez a pasas olyan átlátszó, ne csináljátok már! Jön azzal a történelemben nem először előállt szöveggel, hogy ő a felsőbbrendű, überkulturált fickó, aki tudja a gyógyírt a világ minden bajára, és csak bízzanak rá mindent! Aú, aú, aú. Tessék őt megkötözni, az embereit jégbe hűteni, Tenzint visszahívni, és Korra majd valahogy elrendezi a világ bajait, nem? (Nem biztos, de inkább legyen egy zöldfülű avatárunk, mint egy újabb Kedves Vezetőnk.)
Már az előző rész végén is bűzlött az északi csapatrendezgetés, de itt már az utcán flangálnak nagy arccal az északiak. Szóval elég egyértelmű, mi a helyzet, Unalaq nem nagyon titkolózik. Ha azt tenné, akkor egy db északi sem masírozgatna és kommandírozna.
A lázadók csodálatos terve, miszerint jól elrabolják Unalaq főnököt… Jesszus. Bár nyilván Varrick teletömte a fejük a szokásos ellenállós dumával. Nem lehetett volna beállni mondjuk Tonraq mögé, és szépen felkérni, hogy oké, te vagy a góré, csak csinálj valamit öcsikével? Vagy Tonraq nem tudott volna annál aktívabban fellépni, mint hogy “lécci, ne balhézzatok”? Nem, ehelyett odaküldi a lányát, akinek Unalaq már látványosan elcsavarta a fejét a misztikus maszlaggal!
Varrick – mi a… Nem. Ez egy dilettáns. Nem vezető, csak nagy a pofája, és szórja a felszerelést. Nem nézem ki belőle, hogy ennél többre képes. Félti a pozícióját, és ennyi.
Bolin, Eska és Desna egyelőre statiszták, de ne maradjon már ez így, mert akkor sírni fogok. Vagy nem, de minimum csalódott leszek.
Mako pedig nehogy már beleüljön “az avatár pasija” szerepbe, és ne csináljon semmit, mert az még Bolinék mellőzésénél is fájdalmasabb lenne. Tűzidomár, nem? Nem kellene akkor kicsit forrófejűbbnek lennie, de szó szerint? Vagy ennyire papucs lett? A legnagyobb baja tényleg az, hogy nehogy Korra leharapja a fejét? Használhatná mondjuk az eszét, hogy kihúzza Korrát a bajból.
És a másik szál: Tenzinék. Hát, igen. Bár a kedvenc sztorijaim fanficeit nem szoktam nagyon olvasgatni (mert csak agyvérzést kapok attól, hogy az emberek nem ismerik a sztorikat, és úgy írnak hozzájuk), ha jól sejtem, akadna egypár Aangos fanfic, amiben nem épp ilyen a családi élete 😆 Azért ez nem gyenge húzás Mike-éktól, hogy Aang nem olyan mintaapuka, amilyennek gondoltam volna. (Bár fene tudja, nem is gondoltam bele eddig, hogy miként lavírozott volna apukaszerepben.) Valahol mondjuk értelmezhetetlen számomra a dolog, mert nem tudom összeegyeztetni Aang karakterével… Szóval jópofa, de mm, ez is inkább fanfic kategória. Sőt, az idilli életes fanficek jobban illenének a kánonnak. Úgyhogy köszönjük szépen a szomorú sztorit, de… Tessék már gondolkozni… Értem, hogy az idill uncsi, és hogy ez kell Tenzinék karaktereihez, de ne már. Lassan mindenkinél lesz Nagy Drámai Szál az élettörténetben, és ez egy idő után gáz.
Bumi mondjuk jól működik azzal, hogy nem tud idomítani, és kompenzálni próbál. A neve miatt úgy rémlett, hogy biztos földidomár, de nem, szegénykém totál zéró, és csak a szája nagy. Kya is jó, aki – ha jól veszem ki – egy komplett hippiéletformát áldozott be Kataráért. Önmagában Tenzin is jó azzal, hogy a munka miatt elhanyagolta a családot. Szóval külön-külön jók a történeteik, de az összekapcsolás, aú, lásd fentebb. Nem. Nem az igazi. Nem így kellett volna. Megérteném, ha csak Aang halála után fújtak volna egymásra, de hogy már Aang életében, hát, nehéz elfogadnom.
Ikki, te meg szakadj le Wan (ez is milyen, WAN, az ELSŐ avatár, WAN = ONE, aúaúaú, de itt jó értelemben :mrgreen:) szobráról, mert biztos ott vagy; és hozd össze a famíliát, vagy valami. Plíz.
Szóóóval, nem tudom, ez így egyelőre nagyon sovány, aludt a forgatókönyvíró? Legalább egy szellem beúszhatott volna a két oldal közt, vagy valami. Ha már Unalaq szerint szeretik a negatív érzéseket felkajálni. (És a végén lesz egy Rubinszemű Shabranigdu szörny archetípus, és jön majd Lina Inverse Korra és kis csapata, hogy lezúzzák, a szörny meg a végén a saját elhatározásából elhalálozik. Úúú. Én is tudok forgatókönyvet írni! :D)

A fordítás: amire nem leszek büszke. Tudom, nem ér kifogást keresni, de egy fanfordításnál talán mégis. Szóval elég húzós hetem volt, a felét gép előtt töltöttem, melóra tréningeztem, fáradt voltam. Harmadik átolvasásra már legalább a felét átírnám, de egy örökkévalóság negyven perc a felirat beégetése, és a gépem teljesen kikészül tőle, nem szívesen piszkálnám a kelleténél többször ilyesmivel. Úgyhogy a dvd kiadásra majd javítok. Bónuszként megőrültem a sok hülye szótól, amit nem ismertem, de elhadartak (kösz Meelo és Varrick, főleg a halneveket), majd miután kisakkoztam őket – nem szeretem elkenni az ilyet -, rájöttem, hogy a videófájlban van beépített angol felirat siketeknek és nagyothallóknak 🙄 (vagyis nekem :P)

tlk044. fejezet: Polgárháború, 2. rész

Unalaq a testvére szeretet jegyében kirakatpert rendez a bátyjával, és amint kiderül, hogy végig ő keverte a kártyát, Korra nem kicsit bepipul. Amíg ő és az immár kicsit aktívabb Avatárcsapat 2 akcióba lép (és ezzel egyidejűleg mégis csak kirobbantja a háborút), addig Tenzin sikeresen megtalálja Ikkit és kibékül a testvéreivel.

Wait, what, ennyi? Most komolyan, mi ez? Ez az egész sorozat (1+2. évad) eddig kompletten a testvérviszályokról szól, és értem, hogy ez olyan egyszerű és nem kell rajta sokat agyalni, de baszics, az Aang-szériában szerintem csak Zuzu és Azula párosát lehetne nagyon halkan hasonló kategóriába sorolni. Erre még visszatérek Tenzinéknél, de nem rajtuk volt a hangsúly.
Szóval, kibújik a szög a zsákból, Unalaq olyan koncepciós pert rendez, amin csak az nem lát át, aki nem akar. Tényleg nem értem. Jó, hogy az ő katonái vannak sokan a városban, de milyen az, amikor az északiak tartanak tárgyalást déli terepen? Innentől kezdve az egész büdös, és már az elején le kellett volna szögezni, hogy oké, legyen tárgyalás, de pártatlan bíróval. Ez pontosan akkor ugrott, amikor kiderült, hogy vizes a fickó. Nem-nem, ilyenkor hívunk szépen egy külsőst.
Érdekes, hogy ez amilyen ócska lett, kihagyták a remek lehetőséget, és nem volt olyan jelenet, amit vártam: Korra szembesíthette volna Unalaq-ot azzal, hogy ő is hallhatta a lázadóktól, hogy Tonraq nem volt benne a buliban. Unalaq erre nyilván azt mondja, hogy ah, sorry, tiszta kóma voltam, de mivel ő a spirituális pasas és mindene a látszat, el kellett volna fogadnia Korra szavát, akkor is, ha az az apja védelmében vall. És ez amúgy amilyen lapos, még mindig jobban működött volna fél fokkal, mint a bíró úr “apuka házában volt a gyűlés = apuka lázadó” átlátszó érvelése, meg Bolin bénázása.
És miért nem vagyok meglepve, hogy Unalaq nem szimplán nyakig, de fejtetőig benne van a sárban?
Korra észhez tér, elég hamar lecsengett nála az Unalaq-fangirl fázis, kár, hogy nem töri be a mestere orrát, vagy valami. Az passzolna a karakteréhez.
Apuka egész nyugodtan aláveti magát az összes procedúrának, bár valószínűleg a háború elkerülése miatt teszi. Érdekes, hogy amennyire szapulta az elején a tesót (hagyományos & metakommunikációs úton), most, hogy minden kiderült róla, már nem olyan ellenséges vele. Valaki nem figyelt oda?
Varrick egy vicc. De legalább olyan vicc, ami jókor jön. (A medvében teázáson sírtam 😀 “Ez egy medve, mér’ nincs benne méz?” :D)
Avatárcsapat2. Nem túl aktívan, de legalább feléled a csapatszellem, Asami legalábbis sokkol és Amelia Earhartot játszik, Mako tüzeskedik, Bolin meg… Csak úgy van. (Bolinnal nem tudnak mit kezdeni, ez jól látszik. Szegényből bazári majom lett 😦 Ha Eska pusztán a vicc kedvéért megy utána, akkor vér fog folyni, mert azzal nagyon elvetnék a sulykot. Egyáltalán, Eska és Desna párosa mögé most kellene egy sztori, mielőtt túl késő. Vagy csak túl magasra teszem a lécet? Vagy túl sok mellékszereplőnek van több súlya az animékben, mint nekik?)
A repülőnél borzasztó szerencsétlenül jön ki a kép. Nyilván az lett volna az elv, hogy Korra és Mako egyszerre játszanak hajtóművet, de a kép beúsztatásával olyan, mint ha külön-külön “kapcsolnának rá”, amitől elég hamar a vízbe kerülnének…
Ésss akkor Tenzinék. Túl sok a problémázásból. Ez az erőltetett párhuzamos drámázás, ez így sok. Nem akarom azt mondani, hogy Sokka és Katara mennyivel jobb (mert nyilván nekik nagy fórt jelent, hogy gyakorlatilag csak egymásra számíthattak, így közelebb is álltak egymáshoz, hiába kaptak néha össze), de Sokka és Katara mennyivel jobb már 😆 Iróniának mondjuk nem rossz: végy egy szétdúlt családot (apuka a fronton, anyuka meghalt), és minden oké; de végy egy harmonikusnak tűnő családot, és semmi sem oké 😛 Ha ez is a készítők szándéka: túlzás. Kya egyszerűen leültethette volna a fiúkat beszélgetni a fényképpel. Az túl sima lett volna, mi?

A fordítás: miután múlt héten hulla voltam a melóra gyakorlástól, és a sorozat előtt kijelentettem, hogy tuti most lesz munkám, amilyen a szerencsém, most lett munkám 😆 De most így is jobban ment, mint a múlt héten, bár Ikkit a pokolba kívántam. Aztán rájöttem, hogy nem kell túlspilázni, ez egy fantasy, állatneveket fordítani ér. (Bár a lightning bugnál kicsit csalnom kellett, mert a szentjánosbogár elegáns lett volna, csakhogy szentjánost írjam tán át avatárra? 😆 Szóval fénybogár lett – nem én nem tudok magyarul, hanem utálom az ilyen dolgokat. Múltkor a Kaze hikaruban az ugrott be frappáns mondatnak, hogy “kiteszem a szűrét”, de azonnal elvetettem, mert ezt egy 19. századi japán sztoriban nem illik elsütni :lol:)

tlk055. fejezet: A béke őrei

A víz déli törzse fide békemenetet tart, amit csak feldob, hogy közben felrobbantják a székházukat. Korra fűhöz-fához rohangál, hogy segítséget kapjon, míg végül utolsó lehetőségként a tűz népéhez indulna, ha nem kapná el egy randa szellem. Ja, és szakít Makóval, aki csúnyán árulkodott rá az elnök bánál. Emellett szinte mellékes, hogy Bolin modellkarriert kezd kiépíteni, Tenzin pedig teljesen irrelevánsan és rosszkor jön rá, hogy a pedagógiai módszerei nem jók.

Na, már megint egy értelmetlenségektől hemzsegő rész.
Essünk túl Tenzinen, mert rövidebb: fene nagyra van a tanítási módszereivel, holott csak egy szezon szenvedést húzott le Korrával épp emiatt, és végül ki is rúgta a tanítványa. Ezek után kisebb arccal kellene tán tanárkodni. Ráadásul hogy jön ez ide? Jópofa, de időhúzás, és a sztorit semmivel sem viszi előbbre.
És essünk túl Unalaqon, mert ő se szerepel sokat: hoppá, az egyik gyerek közbevetést mer tenni, úú, inog a szülői tisztelet trónusa? 😀 (Mivel utána engedelmesen Korra után erednek, így valószínűleg nem, de azért érdemes megjegyezni ezt az apróságot, hátha.) Eska pedig jól belekényelmesedett az „overly attached girlfriend” szerepébe, előre féltem Bolint, egyben a normális feloldását a kérdésnek…
És akkor Köztársaságváros, mert visszatérés zajlott, jippí! És ha Köztársaságváros, akkor Lin! Istenem, köszönöm! De miért nem szerepel többet? Nagyon hiányzik, hogy valaki így oltsa Korrát, aki egyre idegesítőbb lesz.
Békemenet? Ez most komoly? 😀 Jajj, jajj. Nem írom le, mi jutott erről eszembe, nem politizálok. De a megvalósítás túl jó. Biztos kell ilyen egy rajzfilmbe? ^_^; (Egyébként elsőre tökre úgy hallottam, mintha egy bekiabáló azt mondta volna, „get a real dog”, de a felirat szerint „job” volt. Kutyával viccesebb lett volna, lásd Naga :lol:) A robbantgatás egyelőre zavaros, de lassan azon se lepődnék meg, ha Varrickról kiderülne, hogy nem is olyan bohóc. Asaminak címezve ugyanis megjegyzi, hogy a háború idején hülyére keresheti magát az ember. És kinek lenne ez érdeke per pillanat? Nem is tudom, csak nem a világ no. 1. őrült üzletemberének? Vagy más machinál a háttérben? (… Nem írom, hogy Asami. Meghagyom az őrült elméleteket a kattant rajongóknak. Asamiról sajnos már elég világosan kiderült, hogy jöhet bármi, ő a jó kislány. Akkor is, ha épp áramot vezet apuciba.)
Iroh tábornok úrról akartam írni, hogy imádnivaló figura, de rájöttem, hogy nála is van egy pici hiba. Az, hogy nem használja a fejét. Nagyon derék, hogy így ki akar állni az avatár mellett, de ha már egyszer ilyen rém magas rangú katona, illene figyelembe vennie a mindenféle következményeket, és hogy Korra 70%-ban a temperamentumával igyekszik intézkedni. Jobban tetszene a karaktere, ha elsőre se ment volna bele Korra konspirációjába, hanem kapásból a Tűz Urához irányítja Korrát. Így nyilván egy csomó jó pontot veszített volna az avatárnál, de legalább hitelesebb katonai vezető marad. Kicsit meg is sajnáltam az elnököt, mert Bumi totál kattant volt, Iroh meg az első szóra kilavírozott volna mögüle. Értem, hogy ez egy rajzfilm, de ha már békemenet van, akkor kicsit több diplomáciát is kaphatnánk. Mondjuk Iroh esetleg bemegy az elnökhöz, hogy helló, elnök úr, az avatár rá akar küldeni a déliekre, és szerintem nem lenne rossz megfontolni az ötletet, ezért és ezért, és hallom, már döntött, de emiatt meg emiatt legyen szíves még egyszer átgondolni a dolgokat, köszönöm.
Elnök úr. Hát, igen. Jogos, amiket mond, és igaza van. Nem szép, amit csinál, de teljesen korrekt. Ez van. Az élet már csak ilyen. És nincs könnyű helyzetben. Az avatárt pedig muszáj valahogy pórázon tartania, mert eddig is lehetett látni, mi zűrt tud okozni. (Attól függetlenül, hogy később többnyire hatékonynak bizonyultak a fejjel a falnak módszerei.) Viszont tutira lesz valami csavar, mert ő is erőltette az „északiak voltak és slussz” elméletet…
Korra szörnyű, mit rendez. Eddig se volt könnyű vele, de ezt most tetézi, hogy teljesen elkeseredett, és mindent elkövetne akár csak egy szakasz katonáért, akik apucit kisegítik odahaza. Így aztán nemhogy kicsit, de egyáltalán nem használja a fejét, neki bármi jöhet, amiben olyan dolgok vannak, amikkel Unalaqnak odasózhat. Nem jó irány, főleg az avatártól…
Lint imádom, de a rendőrség egy disznóól, ami érthetetlen. Sőt, Lin sincs a topon, bár már az előző évadban is voltak ezzel bajok…
Varrick ötletelésén szakadtam :mrgreen: Erőltetett, de amilyen eszelős fazon, illik hozzá. És a propagandafilm. Hú. Te jó ég. Veszélyes. És valószínűleg pontosan tudja is, hogy az.
Szegény Bolinnál rájöttek, hogy ó, ez így nem jó, hogy egy terrorizált szerencsétlent csináltak belőle, így most gyorsan tönkreteszik egyéb téren is, kábé semmije se marad, úgyhogy egy ügyes húzással megteszik Eska után Varrick majmának. Remek. Szóval a srác pályája a következő: lóti-futi triádéknál, menő idomárpankrátor, az Avatárcsapat 2.0 hasznos tagja, lúzer idomárpankrátor, bohóc egy kattant csajnál, bohóc egy kattant pasasnál. 😦 Csak mélyebbre ne süllyedjen, könyörgöm.
Makóra nem tudok haragudni, bár lehetett volna kevésbé szemét, mint hogy az elnöknek árulkodjon. Ha annyira okos, akkor miért nem talált ki valami normálisabb megoldást? (Bár per pillanat meg tudom érteni. Ha az ember le van terhelve, akkor néha kénytelen drasztikus lépéseket tenni, akkor is, ha azok nem a legjobbak. De próbáljon meg bárki leterhelten okos lenni…) És amúgy sem egy leánylegényálom Korra pasijának lenni, vagy a kollégáktól kap agyvérzést szegény kezdő biztos úr, vagy a nőjétől, de a kettő együtt katasztrofálisan növeli az idegroham kockázatát.
Volt még valami? Nem tudom. De ez így összességében aú-aú-aú.
Pozitívum, hogy Unalaq összesen fél percet szerepelt.
A legnagyobb negatívum pedig, hogy belengették a Tűz Urát (Úrnőjét, de ezek idióták, és mindkét nemre az úr szót használják, amihez – hogy stílusos legyek – melegen gratulálok), és Zukót, de persze a nyomorék szellem bevacsorált az avatárból, így jó eséllyel még vagy 20 részt várni kell, mire láthatjuk Zukót térdig érő, ősz szakállal. Van egy olyan érzésem, hogy más rajongók is zabosak emiatt.

A fordítás: oh_my_god. Mik is voltak? Jaaa, igen, Varrick és a szleng, uhhh. És Varrick meg a biznisz. Azt hittem, a régivágású szlenget utálom (cornball spiel, azon azért jót röhögtem :D), de nem, a bizniszt jobban rühellem, mert hiába értem (csak két évig volt üzleti angol órám…), magyarítani ritkán tudom szépen. Vagy ha tudnám is, csúf szavakkal, amikhez lábjegyzet kellene. A szóismétléseket se szeretem, ebben a részben a „segítség” volt a kulcsszó. A handshoe pedig elő ne kerüljön többet, mert nem tudtam értelmezni, hogy Varrick teljesen elmebajos képzeteinél ez mit is takar pontosan… (nyilván nem sima kesztyű, de hogy ő mit ért alatta…?)

tlk066. fejezet: A csali

Asami cuccait lenyúlják, Mako segít be neki a nyomozásban (a rendőrség a szokott módon teljesen impotens), és mivel Bolint épp lefoglalja, hogy Marlon Brandót játszik, így helyette az egyik triád ugrik be erősítésnek. Csakhogy ez az erősítés valójában gyengítés, és míg Makóék azt hiszik, jól lépre csalják egy okos trükkel a tolvajokat, valójában őket veszik palira, és Asami összes robotját eltüntetik. Amikor aztán Varrick egy „filmnél” véletlen pont olyan ketyeréket használ, amilyenekkel robbantgatni szoktak, Makónak végre leesik, honnan fúj a szél. A durván 22 percből 20 ezzel telik, és kettő egész percet kap Korra, akit mégse kajált fel a szellem, vagy ha mégis, elcsapta vele a hasát, és kipaterolta egy szigeten, ami sanszosan a tűz népéhez tartozik.

… Mint fentebb írtam volt: 1. Varrick pontosan tudja, hogy veszélyes a propagandafilm. 2. Varrick pontosan tudja, mennyit lehet kaszálni egy háborúval. Nahát. Nem sikerült meglepni, és ez meglepő. Általában teljesen rossz irányba tapogatózom, mert nem szeretem túlagyalni a dolgokat, oké, aztán utólag meg jár a szám, hogy ja, végül is átlátszó volt ez meg az. De most mégis beletrafáltam 😆 Varrick képéről lepotyogott a bohócmaszk, és most azon nem lennék meglepve, ha Unalaq tényleg jót akart volna, de elcseszetten oldotta meg, és Varrick épp nagyban kihasználja, hogy hülye volt.
Miért kell a rendőröknek mindig teljesen inkompetensnek lenniük? És ha már azok, Lin miért az? Anyuci biztos kísérti, amiért ennyire rosszul végzi a munkáját. Köszönjük, hogy Tenzin után egy újabb karaktert sikerült kasztr elszúrni.
Bolin borzalom. A múltkori listát átírnám, nem volt teljesen tiszta számomra, hogy mi lesz a filmezés helyi alternatívája, de maradt a film, szóval Bolin nem modellként pozőrködik, hanem színészként (inkább ripacsot mondanék…). Mégis sikerült lejjebb csúsznia, mondjuk kicsit megértem, I mean, ő volt a leglúzerebb az Avatárcsapat 2.0-ban, Makót lefoglalja a csajozás, az idomárpankrátor csapata szétesett, és most így éli ki magát. Egy rajzfilmben meg mégse ihatja le magát, leevés meg már volt, és az inkább vicces, mint szomorú 😛 Egyébként ki akar lenni, Errol Flynn? (Így hirtelen ő ugrik be a kalandfilmek korai szakaszából, bár nem vagyok nagy filmszakértő…)
Unalaq felhúzott egy komplett védvonalat a Déli-sark köré. Minek? Nem elég egy osztag északi? Vagy ennyire fél? (Rég rossz.) Amúgy is, mi van déllel? Nem az volt, hogy úúú, sötét szellemek, úúú, polgárháború, úúú, siessünk oda jól? (Érdekes Desna megjegyzése, hogy irányíthatatlanok a sötét szellemek. Ez is a felírandók közé került. Még simán kiderülhet, hogy az eddigieknél is nagyobb suskusolás megy a háttérben. A vicces az lenne, ha Varrick mégse kihasználta volna Unalaq bénázását, hanem összeálltak jól, és Unalaq csak eljátszotta a „csodáljatok, mert én vagyok a Guru itten” szerepet, és mindössze annyit tett, hogy elszabadította a sötét szellemeket. Wow, egyre jobb elméleteket tudok már én is kreálni, az agyzsibbasztó napi munka meghozta gyümölcsét! :lol:)
Korra nem emlékszik semmire. Hát jó. Nagyon-nagyon olcsón akarják megúszni a sztorit, hm? 🙄 Az a sanda gyanúm, hogy a Tűztemplom (vagy mi is volt a neve) szigetére sikerült elvetődnie, ami nagyon aranyos, bonyolítsuk túl a „hogy sikerül szellemeskednie” kérdést. Nem lett volna egyszerűbb, hogy a szellem lenyeli, és így valahogy átkerül a szellemek világába? Vagy annyira pocsék avatár, hogy egy szellem is gyomorrontást kap tőle?
Zoltot leváltották a triádnál, ha jól veszem ki. Bár amilyen zsenik az amerikaiak, nagyjából az összes triádosnak vagy ugyanaz adja a hangját, vagy minden szinkronos egy hangnemben beszél. Na, ezért szeretem én a magyar hangokat. (Már amikor eltalálják, a Korra 1. évadától speciel egy rész eltántorított.)
Makót felturbózzák. Úgy fest, jobb neki Korra nélkül, mint vele, mert így végre kilépett az „avatár pasija” szerepkörből, és sokkal jobban áll neki ez a saját szakállára nyomozósdi, mint a „hogyan éljük túl Korrát” fázis.
Asamit ellenben lenullázzák. Eddig úgy tűnt, hogy az összes negatív hatás ellenére sikerül nagyjából megőriznie a tökösségét, de már annyit rángatták az érzelmi skálán a készítők, hogy nem csoda, hogy belefáradt. Én még azt is elnézem neki, hogy újrázunk a szerelmi sokszögből, mert igazából jelen állás szerint az utolsó utáni mentsvára Mako. És meg lehet kövezni: bár nem vagyok nagy híve a „shippingelésnek”, a „Masami” párosítást favorizálom. Működőképesebbnek tűnik. (Gyanítom, Korra amnéziája nem fog kihatni a karakter jellemére. Bár tudja fene, mit akarnak kihozni belőle. Jelenleg a világmegmentés mellett útkereső fázisban van, és az eddigiek alapján ezek mellé plusz egy Mako nem fér el.) Ja, az külön bájos Asaminál, ahogy Mako elpályázik körbenézni, ő meg mivel foglalja le magát? Nézi, ahogy Ping az 5+1 ujjas lábát piszkálja, he? 😀 Ne legyen már ennyire fásult szegénykém 😀 Ping lába izgalmas, de nem ennyire :mrgreen:
A harcjelenetek jók, bár az üldözés kicsit lapos. (Most komolyan. Két hajó közt átcsúszás. Ne már.)

A fordítás: ez elég sima rész volt, bár várom, mikor reklamál valaki a cím miatt 😆 Ahogy elnéztem, magyar rajongói körben egyöntetűen a fullánk terjedt el, ami érdekes kérdés lehetne egy fordítóis órára. Fordítóként igyekszem minél nyitottabban gondolkodni, és mindig minden lehetőséget figyelembe venni, de itt úgy éreztem, nem az elsődlegesen használt jelentés a jó. (Bár elmélkedés közben még az is felötlött bennem, milyen vicces lett volna, ha a Nuktuk-slágert Sting adja elő :lol:) Utólag beugrott, hogy ha már mindenáron bele akarnék látni mást a stingbe, esetleg a csípéssel játszhattam volna el, de a sting operation borzasztó döcögősre sikerült volna (mondanám, hogy fülön csípés, de az milyen már? :D).

tlk087-8. fejezet: A kezdetek 1-2.

Korra nem emlékszik semmire, amit azzal gyógyítanak, hogy jól beleeresztik egy jacuzziba, ahol végigizgulhatja egy mozizás keretében Wan kalandjait. Wan átlagos embernek indult, az ő korában hemzsegtek a szellemek a földön, és az emberek egy-egy oroszlánteknős hátán rendeztek be városokat. A teknősök egy-egy rövid időre átadták nekik az elemek irányításának képességét. Wan egy ízben „elfelejti” leadni a képességét, és tűzidomítással próbál kicsit javítani a társadalmi berendezkedésen, de csak annyit ér el, hogy száműzik a szellemek által lakott vadonba. Azért itt is boldogul, mestere lesz a tűznek, csak a végén elkövet egy bakit: amikor két nagy erejű szellem összekap, kisegíti azt, amelyik a gyengébbnek tűnik. A gyengébb pedig jelen esetben káoszt és pusztulást hoz a világra. Wan persze összeáll a másik nagy erejű szellemmel, Raavával; mint kiderül, csak ketten együtt képesek több elemet is idomítani egyszerre. A baj csak az, hogy határidő is van, tízezer évente megküzd a két nagy szellem a világért, és épp most lesz egy forduló, amikor meccselniük kell…

Oh, dear GOD, HOL volt eddig a forgatókönyvíró? Hol volt?? Az első tíz perc többet ad, mint a Korra összes eddigi része alles zusammen! Mondanám, hogy akármit is csinál Korra, egy ideig ne hagyja abba, mert ezek a legjobb részek! (Abbahagyja, mert sajnos a végén visszajövünk :() Visszatérünk az alapokhoz, a mítoszépítéshez, végre nem desruktívkodunk, nincsenek modern zöngék (amiket ugyan szerettem eddig, de rájöttem, hogy nem építik az Aang-széria világát :(), emberek vannak, szellemek, minimális idomítás, és nagyon-nagyon jó sztori! Ez az alap nagyon-nagyon-nagyon kellett, és szívem szerint a sorozatnak adnék egy tíz pontos értékelést csak ezért a két részért. Nem mondom, hogy a Korra eddigi részein unatkoztam, de most először izgultam végig a kétszer huszonpár percet, ami elég durva 😆
Ha már mítoszépítés: az elején elhangzik, hogy meghalsz, és a mi korunknak leáldozik – milyen merész lenne ezt bedobni, jöhetne a mi korunk, de persze ez egy teens show, ennyire nem lehet komor, a fene, pedig olyan szépen lehetne kötni! (most miért, ha Tolkiennek sikerült…?)
Az oroszlánteknősök eszméletlen jók! Tyű, rendesen dobtak erre sztorit, nem reméltem, hogy így kifejtik őket (az Aangban azért annyira sok infó nem volt róluk). Egyáltalán, állati az ötlet, hogy a tekik védik meg az embereket a szellemektől. Mondjuk az vicces, mikor kimegy hat-nyolc ember a pusztába, és a teki meg egyesével passzolgatja az áldást, az úgy hirtelen levon a fenségességből, de azért összességében na, menő. Meg a nagy A’Tuin ugrott be 😆 Amúgy ha jól veszem le, a tekik az igazság az idomítással kapcsolatban, ami meg az eredeti Aang-szériában elhangzott (sárkány, bölény, vakond, Hold) meg a mítosz. Wow, kúl, mítoszok a mítoszban, ügyes húzás! (Vagy csak szerencsés.) Vagy nem. De hivatalos álláspontot még nem láttam erről, szóval eléggé ránk, rajongókra hagyják a dolgot, kedves 🙂
A szellemeknél muszáj röhögni. Annyira japán az egész, annyira Miyazaki, de nem baj, ez így jó, így élvezhető! Nem érdekel, honnan mit nyúltak (a körben pancsolunk és a zöld szellem fixen Chihiro), nagyon működik minden. Meg a szintén miyazakis (A vadon hercegnője) hátas is tetszetős.
Az egy ideje idegesítő Korra után végre egy igazi, tökös gyerekre fókuszálunk, juhú! Wan hihetetlenül erős, karizmatikus figura, nem lehet nem beleszeretni :mrgreen: Az elején ugyan szimplán pimasznak tűnik, de nagyon hamar túllép ezen, és bizonyítja, hogy nem véletlen lett az első avatár. (Mondjuk azon vigyorogtam, hogy kb. neki volt csak normális maszkja a brancsban, meg a pajtijának a többiek teszkó value tasakokkal a fejükön mentek kajáért :D) A kis sálas menőzése meg, te jó ég, miért? Kb. Watsuki óta bukom a sálas hősökre. És akkor jön ez a srác, a kis kecskeszakállas fejével (szintén pluszpont :lol:) meg a kis sáljával, és ráadásul még ő az első avatár is, és még tökös is, jajj, most komolyan, ilyen karakter nincs. Sexiness level: over 9000. Hogy fogom kibírni a sorozat hátralévő részét Wan nélkül? Kérek egy Wan legendája sorozatot!
Jayánál fogtam a fejem, remek, ha minket elnyomnak, nyomjunk el mi is valamit, ami nálunk kisebb 🙄 Emberek… Bár legalább jó, hogy nem az lett, hogy a szegény, elnyomott nép kimegy a vadonba, és rögtön olyan harmónia lesz, hogy ihaj.
És először van konkrét csata, konkrét halálos áldozattal. Ó. Új szint. Eddig ugyanis ilyet nem nagyon mondtak, hogy sorry, itten meghaltak emberek. (Nyilván senki sem élt eddig se örökké, de ennyire explicitek nem voltunk.)
Raava és Vaatu. Nem mondom, hogy hű, de eredeti, mert nem, és nem mondom, hogy teljes mértékig lenyűgöz, mert nem. (Az oroszlántekik nagyobb hatalmúak lehetnek, mert Raava elég nagy tisztelettel beszél az egyikkel.) Ettől függetlenül nagyon jók mindketten. Vaatu azért, mert tisztára olyan, mint Aku (a Wan vs Vaatu rész a Szamuráj Jacket idézte nekem); Raava pedig azért, mert nagyon jó csapat Wannal. Szörnyű, de a szériában a kedvenc párosom a Wan-Raava lett, holott ez shippingelésileg nonszensz 😆
És egyáltalán, mi ez a tearbending lezárás? Nem sírtam ki a szemem, mert olyat nem szoktam, de sikerült meghatni. Ez elég ritkán megy, és a Korra esetében eddig egyáltalán nem sikerült, szóval csak így tovább!
Korra útkeresését átkozottul rövidre zárják. Miután eleddig azon szenvelgett, hogy nem tudja, mit csináljon, a Wan-kitérővel hirtelen teljesen öntudatos avatár lesz. (Nem annyira kapcsolódik, de itt mutatják: a végén tökre beúszik egy oroszlánteknős sziget a képbe. Okkééé. Akkor ez is szerepet játszott a Nagy Movie-ban, ugye?)
Az Unalaq-szál viszont így már zavaros. Most azt látom, hogy az eddigi sztori egy nagy katyvasz volt, aminek most kezd értelme lenni, ami nem szép, mert csaknem feladtam a sorozatot. Node, Unalaq akkor echte hülye, és miatta lesz baj, vagy direkte nyitotta meg az átjárókat, tudva a kockázatokat? És Wan sztoriját miért nem adták tovább? Vagy Korra tényleg ennyire szerencsétlen avatárként, hogy Wan próbálta volna lekommunikálni neki, hogy „helló, jön egy nagy meccs a világért, tízezer éves évforduló lesz, ja, amúgy én vagyok az első avatár, részt vettem ilyenen, nyugi, tudom, mit kell csinálni”, de nem sikerült? És a világnak nem kéne tán tudnia, hogy tízezer évente vagy egy ilyen buli? Legalább a Naaagy Bölcseknek, akik nagyok és bölcsek?
Bónusz pont: a grafika. Eddig is lehetett tudni, hogy itt kicsit spéciznek, mert klasszikus ázsiai háttérelemeket használnak, úsztatnak be, meg ilyenek, de így, élesben még szebb lett, mint vártam. Csodálatos, és fantasztikusan hozzátesz a hangulathoz. Ilyen ötletek jöhetnek még!

A fordítás: annyira nem volt most zűrös, bár a harmonic convergence megizzasztott. És lehet, hogy mindenki hülye, és csak én vagyok helikopter, de mintha nem lennének tisztában a desolate jelentésével. Nehezen lehet lakatlan egy sziget, ha vannak rajta emberek 🙄 (Vagy én értélmezem rosszul a sztorit, de akkor meg tessék explicite közölni, hogy nem a tűz bölcseinek szigetén vagyunk, azok csak nyaralás közben / felsőbb utasítás alapján botlottak az avatárba.)

tlk099. fejezet: A vezető

Korra a jacuzzis filmezés után megkeresi Tenzinéket, akik továbbra is egy levegőtemplomban lazulnak, eldarálja az eddig történteket (azért elég gyenge sztori az, amit egy mondatban össze lehet foglalni…), és segítséget kér. Leginkább azt, hogy juttassák át a szellemek világába, hogy lezárhassa az átjárót. A gond az, hogy Tenzin hiába arcoskodik, kiderül, hogy még sose járt szelleméknél, és nem is az ő asztala ez az egész, ellenben Jinora könnyedén kihúzza a csávából Korrát, és együtt kelnek útra. Unalaq ezalatt hiába próbálja a kettes sz. átjárót kinyitni. Ja, Makóéknál pedig folytatódik a kavarás, most épp Varrick szívatja szegény konstáblerünket, egy klasszikus trükkel őt mártva be Beifong főkapitányúrnál.

Na, ez remek átmenet a Wan-kitekintő és a Korra általános sztorija között. Pont félúton van értékelhetőségben.
Unalaqot ugyan egyelőre nem lehet érteni, de nagyon szívósan igyekszik kiszolgálni Vaatu mestert. Szuper kis ötlet, hogy talán ki tudná nyitni az átjárót, mert ő nem egy vacak szellem, hanem az idomítás miatt több annál. Aztán ez tévedésnek bizonyul; valószínűleg ez direkte úgy van kódolva, hogy állhatott volna mögötte egy sereg vízidomár, akkor se sikerül a terve. Biztos valami spirituális dns-leolvasó van a háttérben, avatar only módban. Ez az „idomítás miatt több a szellemeknél”, hű, ez valamiért nagyon tetszik. Meg az is, hogy Eska sem agyatlan droid. Csak lenne már tényleg sztorija az ikreknek! (Itt egyvalami mégis csak büdös: a szellemeknél nem kéne tudni idomítani. Múlt héten kaptam vissza ezer év után a Nicket, és épp ezek a részek mentek rajta az Aang-szériából. Direkt kiemelték, hogy sorry, itt nincs idomítás. Most mit olvasok? Hogy akkor van, ha az illető az átjárót használta. Hát ez kifejezetten undorító fogás, ilyet nem illik átírni, ez a nézők szemen köpése. “Jajj, bakker, már megrajzoltak mindent, de most esett le, hogy az Aangban ez-meg-ez volt, gyorsan, indoklást!”)
Korra. 180 fokos fordulat? Olyasmi. Egész más, bár majd kiderül, hosszú távon ez mit jelent. Most így egy rész alatt Wan fele karakteressége ráragadt. Hogy ebből mit fog megőrizni…? Remélem, minél többet, végre nem ő csinálja a fesztivált 😀 És végre használja az eszét. Teljesen ledöbbentem, mikor közölte, hogy “ja, hogy az átjáró lezárása, ja, hát igen, na, az úgy lesz, hogy nem balhézunk Unalaq bácsival, hanem belülről elreteszelem, azt’ kész”.
Jinora. Oh, yess, mondjuk elfelejtettek szólni, hogy ő így spiritiszta kölök, de lehet, hogy a készítők csak úgy jártak, mint én: pont most látták az Iroh bácsi sárkányszellemet lát jelenetet 😛 Mondjuk nem értem, apucinak miért nem szólt. Ő biztos nem nézte volna hülyének. Bár amilyen nagyra volt a tudományával… „Hogyne, szellemnyulak, meg minden, hogyne, talán nekem is látnom kellene őket, nem?” De Jinora jó lesz. Kicsit visszaidézi Aangot. Nem, nem írom azt, hogy nagyapjára ütött…
Tenzin az új hisztis díva. Ez azért vicces és egyben szomorú, mert tényleg komoly imázsa volt, mint ejj, de spirituális főfőfőnek, és most, hogy tényleg kellene, csütörtököt mond. (Meg pénteket.) És kicsit felcserélődik a szereposztás, most ő a türelmetlen és idegbeteg, és Korra fogadja rezignáltabban a kitöréseit. Furcsa. Azért most azt mondom, eldönthetnék, mit akarnak a karakterekből kihozni. Tenzin tűnik jelenleg a legidegbetegebbnek a bandából, holott ő Mr. Spiritualizmuslemegyekalfába. (Mikor a neje megjegyezte, hogy de hát egyszer három napig dekkoltál meditálva a templomban, azért kaján vigyorral jegyeztem meg, hogy hogyne, meditált a templomban, nem lehet, hogy csak szabira ment a házasságból egy bizonyos rendfenntartó hölgyeménnyel? 😀 Jó, nyilván nem, de olyan magas labda volt :P)
Köztársaságváros. Jajj. Ez a rosszabbik fele, ez húzza vissza a részt, de nagyon! Varrick machinációi már inkább idegesítőek és bárgyúak most, hogy előállt a farbával. Linnek csak a fémidomítás áll jól, a nyomozósdi nem, nem értem, hogy lehet ő a rendőrség feje. (Az ilyen intézménynél kevés az üdvösséghez, hogy valaki nem korrupt, viszont erős és jó főnök. Pár IQ-ponttal több is kellene ehhez. Igen, tudom, Lin álmomban ki fog vasalni ezért, de ez az igazság.) És köszönöm, köszönöm Bolin szavait, az isten áldja meg Makóékat, Korra épp csak kisétált a porondról! Értem, hogy nem halálozott el, nincs gyászév, vagy ilyesmi, de azért ez mégis túlzás! Nem lehetne lassítani kicsit? Csak akkor nézem el ezt a szirupos szappanoperát, ha a következő részben Asami kisokkolózza Makót a hűvösről. Vagy épít egy zsírúj mechát, és azzal kopog a cellája ajtaján. De ha Korra visszatértével Mako megint dobja miatta Asamit, na, akkor csúnyán fogok nézni arra, aki kitalálta ezt a háromszöget.

A fordítás: nincs itt semmi látnivaló 🙂 (Bár a keleti templomot elsőre benéztem, és halálos nyugalommal nyugatinak írtam. Mikor ellenőriztem a szöveget, majd’ elsüllyedtem szégyenemben, és azonnal megkövetem azokat, akik égtájakat rontanak fordításban. Néha ez becsúszik ezek szerint.)

tlk1010. fejezet: A spiritualitás új kora

Korráék a szellemvilágban korzóznak, de Korra persze rögtön felhúz egy csomó szellemet, és elszakad Jinorától. Jinora Wan Shi Tong könyvtárába kerül, kideríti, hogy tényleg nagyon gyorsan be kéne zárni az átjárót, de eddig jut a kutatásban, mert a Könyvtár Nagy Randa Ura a nyakára hozza Unalaqot. Korra ugyanekkor egy tök sötét erdőben kap frászt az összes szellemtől, és mivel a szellemek világában az érzések jól kivetítődnek, így ő a teljes pánikhangulatában öt évessé változik. Így fut bele Iroh-ba (nem az ifjabba, ez az igazi Iroh), akitől egy kosár bölcsességet és jó tanácsot kap, aminek hatására sikerül vissza is változnia és fejlődnie is. Csak épp ez állatira nem segít, amikor az átjáró bezárására készülve kénytelen ehelyett a másikat is megnyitni, mert a csúnya, gonosz Unalaq bácsi már ott várja egy db. túszul ejtett Jinorával.

Oké. Most akkor az lenne a tiszteletteljes kérésem a készítők felé, hogy gyorsan intézzük és felejtsük el Unalaq bácsit, és koncentráljunk a szellemekre, mert ez a rész megy, nagyon is!
Tenzin előadja az aggódó apát, ami fél perc leforgása alatt előrevetíti, hogy Jinora a szellemek világában a helyi oázisban végez majd rabszolgamunkát arcáról le fog majd hervadni a vigyor a rész végére.
Jinoráék mennek mendegélnek, és bár Korra elég komolyan magába szállt a Wanos mozizás után, sejthető, hogy a korábbi tüneményes attitűdje előbb-utóbb csak bajba sodorja. Ezért nem is olyan meglepő, hogy a második szellem, akibe belebotlanak, már problémás. Tenzinnek abban igaza volt, hogy Jinora nem lesz elég tapasztalt gardedámnak, ez be is jön, lehet, hogy a szellemekkel tud bánni, de már az elején közölnie kellett volna a játékszabályt Korrával: csak nyugi és mosolyogj!
Már egészen örültem, hogy végre egyfelé lehet koncentrálni, nincs az, hogy ezer szálon fut a sztori – túl egyszerű lenne, kétfelé megyünk, mert csak.
Kezdjük Jinora útvonalával. Eljut Wan Shi Tonghoz, ami egy csodálatos ötlet (infó kell > könyvtár > WST), és a Tízezer Dolgok Tudója morcosabb, mint valaha. Már az Aangban is egy seg modortalan könyvtáros bácsi volt, na ezt most tetézi. De legalább humorforrás is, a rádió leírásán olyan jót röhögtem, hogy ha igaz a brit tudósok észrevétele, úgy egy hetet hozzáadott az életemhez. Ezt lehetett volna esetleg azzal fokozni, hogy a dezinformáció Unalaqtól származott 😆 Nagyon kedves a prof csontvázának mutogatása, rendben, érthető, ennyi ideig egy tudós sem él, de az Aanghoz képest már kicsit sok a halottból 😛 A könyvtár rókái még mindig borzasztóan ennivalóak. Kár, hogy Unalaq hamar belerondít a képbe a felbukkanásával, és kezd nekem magas lenni az egész. Miért van jóban a szellemekkel? Hogy tud szabadon kódorogni a világukban? Ha itt is előadta az esti mesét az egyensúlyról, az se kellett volna sokáig elszédítse a helyieket, mert elég egyértelműen Vaatu kiszabadításán fáradozik, azt pedig nem tudom, mennyire szeretnék. Egyáltalán: vajon a szellemek is csak annyira tudnak erről, mint az emberek? Mert csak abban az esetben lenne érthető, hogy kb. semmit sem tesznek ellene. Vagy ha tudnak róla, akkor vállvonogatnak, mert nem az számít, milyen formában vannak, csak legyenek? Örülnék, ha ez előkerülne.
És akkor Korra útvonala. Azt hiszem, ez vállveregetést érdemel, teljesen rendben van, ahogy átmegy gyerekbe. Iroh bácsiért pedig ezer hála és köszönet, hatalmas forma, az egyik legjobb karakter az egész univerzumban, archetípus ide vagy oda. (A bölcs öreg mester, akire általában nem hallgat a lüke tanítvány.) Ráadásul mint említettem, pont a múltkor mentek ezek a részek a Nicken, szóval meg is jegyeztem, hogy jé, látja a szellemeket, akkor itt is elővehetnék, és elő is vették! 🙂 Gondolom, ez főhajtás is akar lenni Mako (Iwamatsu Mako, Iroh eredeti szinkronosa) felé, de sztoriszinten is nagyon szépen jön ki ez a szál. Korra gyakorlatilag élesben tapasztalja meg azt, amit Wannál csak láthatott, hogy a negatív érzések rossz irányba terelnék az eseményeket. (Azért az a teadélután a pázsiton remélem, nem csak bennem idézi fel Alizka kalandjait Csodaországban! :D) A sárkánymadár gyönyörű még (nem tudom, van-e hazai neve, de a thunderbird ugrott be egyből), úgy fest, ő lesz Naga helyi megfelelője. (Bár Naga így is eléggé ejtve lett, ennyit az avatárok fontos állatsegítőiről.)
A két út ezután keresztezi egymást, és eddig tart a mámor, mert eddig jó a rész. Innentől kezdve Unalaq borzasztó gyenge gonoszkodása következik (most komolyan… korrektül felépült, hogy ő jót akar, át lehetett volna vezetni, hogy hopp, valamit csúnyán benézett, vagy valami, erre nem, egy szimpla idióta, aki csak adta a jó fiút, de valójában egy elmeháborodott, aki képes lenne megölni Jinorát, mi van??) és Vaatu röhög a markába, hogy milyen jól tudott bábozni az ostoba kis vízidomárokkal, pedig ő csak egy fába szorult féreg (szó szerint). Korra fejlődésének gyaníthatóan ezzel vége is szakad, a legyünk pozitívak, vidámak, és magabiztosak frissen felszedett eszméjét kettő percig se kamatoztathatja, mert nem sikerül megmentenie Jinorát, illetve egy átjáró bezárása helyett kinyit plusz egyet, és elszabadul a pokol. Amellett, hogy avatárként becsődölt (megint), még egy gyereket is elvesztett. Szép kilátások.

A fordítás: új verziót próbáltam ki, most előbb lefordítottam a szöveget, és csak utána időzítgettem, ami egész jól bevált. De probléma így is akadt – probléma mindig akad, akármivel igyekszem is kivédeni egyet, ha öt másik dugja elő a ronda fejét. Tiszta hüdra-effektus. (Jó ég, Percy Jackson az agyamra ment, pedig nem is olvasom.) Első körben mkv-ban volt feliratom, én meg eddig mp4-ből szedtem ki őket, és mivel most telepítettem újan a gépet, így nem volt rajta mkv-kezelő progim, ezzel elment húsz perc. Utána jött Jinora a rádió leírásával (hadilábon állok a műszaki dolgokkal), majd a harmonikus happening kavart be (mert ez itt ilyen epikus esemény bolygóegyüttálláskor, és tíz percig ostoroztam magam, hogy miért nem tudom jól lefordítani, és visszamenjek-e az előző részekre javítani), Wan Shi Tonggal is elszöszmötöltem (pedig feleslegesen, mert elsőre jól fordítottam le emlékezetből, hogy a tízezer dolgok tudója; mindegy, megkerestem a magyar szinkronban); és mindezek tetejébe duplán kellett égetnem, mert első körben félrenyomtam valamit, és a fejezet címét átírtam az első mondatra, és így égettem be 😦 Szóval volt macera bőven… Ráadásul erősen vacilláltam, hogy csináljam meg, mert tegnap rengeteg meló volt, irtó sokat gépeztem, holnap hajnalban kelek, megint meló miatt, és az is gépes, szóval a kettő közé pont gépezés hiányzott. Még valahogy kibekkelem ezt a pár hetet…

tlk1111. fejezet: Ezer csillag éjszakája

Tonraq sikertelenül próbálja meg lenyomni öcsikét a Déli-sarkon, és nagyon csúnyán ellátják a baját. Bolin filmsorozata a végéhez ér, és egy nagy társasági eseményt szerveznek köré, ami alatt Varrick még az elnök elrablásával is bepróbálkozik, csak épp Bolinnal nem számol. Az est végére befut Korra is, megint az elnöktől kér segítséget (már nem csak a déliekről, hanem az egész világról van ugye szó, ahhoz tán kap katonát), de végül csak az újból összeállt Avatárcsapattal indul útnak, hogy szétrúgja bácsikája és sötét mestere hátsóját.

Ésss itt jött el az a rész, hogy kisebb agyvérzést kaptam, mert a Nickelodeon egyszerre szabadította a világra a négy utolsó részt, és bár általában van időm nézőként nézni a részeket, itt erre egyáltalán nem volt lehetőségem, olyan gyorsan össze kellett raknom egy minőségi feliratot. (A minőségi kitétel nem biztos, hogy teljesült. Néhol nagyon elégedetlen vagyok a munkámmal.) Viszont az továbbra is érvényes, hogy ha az ember feliratoz, egy idő után mindenen röhög, így biztos lesz pár olyan megjegyzésem, ami esetleg másnak nem annyira vicces 😛

Mako a sitten, és nagyon nyúzottan. Bolin nagyon nem vicces, amikor teljesen hülyének nézi. De Bolinról már elég rég lemondtam… Vagy kár volt…?
A rendőrség inkompetensebb, mint valaha. Azt hiszem, ezen a ponton döbbentem rá, hogy Lintől azt vártam mindvégig, hogy egy női Saito Hajime legyen, és be kellett látnom, hogy ez abszurdum. Senki se lehet olyan menő, mint Saito Hajime. Senki 😛 A fánk helyi alternatívája azért jó volt 🙂 Varrick-féle habos-cukros mennyország. Nem is csoda, hogy mindenki bedől a pasasnak.
Vagy nem mindenki. Bár az elnök gyanús volt, mert elsőre bekajálta korábban az „északiak voltak” dumát, itt nagyon is józannak tűnik. Megnyugtató, hogy nem mindenki üres fejű. Nála igazából a “nem segítek, mert csak” résszel sincs különösebb gond. Lehet azt mondani, hogy egoista dög, mert egy koszfészket véd, holott az egész világról van szó, de… A “pár nap, és kéne egy sereg” kitétel nem segít, és mint kiderül, sokat amúgy se tudna tenni. Egy fél mondat hiányzik ugyan, mert tényleg szeretném hinni, hogy ez van a háttérben, hogy ő a rendelkezésre álló minimális idő alatt ennyit tehet, hogy legalább a saját városát igyekszik biztosítani.
Az egész vetítés úgy príma, ahogy van. Főleg a szimultán film/akció rész, amikor is Nuktuk-Bolin jól megmenti a napot, és végre visszaáll a régi rend. Úgy fest, ehhez bizony nagyon is hozzátartozik az aréna. Bolin egyébként is észhez tér, primadonnából visszavedlik a szimplán jópofa földidomár sráccá, csak nem értem, minek kellett ennyi részen át röhejessé tenni.
Azt ígértem, csúnyán fogok nézni, ha Mako megint összejön Korrával: *intenzíven és nagyon csúnyán néz* Ez most tényleg kell ide? Tényleg? Tényleg?? „Bocs, véletlenül pont arra nem emlékszem, hogy szakítottunk. – Segáz, fátylat rá.” What the what? És Asami csak áll és durcásan néz? Komolyan? Asami, ha egy csöpp eszed van, egy fanfictionben kínpadra vonod Makót, és olyan csúnyán rendezed vele a számlát, hogy egy középkori hóhér elsírná magát a látványon. Mako eddig a pontig tolerálható, sőt, Korra nélkül ugye még szimpi is a srác, de innentől kezdve egy szabvány szemét pasi. Köszi. Lehet jönni kifogásokkal, hogy de hát Korrának így is van elég baja, stb. Ez nem változtat a tényeken.
Varrick a dutyiban – jaj! 😀 Mr. Monk Bálnája avatáros verzióban? 🙂 A hajója is menő, bár nem tudom, a csíkozás dizájnelem, vagy az ellenség megzavarására szolgál.
Tonraq akciója sajnos kiszámítható, de legalább apuci renoméja helyreáll, és míg eddig visszafogta magát, itt bizony keményen próbál odasózni a tesónak. Kár, hogy Unalaq nemcsak iskolázott, de jó harcos is. A fene a pofáját.

A fordítás: Kedves készítő bácsik, legyetek szívesek mostantól mellőzni az angol neveket, mert igencsak megizzasztott, mi legyen Buttercup Raiko sorsa. Végül hagytam így, mert Ginger is maradt, és mert emberi neveket nem illik lefordítani. Legalábbis nem ilyen keretek közt. De megköszönném, ha a későbbiekben nem találnám szembe magam random angol nevekkel. (Csak Gingeré volt amúgy beszédes név, de az szerintem így is leesik mindenkinek. A Buttercup ellenben nem feltétlen beszédes, és nem is baj, ha valaki nem érti. Amúgy muris, mert egy ismerősöm Boglárka, így valid fordítás lehetett volna Buttercupnak :P)

tlk1212. fejezet: A harmonikus összekapcsolódás

Az Avatárcsapat beront délre, és bár Unalaq első körben megállítja őket, Bumi bácsi egy huszárvágással megmenti a napot, így mégis sikerül átverekedni magukat a szellemek világába.

A leírás alapján soványnak tűnhet ez a rész, de egyáltalán nem az. Sőt, talán a szellemek miatt nagyon jól sül el az akciórészleg, tele van nagyon jó ötletekkel.
Mako egy barom. Bolin jogosan szívatja, ugyanis pontosan ugyanazt játssza el, amit öcsike. Nagyon nem megy nekik a csajozás. (Illetve de, az megy, tapadnak rájuk a nők, de amikor ellejtenének már balra, ott bonyolódnak a dolgok. Ami a huszadszori elsütésnél már nem szimplán szánalmas, hanem szomorú is.)
Tenzin begorombul. Bumi sztorizik. Tenzin még jobban begorombul. Jó ez a páros. Csak Bumi ne locsogna annyit!
Jinora egyre jobban feszegeti a szimpla mellék-mellékszereplősködés határait, ami szintén pozitívum, mert ő nagyon jót tesz a sztorinak. Még így, ájultan is. Legalább Katarát is visszaráncigálja kicsit a sztoriba, mielőtt elfelejtenénk, hogy jé, ő is él még.
A támadás parádés. Elsőre nem esett le, hogy Bolin mit ügyködik, de a robbanáskor… Na, ezért kell Varrick. Mert ő felel 90%-ban az Avatárcsapat ellátásáért. (Meg azért kell, mert jó arc. Örülök, hogy nem nagy formátumú gonosz, így, hogy szimpla kattant kalmárésszel néz kifelé a világba, egy mocsok ugyan, de szerethető mocsok marad. Pluszpont, hogy az akcióiban igyekezett nem bántani senkit. Ez kedves, csak ettől még ugye a következmény, a háború nem puha fejpaskolgatásból áll. Nem tudom, ezt végiggondolta-e.) Csak az északiak robotjait nem értem egészen, de persze ez egy majdnem szabad világ, úgyhogy nyilván mindenkinek lehet egy a fészerben, ha kicsengeti az árát. De hogy Unalaq ilyenekbe invesztált…?
Eska és Desna újfent értetlenkednek egy sort, de apuci olyan beszédeket tud lenyomni és hozzá olyan csúnyán tud nézni, hogy nem csoda, hogy nem lázadoznak tovább. Unalaq egyébiránt egy barom, rühellem az ilyen „hát így lesz mindenkinek a legjobb, mit számít, hány emberéletbe kerül” alakokat. Amon még elment, nála ki lehet magyarázni apuci rossz hatásával, de Unalaq saját erejéből lett ilyen agyalágyult diktátorjelölt. Nagyon rossz felé megy ám, mert az ilyen okosabb embereknek azért legalább minimálisan elfogadható érveik vannak a tarsolyukban. Vagy legalábbis van valami, ami miatt kicsit sajnálnám a bukásukat. Nem, őt nem fogom sajnálni. Bárkit feláldoz, és igazából hiába kétezres az IQ-ja spirituális dolgokban, ha az EQ-ja a egy marék szárított molylepkéével vetekszik, mert annyit nem lát át, hogy Vaatu = rossz.
Bumi mentőakciója. Gjááá, éreztem, hogy ilyesmi lesz a vége, de ez mégis fájt :mrgreen: Szóval Bumi sztorijaiban van igazság. Az a sanda gyanúm, hogy mivel ő a zérós a családban, kompenzálásképp egy kalap mázlit kapott születésekor, és kizárólag ezért van még életben, és ezért lehetett tábornok. De amikor előkapja a kis furulyáját, és szemrebbenés nélkül játszani kezd, abban van némi Aang-beütés 🙂 A gének, na 🙂 Bár így is elvesztegetik a karakterét, mert ha tényleg mindig így húzza ki magát a csávából, akkor a katonáinak elég rossz lehet. Nem épp felelősségteljes vezető, csak egy dilettáns. (Nem akarom felhozni, hogy Sokka, de: Sokka…) Nagyon vicces, nagyon jópofa, de… Fáj is.
A szellemek nagyon tutin támadnak, jó, hogy Unalaq mellé rendelnek egy párat a Déli-sarkra is. És a katonai megjegyzés, miszerint csak púp a hátukon az egész szellemesdi, nagyon találó 🙂

A fordítás: több tíz méter és száz kilométer. Kicsit szabadon fordítottam, de gyűlölöm az angol mértékeket bennhagyni a magyarban. (A mérfölddel semmi bajom, de ha a lábból méter lett…) És úgyse a pontos táv volt a lényeg. Volt pár dolog, amire utólag is átkozottul büszke vagyok, ilyen az ispotály (az a fránya Faramir… meg az a sok fránya Thrillion Kincsei! :D), a flóta (pillanatnyi elmezavar, de nagyon jól jön ki), és a „beüt a mennykő”, mint „worst case scenario” (ez is pillanatnyi elmezavar, nem tudom, az ilyenek hogy jönnek, de jó lenne valami technikát tanulni, hogy tudatosan menjen, mert másik félmondatokkal meg néha húsz perceket szívok).

tlk13

13. fejezet: Beköszönt a sötétség

Egy ideig három fronton zajlanak az események: Korra átjárózárást próbál intézni, Mako és Bolin Unalaqot felügyeli, míg Tenzinék Jinorát keresnek. Igazából elég sokáig egyikük se jár sikerrel, sőt, Unalaq bácsi felmentősereget is kap (bár Eskáék Bolin meglehetősen hathatós érvei után elég könnyen átállnak). Unalaq végrehajtja sötét tervét és Vaatu közreműködésével még sötétebb avatár lesz, és húsz méter magas Luciferként első dolga kiiktatni Raavát és Korrát, ezután pedig elugrik szétnézni a világban. Tenzinék legalább sikeresebbek, bár megjárják a helyi minipurgatóriumot, mire Jinorát összeszedik.

Elnézést a két bibliás-dantés hasonlatért, esküszöm, nem vagyok valami vallásos, de egész egyszerűen ezek jutottak eszembe. Persze lehet, hogy csak túl sokat látok bele ebbe a két részletbe… A sötét avatár, avagy Vaalaq/Unatu, komolyan mondom, erősen emlékeztet valamire, és sanszosan egy Lucifer-ábrázolásra. Végigrobogtam egy sor egyéb lehetőségen, a Dragon Balltól a Yu Yu Hakusho Toguróján át jó pár bazinagy dögig, még a balrog is eszembe jutott, de nem, ezeknél is látványosabb a hasonlóság, de tényleg nem tudom, mire emlékeztet. De mondom, sanszosan Lucifer lesz a győztes.
De vissza az elejére. Tenzin elpályázik, és elsőre ugyan morogtam, hogy miért cipel magával koloncokat, a két kolonc (Bumi és Kya) nagyon is kell a nyakára. Persze indul a szokásos rivalizálás, és kivételesen Tenzin technikája beválik. Igaz, ehhez újra kell Iroh is. Eljutnak az elveszett lelkek ködéhez. És ez! Na, ez méltó az eredeti sorozathoz, igen, ez olyasmi, amiért gratulálok, olyasmi, ami megmenti a sok balfékség dacára is a műsort. A hideg kiráz, ha csak erre a részre gondolok, elképesztően hatásos, ahogy előbb Zhao (!) cameózik, majd szépen bediliznek mindhárman a saját emlékeiktől. Zhao szerepeltetése egy tízes skálán legalább tizenkét ponttal dobja meg a hátborzongatós epikusság faktorát, ahogy mániákusan ismételgeti, hogy ő Zhao, a hódító, a Holdgyilkos, a hódító, a Holdgyilkos… És megoldódott persze az is, hová került. Jó, hogy visszanyúltak ehhez, vagy hát honnan nézzük – jó, hogy volt egy ilyen eset kéznél 😛 Itt azért már lehet sejteni, hogy Tenzinék se ússzák meg a kalandot – és ezért nem kolonc mégse Kya és Bumi. Ahogy ők bekattannak, hű, újabb lapáttal tesz a hangulatra. Bár Kyánál kicsit már túlzás is ez a fene nagy „de hát nekem nincsen családom” kategorikusság, de elbírja a jelenet. Aztán ahogy Tenzin is kezd begőzölni, na, az se semmi. Azért azon fel vagyok háborodva, hogy Aang neki itt osztja az észt, de Korrával összesen nem beszélt ennyit, pedig neki is szüksége lett volna rá 😀 Vagy hogy Jinorát simán otthagyta a ködben 😛 (Pedig ő aztán pláne milyen helyre spirituális kölyök. Jó, lehet azzal érvelni, hogy „de hát ez volt a dolgok rendje”, de igazából ez a legkényelmesebb írói kifogás a földön. Ez volt a dolgok rendje, így kellett történnie – hogy a sztori oda lyukadjon ki, ahova 🙄 Az egyik DevArtos rajzoló legalább ötletes választ adott; Iroh kérdőre vonja Aangot, hogy hát a többiekkel mi van a ködben, válasz: „I don’t really like them” :mrgreen:)
Jinora nagyon jó karakter, de egy hálátlan fruska. Ha eddig is tudott teleportálni az univerzumot feltárcsázva, eddig miért nem csinálta? 😆 (Egyébként nagyon kíváncsi lennék, ő hogy ragadhatott a ködben, mi tarthatta ott, és miért nem segítettek neki a szellem spanjai.)
Eska meg a romantika. Nemtom. Igazából sehogy se lehet jól kijönni ebből a helyzetből. Az van, hogy egy rakás helyzetet és karaktert ellőttek már az Aangban, és a darkos tinicsaj szerepénél Mai kiütéses győzelmet arat. Szóval nem, Eska nem hat meg.
Korra szerintem túlhasználja az avatárállapotot. Talán azért nem elég hatásos. Nehogy már túl nagy falat legyen neki Vaatu, amikor Wan szétrúgta Vaatu hátsóját tízezer éve…
Raava. A Korrából kioperálás kevésbé klassz (ez a szemből-szájból kicsapó lézershow már az Aangban is irritált :lol:), ellenben az elpusztítása, na, itt újabb nagyon hatásos jelenetet sikerült összerakni. Az animáció, a zene, ahogy az avatárok egyesével eltűnnek, ahogy Raava egyre zsugorodik, ahogy Korra szenved… Eszméletlenül erős. És felmerül a kérdés: helyreállhat-e még a rend, lehet-e még rendes avatár Korrából, győzhet-e így egyáltalán?
Ez a rész simán becsatlakozik a Wan legendája miniszériához (nem, az a két rész nem a Korra legendájához tartozik… kizárt), tényleg elképesztően erős. És ez jó is, de egyben rossz is – mert a finálénak illene felülmúlnia, pedig sanszosan nem fogja…

A fordítás: én nem voltam túl good spiritsben, amikor rádöbbentem, hogy a spirit szó a világ egyik legszemetebb kifejezése. Most komolyan. Szellem. Erről a magyarban egy fehér leples izé jut inkább eszembe. Szóval ami izé, az szellem, ami ember, az meg lélek. Gyors fordítás ritkán jó. Nincs idő csiszolgatni és elfilozofálgatni. A tegezés-magázás is egyre sutább (Irohnál éreztem), de kitartok amellett, hogy szükség van rá. Kell a tiszteletadás. Zhao, a degenerált generális miatt megint belelestem az eredeti sorozatba is, sajnos, nem időzhettem sokáig…

tlk14

14. fejezet: Fény a sötétben

Korra totál lenullázódik avatárügyileg, de ezt sikerül némileg kiegyenlíteni azzal, hogy a Zuniverzum energiáival power upozik, és a lelke körülbelül egy tízemeletes ház méretével vetekszik; ebben az alakban teleportál elfelé Köztársaságvárosba. Vaatu ugyanis ezt igyekszik épp ledózerolni, csak kissé feltartja Korra, aki Jinora besegítésével jól visszaszerzi Raavát és szétrúgja Vaatu hátsóját. Minden jó, ha jó a vége.

Háááát. Hát ez meglepett. Ez az egész kék Godzillalelkesdi, ez nekem sok volt. Ilyet Aang is csak a Hold szellemével közösbe nyomott le.
Mit is írtam anno? Ja, igen. „A végén lesz egy Rubinszemű Shabranigdu szörny archetípus, és jön majd Lina Inverse Korra és kis csapata, hogy lezúzzák, a szörny meg a végén a saját elhatározásából elhalálozik.” Nem is tévedtem olyan nagyot! 😆
Megalucifer jön, és persze kevés ellene minden lőszer, segáz, népek… A pasas meg mellkasi pink lézershow-val lődöz, wtf, nem, nekem ezek a diszkófényes energiaizék még mindig nem jönnek be.
Varrick, az őrült zseni. Jhajj, de lapos lenne nélküle a műsor…
A szokásos ilyen-olyan összekötő fa, cool. Nem vagyok elég elvont gondolkodással megáldva, szóval az lejött, hogy ez ilyen misztikus-tápos izé, ami huszonnyolc monitoron kivetíti az ember kicsi lelkét, de úgy ennyi. Néha azt kívánom, bár elvontabb lennék, és az ilyen részeket is élvezném. Aztán meg legyintek, mert épp elég, hogy 19. századi halott pasikra bukom; egy hülyeség egy embernek bőven sok. Mindegy, Tenzin kicsit pszichológiázik, hogy helló, no Raava, no para, nem csak a Zavatár vagy, hanem te TE magad vagy, en bloc, szóval mássz ki az önsajnálat mocsarából, és rúgd szét Megalucifer hátsóját. Korra erre megvilágosodás órát rendez, ahol elég menőn nézett ki az eredeti szériából visszaköszönő világító megaavatáros jelenet. (Senki nem hinné az ilyen leírások alapján, hogy rajongó vagyok.) A megvilágosodás eredményeképp kapunk egy nagy, kék Korrazillát, ami a döbbent Avatárcsapat szeme láttára elteleportál.
A lézershow-csata… Hát… Háttttttt…. Nem lesz a kedvencem. Mondtam már, hogy nem szeretem az avatáros lézershow-t? Ja, igen, itt fentebb. Ráadásul Korra tök feleslegesen teper, és rohangál a vízben, mint aki most szabadult a Baywatchból, Vaatu lenyomja. És akkor szó szerint a semmiből jön Jinora, és megmenti a világot. Öh, köszi? Ez nyilván nagyon szép, hozza a remény pislákoló kis lángját, and what not, de… WHAT? Nem; ezt a jelenetet nem tudom hova tenni. Sőt, igazából Raiko pl. a háztetőről végignézve ezt a műsort leginkább úgy érezhette magát, mint aki túl sok rumos teát ivott.
Az Avatárcsapat közben hősiesen védi Korra testét, de annyira hősiesen, hogy rájuk inkább kíváncsi letten volna. Elég jól összedolgoznak.
Hepiend még sincs, illetve van, de nem teljesen hepi. Komolyan, milyen lezárás az, amikor csak a felét oldjuk meg egy problémának, amikor egy egész idáig nyújtott szerelmi szálat iksz rész után vágunk csak el, és egyáltalán, a néző orra alá dörgöljük, hogy „ha érdekel, mi lesz, várd ki a folytatást!”? Ja, az átjáró meg? Egész idáig azon ment a para, hogy zárjuk le, hoppá, ötlet, mégse! Szellemek és emberek? Azt hiszem, ezt nem gondolta át teljesen az avatár…
Egy dolgot viszont leszögeznék: még egy icipici kavarintás a szerelmi szál terén, és megy a levesbe az egész sorozat! Nem érdekel, elegem van, szakítunk, mégse, szakítunk, amnézia, kavarás össze-vissza… Nem, ebből nem kérek többet, köszi. Ez nem tinidráma, ez felesleges baromság.
Voltak nagyon szép, nagyon ötletes megoldások ebben az évadban; nagyon kreatív dolgok. Wanért már megérte az egész. De megint el lett kapkodva, volt egy csomó felesleges rész és egy csomó kidolgozatlan rész. Jó lenne, ha ezt már tényleg sikerülni kinőni, mert egyelőre ez az egész csak a „Korra legendája”, ami nem igazán érdemli meg a cím elé az „Avatár” szócskát…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: