~ 34 ~

Ó, ki hitte volna, nahát-nahát, úúúgy meglepődtem, mikor 738 oldal után kiderült, ki éli túl a “battle royalet”…
Egyébiránt édes volt; határozottan. Az osztály két sorozatgyilkosa; Kiriyama és Souma elég sokáig húzták, minek következtében szép ütemesen fogytak az emberek. Kiriyama még hagyján, mert ő majdnem végig lőfegyverekkel rohangált; és elég ritkán cserélgette őket, nade hogy Souma miket vágott le… Uramatyám… komolyan, csodálkoztam, hogy a villát nem használta; bár mondjuk azt valsz csak azért nem, mert Setonak (a villa tulajdonosának) a közelében sem járt. Egyébiránt lazán váltogatta, ami kézre esett az áldozatoktól: sarló, búvárkés, lőfegyver, baseballütő… (a módszerei hasonlóan változatosak voltak)
Jaigen, az viszont őszintén meglepett, hogy szamurájkardot miért nem kapott senki. Ha már a samiszenhúr szerepelt… meg a tantó tőr.
És nincs igaza a kritikának, darkos humor végig van… legalábbis ahogy a legutoljára hagyott “623as mellékszereplő, aki semmit nem fog csinálni, csak meghal”-típusú Inada -hogy stílusos legyek, lányok, 1. – rátámad Kiriyamára, egyszál késsel a tízféle lőfegyver ellen, hát az csúcs 😀 Kicsit SlayersMartina típusú társalgást folytatott Ahuramazdával, meg hogy ő megtisztítja a világot, hát halálpoén volt 😀 Esélye az nulla, de legalább még a végén vitt egy kis humort a történetbe.
Filmre kíváncsi lettem, bár állítólag köze nincs a sztori eredeti mélységeihez, lévén japán (horror/thriller) film, és mint ilyen, a vérlocsolás (sokliter/perc) a meghatározó.

Fenntartom, hogy ez egy nagyon jó könyv; bár nyilván gyomor kell hozzá, meg hasonlók (szépséges anatómiai leírások, óigen, tudnám, az író honnan vett egyes kedvesaranyos részleteket 8O). Jó könyv, mert hasonló tényleg a Legyek urához, és mégis teljesen más.
Körülmények: fasiszta ország; ha nem teszed, amit mondanak, meghalhatsz elég könnyen; és belekerülsz a kormány Programjába; aminek az egyetlen célja az, hogy senki ne merjen lázadni. Ha jól emlékszem, Kawada fogalmazta meg: ennek a játéknak az az értelme, hogy itt barátok, haverok, osztálytársak ölik egymást. Olyanok, akik közt lehetetlen, hogy ne lenne valamiféle bizalom. Akkor is, ha nem mindenki bízik mindenkiben. Egyszóval, a végén egy ember marad, aki azzal győzött, hogy senkiben sem bízott, és túélt mindenkit. Aztán őt mutogatják a tévében, és az emberek nem fognak bízni egymásban. Hiszen ha egy osztályt lehet erre kényszeríteni… És ezért nem alakulhat ki lázadás, amihez csoport kell. A birkák, éppúgy, mint az osztályok, akik bekerülnek a Programba, engedelmeskednek mindenben a rendszer elvárásainak.

Azt nem vágom, itt mindenki iszonyú erős, és iszonyú okos? Mert mindenki mindenkit simán le tud teríteni, ha akar; és érdekes mód senki se problémázott a térkép miatt. Meg is lepődtem, hogy csak a kissé Jakotsu-jellegű Shou halt meg amiatt, hogy tiltott zónába lépett. Azért nem olyan könnyű felmérni a távolságokat! Pláne nem figyelni ilyesmire, mikor épp az életéért küzd az ember, és vakon rohan valamerre. “Ó, tényleg, mielőtt utolérne az a görény az automata XYZ999es 9 milliméteres pisztolyával; ez itt előttem a K8as zóna, tiltott terület, tehát a 3. bokor után balra kell fordulnom!”

Vajon mi történt volna, ha Shinji, ez a kész vernegyulahős a tudományos ismereteivel, sikeresen végrehajtja a tervét, és a levegőbe röpíti a Program lebonyolítóinak a szállását a gépeikkel együtt? És mi lett a vírussal, amit feltelepített; vártam hogy a végén szóljon még egyet, hogy Shinji még egyet odasózzon nekik a túlvilágról, hogy ezt nektek! De a vírus elsikkadt a nyilván fontosabb emberek cselekedetei mellett…

Kawada szándékosan került-e bele ismét a Programba? Tudta, hogy lehet leszedni a nyakörvet. Tudott elég sok mindent ahhoz, hogy életben maradjon. És bosszút akart állni az első programjáért. Szándékosan buherált a rendszeren, ami kiválasztja az osztályokat? Vagy tökvéletlenül került épp a 3/b-be?

De persze ezek a kevésbé lényeges kérdések. Elvégre, akárhogyan is nézzük, itt súlyos emberéletekről van szó. Akkor is, ha idegi kimerültség mellett veszekedtek, és úgy tört ki lövöldözés; vagy olyan szinten beijedtek, hogy rátámadtak mindenkire, aki szembejött; vagy a gyilkolás öröméért: ezek a középiskolások hezitálás nélkül ölték egymást. Még Shuuya is megdöbbent a végére azon, hogy már meg se lepődik, ha holttestet lát. Vajon ez betudható a koruknak is? Hogy még csak 15évesek? Vagy ez független az életkortól, és az ember mindenféle élettapasztalat, meg felvett erkölcsi sallangok mellett is képes lenne azt hinni ilyen szituációban, hogy “te szent ég, ott jön P., és a kezében egy fogpiszkáló, biztos meg akar ölni vele, jobb ha én ölöm meg őt!”?
Meddig lehet tudatosan korlátozni a túlélési ösztönöket, az “életbenkellmaradnom” mantrázgatást, hogy ne tudja lelkiismeret-furdalás nélkül meghúzni a ravaszt az ember, ha szembejön valaki?
Meg lehetne-e oldani egy ilyen “battle royalet” áldozatok nélkül?
Én meddig tudnám megőrizni a józan eszemet és ítélőképességemet egy ilyen helyzetben? Meg egyébként is; kíváncsi lennék, hogy olyan hülye lennék-e, mint Shuuya, hogy “nem, bocs, én nem gyilkolászok, és jajj, Oukit én öltem meg a saját szekercéjével, mikor nekemrontott, és jujj, embert öltem”?
Mondjuk valsz egy ilyen Program keretein belül igenhamar lepuffantanának, mert fegyverként megkapnám a Háború és béke díszkiadását, amivel a fejbecsapáson kívül még max felolvasással lehet ölni 😈

Vajon miért gondolkozom én ilyen hülyeségeken?  😆

“Battle Royale fan art is so easy. All you have to do is draw a beat-up school kid with a weapon and a collar, and you’re set.” :mrgreen:

(Szerk.: és visszavonnám. Nem legyekura. Azzal csak 3 szó köti össze: sziget, gyerekek; gyilkosság. Ezzel megszűnik mindennemű párhuzam, mert a két regény közt szinte áthidalhatatlan szakadékot alkot a háttértörténet különbözősége, és a kulturális eltérés -azért a japán mentalitás teljesen más…)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: